Spend the Valentine’s Day at Gundel. We look forward to welcoming you to celebrate love, togetherness and the joys of gastronomy.
For more information click here.

A legismertebb magyar étterem rejtélyes története: a Gundel nem csak a luxusról szólt

Szerző: Pénzcentrum

Heteken belül újra megnyitja kapuit a legismertebb magyar étterem, a Gundel. A legtöbb magyar számára a Gundel egyet jelent a luxussal és az eleganciával: kevesen tudják azonban, hogy nem luxusétteremként indult a legendás városligeti vendéglő, sőt.

1910-ben nyitotta meg kapuit Budapest szívében, a Városliget közepén a Gundel étterem. Az alapító, Gundel Károly munkássága meghatározó a magyar gasztronómia és vendéglátás szempontjából, hiszen a magyar konyha jellegzetességeit megtartva emelte azt új szintre, mikor a korszerű gasztronómia kifinomultságával és eleganciájával ötvözte a hagyományos fogásokat. Gundel Károly számos könyvet is írt a vendéglátásról, konyhaművészetről. „A vendéglátás művészete” és „A kis magyar szakácskönyv” angolul, illetve németül megjelent művei és cikkei is nagyban hozzájárultak a szerző és a magyar vendéglátás hírnevének öregbítéséhez.

Az épületben 1894 óta állt a Wampetics vendéglő, Gundel Károly 1910-ben vette át az üzemeltetését. A Gundel Ház túlélte a történelem viharait, két világháborút, gazdasági válságokat és az államosítás éveit.

Legendás ételek születtek

A Gundel mindenkié volt: minden társadalmi réteg megtalálta a maga kínálatát és helyét.

Egy magas színvonalat nyújtó vendéglő volt, de sokáig nem tartották kifejezetten elegáns, luxusétteremnek. A kialakítását úgy lehetne leírni, hogy ahogy egyre beljebb került az ember az épületben, egyre módosabb volt a kínálat, és a számlák is egyre vastagabbak voltak.

Bár a Gundelben vagy Gundeléknél született számos, a magyar konyhát meghatározó étel, mint a

  • a palócleves,
  • a paprikás csirke,
  • a bakonyi gombaragu,
  • a fogas Kárpáti módra,
  • a Tokaji Aszús libamáj,

teraszán szolgáltak fel nagyon egyszerű ételeket is, mint például főtt tojást pörköltszafttal, virslit lében, vagy sós perecet csapolt sörrel. A Gundel leghíresebb kreációi desszertek voltak: a Gundel palacsinta, a Somlói Galuska, vagy a Rákóczi Túrós. De a gasztronómiai műhely honosította meg a mártások, raguk kultúráját a magyar konyhában, sőt a Bécsi szeletet, azaz a Wiener Schnitzelt is.

A palacsinta sem volt mindig Gundel

Mindenki találkozott már a leghíresebb Gundel-fogással: a világhírű diós palacsinta receptje eredetileg Márai Sándor író feleségétől, Lolától származott, ezért az étlapon Márai-palacsintaként szerepelt. A kommunizmus alatt azonban az emigrált író neve tiltólistára került, ezért Gundel Károlynak át kellett keresztelnie a fogást.

A Városliget az 1800-as évek végére egyre népszerűbb pihenő- és sétatér volt, a társadalom széles rétege számára. Nem véletlen, hogy a szabadtéri programokhoz az evés-ivás is hozzátartozott. Az étterem ennek megfelelően hatalmas volt, akár ezer embert is vendégül tudtak látni a kertben, csúcsnapokon 3 ezer tányér ételt szervíroztak, azaz tömegeket szolgált ki.

A város közkedvelt találkozóhelye volt, 11 fős saját zenekar játszott a kertben, így folyamatosan szólt az élőzene. Sőt, igazi családi étteremnek számított, ahol a kertben gyerekek szaladgáltak – köztük az alapító 13 gyermeke is.

Dear Guests,

We would like to kindly inform you that the Gundel Restaurant will be closed on Tuesday, January 21 and Wednesday, January 22.

We sincerely apologize for any inconvenience this may cause and greatly appreciate your understanding.

Kedves vendégünk, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön legfrissebb híreinkről.

Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy havi rendszerességgel megkaphassa a legfrissebb információkat eseményeinkről és étlapváltásunkról.

Szeretettel várjuk a Gundel Étteremben.