„A paradicsomos tészta és palacsinta is lehet kiváló minőségű” – A gyerekétlapokról Wolf Andrással

Az apropót most a Gundel Étterem és Kert adta, de szinte minden étteremben lényeges kérdés a gyerekeknek szánt étlap. A mirelit rántott dinóktól a minőségi gondolkodásig.

Az apropót most a Gundel Étterem és Kert adta, de szinte minden étteremben lényeges kérdés a gyerekeknek szánt étlap. A mirelit rántott dinóktól a minőségi gondolkodásig.

Nemrégiben még a legtöbb gyerekmenü a hamburgerek és a sült krumpli, a pizza vagy a mirelit csirkefalatok kiszámítható kínálatára korlátozódott. Mivel azonban a közvélemény egyre jobban tudatában van az egészséges táplálkozás fontosságának, és a világ számos részén növekszik a gyermekek elhízása, sok szülő szeretne változatosabb lehetőségek közül választani. Emellett pedig az oktatási intézményeknek, de az éttermeknek is befolyásos szerepük van a gyerekek ételízlésének nevelésében. A nemrégiben megújult Gundel Étterem gyerekmenüje kapcsán Wolf Andrással beszélgettünk.

Manapság a családok minden eddiginél szívesebben járnak a gyerekeikkel az éttermekbe, mivel sok szülő úgy gondolja, hogy a közös éttermi étkezés egy lehetőség arra, hogy minőségi családi időt töltsenek együtt. A gyerekekkel való éttermi élmény azonban költséges lehet, és minden, csak nem pihentető, hacsak az étterem nem igazán barátságos és felkészült a gyermekek fogadására. Szerencsére azonban egyre több gyerekbarát hely van itthon is. Az ilyen éttermek számára a gyerekétlapok bármikor hasznosak lehetnek, de a vasárnapi családi ebédek alkalmával kiemelten fontos szerepet kapnak, hiszen minden sikeres családbarát étterem egyik legfontosabb titka a megfelelő gyerekmenü. Ezek a menüsorok valóban akkor működnek, ha képesek különböző korosztályt megszólítani, emellett pedig kielégíti a szülők elvárásait a minőség tekintetében.

„A gyerekek számára fontos érdekessé tenni az étlapot, itt kiemelt figyelmet kell fordítani rá, hogy milyen a menü formája, összetétele. A Gundelben fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek is élvezzék az éttermi létet és ne csak az ételek miatt. Épp ezért a gyerekétlap része egy QR-kódon keresztül elérhető mese, amit érdemes a teljes élmény kedvéért letölteni. Ez leginkább a 4-8 éves korosztálynak szól, őket foglalja igazán le” – meséli Wolf András.

Az étteremben a legkisebbek egy letölthető Gundel Kids alkalmazással színezhetik ki a Gundel Palotát, amit a Gundel Applikációban QR kóddal nyithatnak meg, így elolvashatják vagy meg is hallgathatják a Gundel bácsi meséjét. Ennek főszereplője Kíváncsi Fáncsi, az elefánt, aki segít megtalálni a Gundel Kertben elrejtett meglepetéseket.

„Fontos, hogy a gyerekek olyan ételeket kapjanak, amiket valóban szívesen fogyasztanak. A gyerekeknél minden korosztályi sajátossághoz is kötődik, egy bizonyos életév betöltése után már sokkal érdeklődőbbekké, nyitottabbakká válnak, illetve elérkezik annak is az ideje, hogy önállóan választhassanak az étlapról” – emeli ki Wolf András.

Amíg azonban kisebb gyerekekről beszélünk, addig figyelembe kell venni azt, hogy minden gyereknek megvannak a kedvenc fogásai, illetve az adagok tekintetében is alkalmazkodni kell hozzájuk.

„A gyerekétlap tekintetében nem az a legfontosabb, hogy a fogások minél extravagánsabbak vagy különlegesebbek legyenek, hanem az, hogy ugyanúgy minőségi módon, megfelelő alapanyagokból készüljenek el, ahogy a teljes étlapon szereplő tételek. A gyerekek azt szeretik leginkább, amit megszoktak, és amivel már korábban akár otthon is találkoztak” – jegyzi meg Wolf András.

A Gundel gyerekmenüjében is találunk ismerős komfortfogásokat: húsleves csigatésztával, rántott hús, paradicsomos tészta, palacsinta, de egyik sem egy mirelit kényelmi termék. A kedves elefánt és más szavannai állatok arca pedig visszaköszön ránk az üdítős poharak oldaláról is, amelyekben a gyerekek csupa egészséges szürcsölni valót kaphatnak a cukormentes limonádétól, a frissen facsart dzsúzokon át egészen a smoothie-kig.

„Az étteremben az elkészítéskor a gyerekeknek szánt fogásokat mi mindig előre vesszük, szülői tapasztalat, hogyha a gyerek előbb megkapja az ételét, akkor mivel arra koncentrál, ezért a szülő is nyugodtabban tud majd fogyasztani és élvezni az éttermi élményt” – mondja nevetve a séf.

Becsülendő, hogy egyre több helyen figyelnek oda arra, hogyha egy család gyerekkel érkezik az étterembe, akkor a legkisebb vendégeket ugyanúgy a minőségi vendéglátás élményében akarják részesíteni, mint a család többi tagját, hiszen elmondható, az általunk szerzett éttermi élmények fontosak, ez valóban egy edukációs folyamat és minél előbb ismeri meg valaki a differenciát a különböző színvonalú étkezési lehetőségek és élmények között, annál kifinomultabb ízlésre tehet majd szert felnőttként.