A Gundel Mindenkié: jelnyelven kommunikáló pincérek, braille-írásos étlap

Szerző: Sági-Kühn Zsófia

Hallás- és látássérültek kapnak mostantól kiemelkedő figyelmet a Gundel Étteremben: erről egy sajtóesemény keretein belül számoltak be, amelyen mi is részt vettünk.

Az odafigyelés, a megbecsülés fontos pillérei az étteremnek, ahol mostantól a hallás- és látássérültek mélyebben is átélhetik a valódi Gundel-élményt

A felszolgálók megtanulták a vendégek számára legfontosabb 10 jelelési kommunikációt angol és magyar nyelven, illetve a látássérültek még színvonalasabb kiszolgálását segíti az ételek történetét bemutató Braille-írásos étlap. Mindezek mellett pedig az akadálymentes közlekedés is prioritást élvez az étterem területén. Készült egy Gundel-kisfilm is, amelyet Bergendy Péter filmrendező neve fémjelez, ez online elérhető.

A kisfilm emocionális és edukatív

A Gundel különösen büszke rá, hogy olyan befogadó közösség alkotja a csapatát, amely nap mint nap azért dolgozik, hogy mindenki jól érezze magát náluk. Ezt a fogyatékkal élők felé is megnyilvánuló Gundel-vendégszeretetet mutatja a közelmúltban leforgatott kisfilm, amit a neves rendező, többek között A vizsga és a Post Mortem című alkotásokat is jegyző Bergendy Péter készített.

A kisfilm az emocionális értékei mellett edukációs jelentőséggel is bír. A filmrendező elmondta: a Gundellel közösen megvalósított kisfilm nagyon emberi történet, amely túl azon, hogy bepillantást enged ennek a különleges, nagy múltú és mindig megújulni képes étteremnek a működésébe, az egymás felé fordulás szép példáját is bemutatja, ami a mai világunkban egyre inkább elvesző érték. Pont emiatt fontos, hogy újra és újra emlékeztessük rá magunkat, hogy az odafigyelés mennyire egyszerű cselekedet, mégis micsoda hétköznapi csodákat eredményez.

ársadalmi felelősségvállalás

Magyary Jenő, a Gundel ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy a legendás vendégszeretet mellett a társadalmi felelősségvállalás és érzékenység mindig része volt a Gundel alapeszményeinek, illetve meghatározta az itt dolgozók hozzáállását, ami most megmutatkozik a látás- és hallássérült vendégek felé irányuló odafigyelésében is.

A Gundelt üzemeltető Eventrend Group két alapító tulajdonosa, Kőrössy Zoltán és Nagy Gábor elmondták: Gundel Károly azzal a szándékkal működtette az 1894-ben alapított, majd nevére vett városligeti éttermet, hogy annak kapui mindenki előtt nyitva legyenek. A Gundelt olyan hellyé formálta, amit a vendégszeretet, a konyhaművészet, a hagyományőrzés határoz meg és ahová mindig öröm betérni. Ez az örökség, amit a mai üzemeltető, az Eventrend is teljes egészében magáénak érez és folyamatosan tovább gazdagít.

Az étlap

Ha a Gundelben jársz, két ételt kötelező megkóstolni: a csirkepaprikást nokedlivel és a méltán híres Gundel-palacsintát. Előbbi szaftját hosszú órákig főzik, hogy igazán ízletes és selymes legyen, és hogy a hús is tökéletes legyen, a csirke alsó- és felsőcombját más-más ideig hőkezelik, hogy biztosan vajpuha és omlós végeredmény kerüljön ki a kezeik közül. A Gundel-palacsintát pedig talán senkinek nem kell bemutatni: a dióval töltött puha tésztát gazdag csokiszósszal öntik nyakon, egyszerűen mennyei!