New Year’s Eve at Gundel! You’re guaranteed to have a great time, enjoy delicious food and great music as you dance your way into the New Year.
For more information click here.

Az újraéledt Gundel Kert az ország első kutyaétlapjával és valóságos gyerekparadicsommal vár

Szerző: Tardi Zsuzsanna

Elefántszobor hátán tálalt desszertválogatás, századelői körhinta, szökőkútrendszer és több mint félezer ülőhely. A Gundel Étterem történetével több ízben foglalkoztunk az elmúlt évben, hiszen reményteli megújuláson megy keresztül a magyar éttermi kultúra újjászülető legendája. A kert nélkül azonban csak félig volt kifestve az a meleg színekkel és élettel teli kép, ami a Gundelt jelenti. E hónapban régi-új pompájában megnyitott a Gundel Kert is.

Gundel Étterem évtizedeken keresztül tekintélyt parancsoló, igen feszes stílusáról ismert vendéglátóhelyként működött, amelyhez a Zsolnay-porcelánt, a pincér által cérnakesztyűben felemelt cloche-t és turistacsoportokat inkább társított a köztudat, mint a felszabadult gyerekzsivajt és az önfeledt éjszakába nyúló beszélgetéseket. Úgy tűnik, pont a pandémiára volt ahhoz szükség, hogy levetkőzze korábbi modorosságát és visszatérjen gyökereihez: ahhoz a filozófiához, hogy a Gundel mindenkié.

Fővárosi Állat-és Növénykert közvetlen szomszédságában pedig ennél nem is lehetne optimálisabb pozicionálása a nagy múltú étteremnek. 2021-es decemberi újranyitásukat követően vendégeik most, a nyár közeledtével szembesülhetnek vele igazán, milyen kellemes találkozóhellyé vált a Gundel kertje, mely egyszerre tiszteleg az étterem aranykora előtt, ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy minden napszakban, minden alkalomra, a lehető legszélesebb vendégkör számár biztosítson fesztelen, család-, gyermek- és kutyabarát élményeket.

A Gundel új irányvonala, valóban az étterem eredeti eszmeiségéhez tér vissza, hiszen megépüléséhez a leghatározottabb indokot az adta, hogy az 1860-as években a Városliget egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, ráadásul 1866-ban megnyitott a Fővárosi Állat- és Növénykert is. Ekkor döntötték el, hogy vendéglővel színesítik az egyre népszerűbb Ligetet.

Ennek üzemeltetéséért eleinte Wampetics Ferenc felelt, majd a Gundel család 1910-ben bérbe vette az éttermet, ekkor nyerte el ma ismert nevét is. Az étterem fénykorában, a két világháború között, sokkal inkább egy hatalmas kerthelyiségként üzemelt, ahol minden korosztály és pénztárca megtalálta a számítását. Ez pedig pontosan az a filozófia, amelyet a Gundel mai vezetése is szorgalmaz.

Ennek érdekében az újranyitást követően azt tapasztalhatjuk, hogy a kertet három nagy részre osztották: az alsó rész kínálata a kávéházi vonalat követi, a szökőkút feletti rész az elegánsabb éttermi igényeket elégíti ki, és a harmadik, az állatkerthez közel eső, úgynevezett majomfogó pedig a gyermekeknek kialakított állat-és vidámpark. A kert igazi báját az adja, hogy ott létünk alatt elveszhetünk megannyi apró részletében, otthonosan érezhetjük magunkat a százéves fák árnyékában és átélhetjük a századelő nosztalgiáját.

A Gundel nem csak egy százéves múlttal rendelkező akármilyen étterem, hanem valóban a történelem egy darabja: 1939-ben a Gundel lehetett a New York-i világkiállítás magyar pavilonjának hivatalos vendéglátója. Emellett a korabeli Gundelben rengeteg híresség is megfordult és a tulajdonos, Gundel Károly nemegyszer szeretett törzsvendégeiről nevezett el egy-egy ételt. Így született például az Újházi-tyúkhúsleves Újházi Ede színész nyomán, a Jókai-bableves, a tojás Munkácsy-módra vagy a Feszty-bifsztek, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a Gundel-dinasztia honosította meg a Wiener Schnitzelt is.

Viktor Moldován, a Gundel séfje 14 évig vitt magyar konyhát Japánban, ahol elsajátított egy nagyon precíz munkakultúrát. Munkáját pedig András Wolf, mint az Eventrend Group corporate séfje segíti. A megújult étlapon pedig ezeket a legendás gasztronómiai történeteket idézik meg. A menüsor központi eleme a Nemzeti 11, az a tizenegy ikonikus Gundel-fogás, amire úgy tekintenek, mint a legfontosabb Gundel-örökségre.

Olyan ételek tartoznak ide, mint a gulyásleves, az Újházi-tyúkhúsleves, a paprikás csirke, a somlói galuska és természetesen az elmaradhatatlan eredeti Gundel-palacsinta. Az éttermi kínálat nyárra a teraszra költözik, így a Gundel Kert étlapja megegyezik a kávéház-étterem étlapjával. A melegkonyhás étlap egész nap elérhető, de a nap folyamán úgynevezett Afternoon tea-t is kínálnak. Este pedig megnyílik a kerti éttermi rész, ahol gyönyörű Zsolnay porcelánon érkeznek a klasszikus Gundel-ételek.

Emellett külön étlapot készítettek a gyerekeknek és a házikedvenceknek is. A legkisebbeknek szóló színes étlapon egy QR-kód segítéségével újabb interaktív élményt biztosítanak a gyerekeknek. Míg a kutyaétlappal a városban egyedülálló módon lehetőséget biztosítanak a gazdiknak arra, hogy kedvencüknek ne csak egy tál vizet, de esetleg valamilyen harapnivalót is válasszanak.

A Gundel kert már reggel kilenc órától várja a vendégeket, a nyári forróságban kellemes időtöltés lehet itt megpihenni a városligeti séták vagy az állatkerti látogatás után.

Kedves vendégünk, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön legfrissebb híreinkről.

Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy havi rendszerességgel megkaphassa a legfrissebb információkat eseményeinkről és étlapváltásunkról.

Szeretettel várjuk a Gundel Étteremben.