Ha lassan is haladunk, de azért már eljutottunk odáig, hogy a rántott sajton és a salátán kívül más ételekből is választhatnak azok, akik hús nélküli fogást ennének egy étteremben, egyre több helyen elérhető glutén- vagy mindenmentes alternatíva, és a kerekesszékesek is találnak már számukra megközelíthető, sőt, speciális mellékhelyiséggel felszerelt vendéglátóhelyeket.
Budapest egyik legnevesebb étterme, a városligeti Gundel most a látás- és hallássérültek vendégeik felé nyitottak: a felszolgálók megtanulták a vendégek számára legfontosabb tíz jelelési kommunikációt angol és magyar nyelven, a látássérültek pedig az ételek történetét bemutató Braille-írásos étlapból választhatnak.
Magyary Jenő, a Gundel ügyvezető igazgatója szerint a legendás vendégszeretet mellett a társadalmi felelősségvállalás és érzékenység mindig része volt az 1894-ben alapított Gundel alapeszményeinek, illetve meghatározta az itt dolgozók hozzáállását, ami most megmutatkozik a látás- és hallássérült vendégek felé irányuló odafigyelésében is.