End the year with us – New Year’s Eve, Gundel edition.

Limited seating available. For more information click here.

A Gundelben is komlói tésztát szolgálnak fel

Szerző: Wald Kata

Országos hírűvé nőtte ki magát a Komlói Tészta. A közmunkaprogramként indult tésztagyártó szövetkezet mára már a világhírű Gundel étteremnek is beszállítója.

A budapesti világhírű, több mint 130 éves ikonikus Gundel étteremben is felszolgálnak komlói tésztát – a közmunkaprogramként indult tésztagyártó szövetkezet mára országos hírű, önfenntartó üzemmé nőtte ki magát.

– Városunk egyik büszkesége a tésztaüzem. Létrehozásának gondolata tíz évvel ezelőtt, a közmunkaprogram indulásakor fogalmazódott meg – egy elhanyagolt, rossz állapotú vendéglátóhelyet alakítottunk át élelmiszerelőállításra alkalmas létesítménnyé – emlékezett vissza a kezdetekre Polics József, Komló polgármestere. – Az épület átalakítása, felújítása is közmunkások értékteremtő munkája révén valósulhatott meg, majd miután az építkezés befejeződött, megalakult a tésztagyártó szövetkezet, és pályázati támogatások segítségével a szükséges gépek beszerzésére is sor került – részletezte a polgármester.

A Gundel étteremnek is beszállítója a komlói üzem

A kezdetekkor a vásárcsarnokban nyitottak saját boltot, ahol a szintén közmunkaprogramban kialakított, helyi alapanyagokra alapozó savanyítóüzemben készült termékeket is árusították, majd a komlói boltokban is elkezdték teríteni a közmunkások által előállított élelmiszert. Aztán szociális otthonok, kórházak beszállítói lettek, a komlói közétkeztetésben is alapanyag lett a helyi tészta. Polics József kiemelte, a program igazi sikertörténet a tésztagyártó szövetkezet vezetője és kollégái elhivatottságának és kitartó munkájának köszönhetően a Komlói Tészta betört a Spar-ba, nyáron balatoni vendéglátóhelyeknek is beszállítója volt az üzem, illetve a világhírű Gundel étteremben is felszolgálnak már Komlón gyártott tésztát – emelte ki a polgármester.

Feuerstahler Terézia, a Komlói Tésztagyártó Start Szociális Szövetkezet vezetője kérdésünkre elmondta, prémium kategóriás, helyi őstermelőktől beszerzett kiváló minőségű tojásból előállított gyufa-, és lúdgége tészta, valamint cérnametélt és penne az, amit a Gundel étteremnek szállítanak. A Spar üzletlánc polcain szintén prémium minőségű, Komlón gyártott termékek érhetők el, a Régiók Kincsei program keretén belül.

A 2016-ban közmunkaprogramként indult, majd szociális szövetkezetté alakult üzem mára már elsődleges munkaerőpiaci szereplőként állítja elő a különböző fajtájú tésztákat -– 2017 óta önfenntartó, és ugyanaz az öt ember dolgozik a kezdetek óta, akik mára már profik a gyártási folyamatokban.

0