Borvacsora a Gundel Borpincében
Balassa × Figula × Kiss
Gourmet vacsoraest hat borral, hat fogással – Magyarország három kiváló borászának tolmácsolásában

Ez nem csupán egy vacsora. Ez egy utazás a borvidékek között.
Egy est, ahol minden fogás, minden korty és minden történet egymásra rezonál.
2025. április 25. (péntek)
Vendégek érkezése: 17:30
Vacsora kezdete: 18:00 – 21:00
Gundel Borpince 1146 Budapest, Gundel Károly út 4.
Három borvidék. Három karakteres borász. Egy kivételes este.
A Gundel Borpince idén tavasszal egy igazán különleges vacsoraestre invitál, ahol három elismert magyar borász – Balassa István (Tokaj), Figula Mihály (Balatonfüred) és Kiss Gábor (Villány) – egyesítik tudásukat és szenvedélyüket egy estére, hogy a bor és gasztronómia találkozása valóban felejthetetlen élményt nyújtson.

Balassa István – Tokaj
A terroir megszállottja, a részletek mestere.
„A Gundel számomra egy olyan hely, ahol értik és érzik az elegancia, a tradíció és a mélység találkozását. Pont, ahogyan Tokaj is: rétegzett, kifinomult, és minden részletének jelentése van. Amikor felmerült a lehetőség, hogy Tokaj karakterét ebben a környezetben, két másik meghatározó borvidékkel együtt mutathatjuk meg, azonnal éreztem, hogy különleges este születik majd. Egy ilyen vacsora nemcsak ízekről szól, hanem történetekről, párbeszédekről – és a Gundel borpincéje Budapesten tökéletes helyszín ehhez az élményhez.”
Betsek Furmint 2023
A Mádi-medence fehér szíve – tisztán, elegánsan, karakteresen.
A Betsek-dűlő a Mádi-medence egyik ikonikus területe – fehér riolittufás talaja különleges karaktert ad a bornak. Balassa István ezen a helyen nemcsak szőlőt művel, hanem terroirt tolmácsol.
A 2023-as Furmint spontán erjedt hordóban, majd nyolc hónapon át érlelődött ugyanott, hogy teljes szélességében bontakozhasson ki. Az eredmény egy feszes, krémes és telt szerkezetű bor, amelyben csonthéjas gyümölcsök és finoman adagolt hordófűszerek játsszák a főszerepet.
A korty hosszú, a lecsengés sós, köves, dűlőhöz hű – olyan, amit nem felejt el az ember.
Ez a Furmint nemcsak íz, hanem tapasztalat – a Betsek-dűlő esszenciája pohárba zárva.

Villő 6 Puttonyos Aszú 2019
A tokaji arany – mélység, idő és harmónia palackba zárva.
A 2019-es évjáratban minden a helyére került. Tökéletes tenyészidő, ragyogó, válogatott aszúszemek a legendás Betsek-dűlőből, és egy borász, aki tudta, mikor kell várni – és mikor lépni. A Villő Aszú 2019 Balassa István egyik legsűrűbb, legmélyebb alkotása: Grillázs, dió, sárgabarack, mandarin, citrusok és csonthéjas gyümölcsök ölelése illatban.
A korty krémes, telt, selymesen hömpölygő, ahogy csak egy igazán nagy aszú tud.
Az édesség és a savak harmóniája nem nehezít, hanem emel – minden korty frissít és elmélyít egyszerre.
Ez a bor nem csupán desszert – önálló élmény, csendes meditáció, időtlenség egy pohárban.
Aki Tokajt szeretné igazán megérteni – itt kell kezdenie.


Figula Mihály – Balatonfüred
A Balaton hűséges tolmácsa, aki egyszerre modern és hagyományőrző.
„Mindig is hittem abban, hogy a bor önmagában csak félig történet – a másik felét az adja meg, kivel, hol és hogyan isszuk meg. A Gundel számomra nemcsak helyszín, hanem szellemiség is: itt a bor és a gasztronómia egymásnak súlyt ad. Amikor a lehetőség felmerült, hogy három karakteres borvidék, Tokaj, Villány és Balatonfüred, hat különböző tétele – és mindez egy olyan ikonikus helyszínen, mint a Gundel – egy közös asztalnál találkozzon, azonnal tudtam, hogy ez több lesz, mint egy borvacsora. Ez egy pillanat, ahol a tájak karaktere és a Gundel hagyománya találkozik és ahol a bor élménnyé válik.”
Baricska Olaszrizling 2023
A Balaton új hangja – első sorból.
A Baricska-dűlő vörösföldjéből, egy újonnan telepített olaszrizling ültetvény első megszólalása – és micsoda bemutatkozás! Ez a 2023-as tétel már most megmutatja, mire képes ez a termőhely, ha a tradíciót és a precizitást egy kortárs borász – Figula Mihály – hangolja össze.
Illatában akác, viola, alma és nektarin, minden finoman szövött, de közepesnél nagyobb intenzitással. Kortyban feszesség és lédússág játéka, elegáns, mégis felszabadult stílusban. A precizitás lazasággal nyakon öntve – ahogy a Borigo is jellemezte, 93 ponttal jutalmazva.
Ez nemcsak egy friss évjárat, hanem egy új korszak kezdete a Baricskában – és talán a balatoni olaszrizling új definíciója.
Ez az a bor, amit egy kifinomult vacsora nem nélkülözhet.

