Spend the Valentine’s Day at Gundel. We look forward to welcoming you to celebrate love, togetherness and the joys of gastronomy.
For more information click here.

Mert miről szóljon egy híres nagyvendéglő, ha nem az egyenlőségről. A különböző ízlések egymás mellett éléséről. A GUNDEL MINDENKIÉ!

1939-ben a Gundel étterem lett a New York-i világkiállítás magyar pavilonjának hivatalos étterme.

A 1939-es New York-i Világkiállítás az egyik legnagyobb és legjelentősebb világkiállítás volt, amely több mint 44 millió látogatót vonzott. Magyarország különleges helyet foglalt el ezen az eseményen, hiszen a magyar pavilon hivatalos étterme a híres Gundel Károly által vezetett étterem volt. A Gundel Étterem nagy elismerést aratott, amit 1939-ben a New York Times is megemlített, mondván: „A Gundel vendéglő nagyobb, jobb hírverést biztosít Budapest számára, mint egy hajórakomány turista prospektus.”

„Európában jelenleg is van néhány étterem, ahol az ember jó pénzért kitűnően étkezhet, de ma már kihaltak a korábbi nagy, ínyenc intézmények, valamint az európai vendéglős is, aki hivatását új fogások megalkotásával és a régiek megváltoztatásával emelte művészi szintre. E művészeti ág egyik utolsó képviselője a 65 éves Gundel Károly” – írták később a The New Yorker hasábjain.

Gundel Károly különös figyelmet fordított arra, hogy az ételekhez használt alapanyagok Magyarországról származzanak, ezért már egy évvel a világkiállítás előtt magokat küldött New Yorkba, hogy ott termeszthessék a magyar zöldségeket, például a paradicsomot és a paprikát. Ezzel az eseménnyel jelentősen hozzájárult a magyar konyha nemzetközi népszerűsítéséhez, és tovább építette a Gundel Étterem hírnevét.

A világkiállításon való részvétele a magyar gasztronómia és vendéglátás kiemelkedő pillanata volt, amelynek révén a Gundel név a nemzetközi gasztronómia térképére is felkerült​

A Gundel név kétségkívül világszinten legendássá vált, ám az ő részéről szó sem volt márkaépítésről, sokkal inkább a tehetség, alázat és a mérhetetlen munkabírás szenvedélyes megéléséről.

Gundel Károly kora hajnaltól késő estig dolgozott, mindenre kiterjedt a figyelme, mindent átlátott és kézben tartott. Reggel ő válogatta ki a piacon a friss zöldségeket. Azt is tudatosan irányította, hogy honnan és milyen húsalapanyag kerüljön az éttermeibe: saját sertéstelepei voltak, de kertészeteket, gombapincészeteket, üvegházakat is üzemeltetett. Borpincét bérelt Budafokon, ahol saját borain a Gundel címke díszelgett.

Neki köszönhetjük, ha közvetve is a Gundel-palacsintát. (Márai Sándor feleségének, Lolának volt specialitása a diós, rumos, keserű csokoládés édesség, de az eleinte Márai palacsintaként szerepeltetett étel nevét az író emigrációja után meg kellett változtatni) Gundel innovációja volt a somlói galuska is.

Gundel Kert 1940-ben

Gundel Károlyt minden vidék, minden hagyomány érdekelte. Ahogyan írja is: „Végy egy konyhát, amelynek ükapja kaukázusi, dédapja olasz, nagyapja török, sógora osztrák, nagybátyja francia. Keress ehhez egy népet, amelynek jó ínye, fejlett ízlése, és emellett érzéke, kedve van a főzéshez.”

Gundel tudatosan alakította ki ezt a határokat eltörlő, és történelmi időket átfogó névadási gyakorlatot. Az volt a célja, hogy a meglévő, de rendszerezetlen magyar hagyományokat ne csak tudományosan, hanem érzelmi alapon is egyberendezze. Nem elég, hogy az ételek kifogástalan minőségűek, legyen történetük, érezze azt a fogyasztó, hogy egy nagy folytatólagos hagyománynak a része.
Ennek gondozása, ápolása még ma is része a Gundel fejlődő gasztronómiának.


Legjobb, ha a Gundel hagyományt a mai korhoz igazítva elevenítjük fel, ezzel leszünk hűek hozzá.
Ő maga is ezt tenné, ha itt lenne közöttünk, hiszen a saját korában ugyanezt tette. Nem annyira a Gundel recepteket egy az egyben, hanem a Gundel mentalitást kell elsajátítani és tovább adni –Moldován Viktor executive séf.

A Gundel-t vissza kell helyezni az őt megillető helyére, megfosztani a hamis luxus, a sznob elérhetetlenség nimbuszától.
A Gundel mindenkié. Ez nem egy üres szólam, hanem a Gundel lényege.
Amíg Gundel Károly élt, ez így volt, mert a konyhája eltörölte az osztálykülönbségeket, nem megkérdőjelezve a létező társadalmi hierarchiát. – Magyary Jenő ügyvezetőigazgató

Érezni kell, ha a Gundelben vagy, nem számít, honnan jöttél, mennyi pénzed van, milyen titulusaid vannak, csak egy a fontos, érezd jól magad, itt meg fogod találni a neked megfelelő, a te ízlésed, a te pénztárcád szerinti ételt, minőségi megalkuvás nélkül.

Mert miről szóljon egy híres nagyvendéglő, ha nem az egyenlőségről.
A különböző ízlések egymás mellett éléséről.

Dear Guests,

We would like to kindly inform you that the Gundel Restaurant will be closed on Tuesday, January 21 and Wednesday, January 22.

We sincerely apologize for any inconvenience this may cause and greatly appreciate your understanding.

Kedves vendégünk, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön legfrissebb híreinkről.

Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy havi rendszerességgel megkaphassa a legfrissebb információkat eseményeinkről és étlapváltásunkról.

Szeretettel várjuk a Gundel Étteremben.