Spend the Valentine’s Day at Gundel. We look forward to welcoming you to celebrate love, togetherness and the joys of gastronomy.
For more information click here.

A Gundelben ebédelt Füge, a menhelyről befogadott kutya

Szerző: Vajta Zoltán

Budapest – Bizonytalan, mint a kutya vacsorája – szól a mondás. Az ebédje viszont már nem, ugyanis a kutyabarát strandok, hotelek, kávézók után megjelentek hazánkban a kutyabarát éttermek is. Nem csak bevihetők a négylábúak, de éhesek sem maradnak. A Tisza-tónál és Budapesten is találtunk olyan vendéglőt, ahol külön főznek a kutyákra is, és a kutyamenüt külön étlapról választhatja ki a vendég.

Sarudon vegetáriánus ebeknek zöldséges rizottót, húsimádóknak marhapörköltet kínálnak házi tésztával. Budapesten, a patinás Gundel étteremben a só nélkül főtt csirkemellet rizzsel, a párolt borjút vele főtt tésztával szervírozza a pincér. Kérhető ínyenc száraztáp is, a menü 1400 forint.

Tasnádi Nóra menhelyről befogadott, imádott kutyáját a kiadós városligeti sétát követően itatótálban felszolgált friss vízzel kínálják ebédidőben a kerthelyiségben. Nóra az étterem hagyományos étlapjáról választja ki saját magának a tradicionális magyaros fogások közül a Gundel palacsintát, Fügének a kutyamenü lapról rendel borjút.

Nem sokkal később Pulai Mercédesz pincérnő kerámia tálban hozza, majd a fém etetőtálba szervírozza kutyamenüt az egyre izgatottabban toporgó Fügének. Kutya és gazdája együtt ehetnek, Fügét pedig annyira lefoglalja a saját porciója, hogy eszébe sem jut kinézni Nóra szájából a falatokat. Ez nagy dolog, többet mond bármilyen elismerő vakkantásnál, s jelzi, biztosan nem maradékokból összekutyult kutyaeledelt kapott.

– Családbarát étterem vagyunk, és úgy gondoljuk, a családhoz tartozik a kutya is, akkor pedig ő sem maradhat éhen, nem sóvárgó koldulással kell eltöltenie az ebédidőt – avatta be a Blikket az ötlet hátterébe Pintér Mariann, marketing igazgató.

Mint mondta, a kutyamenüt úgy állították össze, hogy az az érzékeny gyomrú négylábú vendégek számára is megfelelő és egészséges legyen.

– Nekik só és fűszer nélkül készülnek a fogások, külön edényben, a konyha egyik elkülönített részében. Ezért fel sem merült, hogy például az Ujházy tyúkhúslevesből vegyünk ki csirkemellet a kutyának. A húsokat korábban szuvidáltuk, vagyis vákuumtasakban megfőztük, majd hűtve tároljuk, így a rendeléskor elég néhány perc a főzésre – mesélte a trükköket.

Jópofa, vendégcsalogató gesztusnak tartja a kutyamenüt Schneider Kinga, a Noé Állatotthon szóvivője. Az állatvédő szerint rendszert talán nem érdemes csinálni belőle, de egyszer-egyszer beleférhet.

Dear Guests,

We would like to kindly inform you that the Gundel Restaurant will be closed on Tuesday, January 21 and Wednesday, January 22.

We sincerely apologize for any inconvenience this may cause and greatly appreciate your understanding.

Kedves vendégünk, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön legfrissebb híreinkről.

Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy havi rendszerességgel megkaphassa a legfrissebb információkat eseményeinkről és étlapváltásunkról.

Szeretettel várjuk a Gundel Étteremben.