Köves 2022
Ahol a sziklák közt születik a karakter.
A Köves név nem csupán földrajzi utalás – ez a bor egy történet a küzdelemről, türelemről és koncentrációról. A dűlő sziklás talaja, melyről az eső elmosta a termőréteg nagy részét, arra késztette a tőkéket, hogy mélyre ássanak – vízért, tápanyagért, életért.
Az eredmény? Apró fürtök, kis bogyók, elképesztő beltartalom. A 70% olaszrizling és 30% furmint házasítása egy komplex, ásványos fehérbort eredményezett, amely már most is lenyűgöző, de évtizedes érlelési potenciállal is bír.
A korty hosszú, tömör, de elegáns. Minden cseppje a terület küzdelmes szépségét hordozza – és azt a fajta mélyréteget, amely csak a legjobb dűlők boraira jellemző.
Ez az a bor, amely nem csak beszél a terroirról – hanem maga a terroir szólal meg benne.


Kiss Gábor – Villány
A borász, aki merészséggel épít hidat a hagyomány és kísérletezés között.
„Villány szenvedélye és ösztönössége mindig is meghatározó a boraimban, de ebben a kettősségben rejlik az igazi kreativitás is. A Gundel borpince misztikus atmoszférája, ahol három meghatározó borvidék válogatása találkozik, számomra inspirációt jelent arra, hogy a hagyományokat újra gondolva mutassuk meg az egyedi villányi karaktert. Amikor az ötlet adódott, hogy egy olyan esten, ahol minden korty és fogás a közös élményt szolgálja, Villány történetét a két másik régióval együtt meséljük el, azonnal éreztem, hogy ez az est a borozás igazi lényegét testesíti meg: a pillanat varázsát, amikor különböző karakterek egy asztalnál találkoznak.”
Missing One 2020 Magnum
Az a bor, ami eddig hiányzott.
A Missing One nem egy szokványos házasítás. Ez személyes projekt, egy vágy, amely éveken át érlelődött Kiss Gáborban, míg végül 2020-ben – a tehetség és a körülmények ideális találkozásakor – valósággá vált.
A bor cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon és egy kevés kékfrankos elegáns harmóniája. Az alapanyag fél kilós tőketerheléssel szüretelve, spontán erjesztve, majd 500 literes francia új hordókban érlelve 18 hónapon át.
Az eredmény egy lehengerlő, sűrű szövetű, mégis kifinomult vörösbor, amely már most is meggyőző, de még évekig tartogat meglepetéseket.
Magnum palackba zárva – mert ez a bor nagyban gondolkodik.

Code 2022
100% Cabernet Franc. 100% karakter.
A Code nem csupán bor, hanem állásfoglalás. Kiss Gábor minden évben ezzel a tétellel mutatja meg a villányi cabernet franc igazi arcát: elegancia, erő és egyediség tökéletes egyensúlyban. A francia klónok, az alacsony tőketerhelés és a 14 hónapos hordós érlelés (új és másodtöltésű francia hordókban) mélységet, sűrűséget és komplexitást adnak.
Illatában fekete bogyós gyümölcsök, virágok, ízében földes tónusok, finom hordófűszerek és a fajtára jellemző zöldpaprikásság jelenik meg – mindez bársonyos tanninszerkezettel és komoly érlelési potenciállal.
Villány a pohárban – ahogy csak Kiss Gábor tudja.

6 fogásos vacsora – a Gundel séfjeinek –Wolf András corporate chef és Moldován Viktor executive chef által gondosan megalkotott ételsora, minden egyes borhoz komponálva.
Interaktív borbemutató és előadás
A borászok személyesen mesélnek boraikról, a választás mögötti gondolatról, régióikról, és megosztják azt a szenvedélyt, ami pohárba tölthető élménnyé válik.
A megújult Gundel borpince falai közt újra életre kelnek a legmodernebb borvacsorák, ahol az ízek, a zamatok együttese kiemelkedő élményt nyújt.
2025. április 25-én 17:30 órától egy különleges élményre invitáljuk Önöket a megújult Gundel borpincébe.
Fedezzék fel velünk ételeink gazdag ízvilágát egy különleges 6 fogásos borvacsorával, amelyet díjnyertes magyar borászok kiváló borválogatása tesz még élvezetesebbé.
Az este menete:
Vendég érkezés: 17:30.
Vacsora kezdete: 18:00-21:00.

