Jó pár évvel ezelőtt Gundel Károly, egy bajor szakács fia kitalált egy izgalmas receptet, hogy az új, különleges finomsággal még több vendéget csábítson családi éttermükbe. Károly egy csokis-narancsos-diós palacsintát álmodott meg, amely fel is került az étterem menüjére, hamarosan pedig a vendégek egyik kedvenc desszertjévé vált.
Érthető az édesség hatalmas sikere: már a látványától is megjön az ember étvágya, az íze pedig egyszerűen mennyei. Nehéz ennél jobb tradicionális magyar finomsággal lezárni egy tökéletes ebédet! További magasztos jelzők helyett inkább megmutatjuk, hogyan kell elkészíteni: a Gundel Étterem saját receptjét hoztuk el nektek!
Hozzávalók (10 darabhoz):
- 2 db tojás
- 240 g liszt
- 300 ml tej
- 300 g szódavíz
- csipet só és cukor
- 300 g dió
- 120 g kristálycukor
- 80 g tej
- 10 g mazsola
- csipet fahéj
- reszelt narancshéj
- 300 g étcsokoládé
- 300 g tejszín
- 50 g rum
Elkészítés:
- A tojást, a tejet, a cukrot és a sót keverjük el egy habverővel, adjuk hozzá a lisztet, és keverjük csomómentesre. Szódavízzel állítsuk be a tészta sűrűségét – leginkább híg tejföléhez hasonlítson –, majd fél órán keresztül pihentessük.
- Egy kiolajozott, kb. 20 cm átmérőjű palacsintasütőt hevítsünk fel, öntsünk bele kb. 1/3 csészényi tésztát úgy, hogy az egyenletesen bevonja a serpenyő alját. Kb. 20 másodperc sütés után a palacsintát fordítsuk meg és süssük készre.
- A diót szárazon pirítsuk meg, majd a felét daráljuk finomra, a másik felét pedig durvára. Öntsük össze a többi hozzávalót, forraljuk fel, majd forrázzuk le vele a diót.
- A tejszínt kezdjük el melegíteni, adjuk hozzá a csokoládét, és olvasszuk fel benne (óvatosan, figyeljünk, hogy ne forrjon fel), majd keverjük simára, és adjuk hozzá a rumot.
- A palacsintákat a diótöltelékkel töltsük háromszög alakúra, tálaljuk csokoládészósszal, és hintsük meg porcukorral.