Borvacsora Menü 2025.04.25
FIGULA MIHÁLY – BARICSKA 2023
Köszöntő falatkák:
Padlizsánkrém
Allergének: tojás, mustár, vegetáriánusok számára is elkészíthető
Körözött
Allergének: tej, mustár, vegetáriánusok számára is elkészíthető
Zsírhab
Allergének: sertést tartalmaz
***
BALLASA ISTVÁN – BETSEK 2023
Amuse bouche:
Libamáj bonbon savanyított cseresznyével, zellerrel
Allergens: dairy, celery
Füstölt pisztráng tatár, házi majonézzel, tormával
Allergének: tojás, hal, mustár
Édesburgonya hab
Allergének: tojás
***
FIGULA MIHÁLY – KÖVES 2022
Meleg előétel:
Gyöngytyúk friss fűszersalátával, gyömbéres szójadresszinggel
Allergének: tej, zeller, mustár
***
KISS GÁBOR – CODE 2022
Falatka:
Lassan párolt marhaoldalas pörkölt, burgonyapürével, savanyított zöldségekkel
Allergens: tej, zeller
***
KISS GÁBOR – MISSING ONE 2020
Főétel:
Szarvas tokány vadász módra
Allergens: celery
***
BALASSA ISTVÁN – VILLŐ ASZÚ 2019
Desszert:
Hólabda
Allergének: glutén, tojás, tej, diófélék, zeller
***

A foglalás megerősítéséhez minden vendégünktől online jegyvásárlás szükséges.
Esemény előtti lemondást, illetve meg nem jelenés esetén a befizetett összeget nem áll módunkban visszatéríteni.
A jegy ár, a 15 %-os szervízdíjat tartalmazza.
Igény esetén további fogyasztás a helyszínen fizetendő.
A férőhelyek száma limitált, így különösen fontos, a jegy elővásárlása, melyet kizárólag elővételben, online a Cooltix felületén keresztül vásárolhatnak meg.
A foglalás megerősítéséhez minden vendégünktől online jegyvásárlás szükséges.
Esemény előtti lemondást, illetve meg nem jelenés esetén a befizetett összeget nem áll módunkban visszatéríteni.
A jegy ár, a 15 %-os szervízdíjat tartalmazza.
Igény esetén további fogyasztás a helyszínen fizetendő.
A férőhelyek száma limitált, így különösen fontos, a jegy elővásárlása, melyet kizárólag elővételben, online a Cooltix felületén keresztül vásárolhatnak meg.
Frequently Asked Questions
Mikor kerül megrendezésre az esemény?
Az esemény 2025. április 25-én, pénteken, 17:30-21:00 óráig kerül megrendezésre.
Hol lesz megtartva a borvacsora?
2023-ban teljeskörűen felújított borpince lesz a rendezvény helyszíne.
Gundel Palota – Borpince, 1146 Budapest, Gundel Károly út 4.
Mikor kezdődik a program?
Vendégek érkezése: 17:30-tól
Vacsora kezdete: 18:00
Várható befejezés: 21:00
Milyen program várható az este folyamán?
Az est során a Gundel séfjeinek 6 fogásos gourmet vacsorája kerül felszolgálásra, melyhez 6 különleges bor párosul.
A borokat három neves magyar borász – Balassa István (Tokaj), Figula Mihály (Balatonfüred), Kiss Gábor (Villány) – mutatja be személyesen és beszél a borvidékek sajátosságairól. Az este része egy interaktív borbemutató.
Ki készíti a vacsorát?
Az ételeket a Gundel séfjei, Wolf András corporate chef és Moldován Viktor executive chef állítják össze, a borokhoz komponálva.
Hogyan lehet jegyet vásárolni?
A jegyek kizárólag elővételben, online vásárolhatók meg a Cooltix jegyrendelési felületen keresztül.
Visszatérítik a jegy árát, ha mégsem tudok részt venni?
Sajnos nem, az esemény előtti lemondás vagy meg nem jelenés esetén a jegyvásárlás összegét nem áll módunkban visszatéríteni.
Tartalmazza a jegy ára a szervízdíjat is?
Igen, a jegyár tartalmazza a 15%-os szervízdíjat.
Lehetőség van további fogyasztásra az esemény alatt?
Igen, igény esetén a helyszínen további fogyasztásra van lehetőség, amely külön fizetendő.
Van lehetőség ételallergiák vagy speciális étrend figyelembevételére?
Kérjük, speciális étrendi igényét jegyvásárláskor vagy előzetesen jelezze nekünk emailben, a reservation@gundel.hu-ra!
Milyen borokat kóstolhatunk az este során?
Az est során hat kiváló magyar bort szolgálnak fel, három neves borvidékről, három borász válogatásából, akik személyesen mutatják be boraikat és a hozzájuk tartozó történeteket.
Hány nappal az esemény előtt érdemes jegyet vásárolni?
A férőhelyek száma korlátozott, ezért javasoljuk a mielőbbi online jegyvásárlást.
Kinek ajánlják az eseményt?
A rendezvény ideális minden borkedvelő, gasztronómiai élményre vágyó vendég számára, akik szívesen ismerkednek magyar borokkal és borászokkal személyesen is.
Az alábbi képek illusztrációk.








Az eseményen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Gundel további promóciós célból felhasználhat.
Az adatkezelés részleteiről bővebben adatvédelmi tájékoztatónkban olvashat.