Az újraéledt Gundel Kert az ország első kutyaétlapjával és valóságos gyerekparadicsommal vár

Szerző: Tardi Zsuzsanna

Elefántszobor hátán tálalt desszertválogatás, századelői körhinta, szökőkútrendszer és több mint félezer ülőhely. A Gundel Étterem történetével több ízben foglalkoztunk az elmúlt évben, hiszen reményteli megújuláson megy keresztül a magyar éttermi kultúra újjászülető legendája. A kert nélkül azonban csak félig volt kifestve az a meleg színekkel és élettel teli kép, ami a Gundelt jelenti. E hónapban régi-új pompájában megnyitott a Gundel Kert is.

Gundel Étterem évtizedeken keresztül tekintélyt parancsoló, igen feszes stílusáról ismert vendéglátóhelyként működött, amelyhez a Zsolnay-porcelánt, a pincér által cérnakesztyűben felemelt cloche-t és turistacsoportokat inkább társított a köztudat, mint a felszabadult gyerekzsivajt és az önfeledt éjszakába nyúló beszélgetéseket. Úgy tűnik, pont a pandémiára volt ahhoz szükség, hogy levetkőzze korábbi modorosságát és visszatérjen gyökereihez: ahhoz a filozófiához, hogy a Gundel mindenkié.

Fővárosi Állat-és Növénykert közvetlen szomszédságában pedig ennél nem is lehetne optimálisabb pozicionálása a nagy múltú étteremnek. 2021-es decemberi újranyitásukat követően vendégeik most, a nyár közeledtével szembesülhetnek vele igazán, milyen kellemes találkozóhellyé vált a Gundel kertje, mely egyszerre tiszteleg az étterem aranykora előtt, ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy minden napszakban, minden alkalomra, a lehető legszélesebb vendégkör számár biztosítson fesztelen, család-, gyermek- és kutyabarát élményeket.

A Gundel új irányvonala, valóban az étterem eredeti eszmeiségéhez tér vissza, hiszen megépüléséhez a leghatározottabb indokot az adta, hogy az 1860-as években a Városliget egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, ráadásul 1866-ban megnyitott a Fővárosi Állat- és Növénykert is. Ekkor döntötték el, hogy vendéglővel színesítik az egyre népszerűbb Ligetet.

Ennek üzemeltetéséért eleinte Wampetics Ferenc felelt, majd a Gundel család 1910-ben bérbe vette az éttermet, ekkor nyerte el ma ismert nevét is. Az étterem fénykorában, a két világháború között, sokkal inkább egy hatalmas kerthelyiségként üzemelt, ahol minden korosztály és pénztárca megtalálta a számítását. Ez pedig pontosan az a filozófia, amelyet a Gundel mai vezetése is szorgalmaz.

Ennek érdekében az újranyitást követően azt tapasztalhatjuk, hogy a kertet három nagy részre osztották: az alsó rész kínálata a kávéházi vonalat követi, a szökőkút feletti rész az elegánsabb éttermi igényeket elégíti ki, és a harmadik, az állatkerthez közel eső, úgynevezett majomfogó pedig a gyermekeknek kialakított állat-és vidámpark. A kert igazi báját az adja, hogy ott létünk alatt elveszhetünk megannyi apró részletében, otthonosan érezhetjük magunkat a százéves fák árnyékában és átélhetjük a századelő nosztalgiáját.

A Gundel nem csak egy százéves múlttal rendelkező akármilyen étterem, hanem valóban a történelem egy darabja: 1939-ben a Gundel lehetett a New York-i világkiállítás magyar pavilonjának hivatalos vendéglátója. Emellett a korabeli Gundelben rengeteg híresség is megfordult és a tulajdonos, Gundel Károly nemegyszer szeretett törzsvendégeiről nevezett el egy-egy ételt. Így született például az Újházi-tyúkhúsleves Újházi Ede színész nyomán, a Jókai-bableves, a tojás Munkácsy-módra vagy a Feszty-bifsztek, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a Gundel-dinasztia honosította meg a Wiener Schnitzelt is.

Viktor Moldován, a Gundel séfje 14 évig vitt magyar konyhát Japánban, ahol elsajátított egy nagyon precíz munkakultúrát. Munkáját pedig András Wolf, mint az Eventrend Group corporate séfje segíti. A megújult étlapon pedig ezeket a legendás gasztronómiai történeteket idézik meg. A menüsor központi eleme a Nemzeti 11, az a tizenegy ikonikus Gundel-fogás, amire úgy tekintenek, mint a legfontosabb Gundel-örökségre.

Olyan ételek tartoznak ide, mint a gulyásleves, az Újházi-tyúkhúsleves, a paprikás csirke, a somlói galuska és természetesen az elmaradhatatlan eredeti Gundel-palacsinta. Az éttermi kínálat nyárra a teraszra költözik, így a Gundel Kert étlapja megegyezik a kávéház-étterem étlapjával. A melegkonyhás étlap egész nap elérhető, de a nap folyamán úgynevezett Afternoon tea-t is kínálnak. Este pedig megnyílik a kerti éttermi rész, ahol gyönyörű Zsolnay porcelánon érkeznek a klasszikus Gundel-ételek.

Emellett külön étlapot készítettek a gyerekeknek és a házikedvenceknek is. A legkisebbeknek szóló színes étlapon egy QR-kód segítéségével újabb interaktív élményt biztosítanak a gyerekeknek. Míg a kutyaétlappal a városban egyedülálló módon lehetőséget biztosítanak a gazdiknak arra, hogy kedvencüknek ne csak egy tál vizet, de esetleg valamilyen harapnivalót is válasszanak.

A Gundel kert már reggel kilenc órától várja a vendégeket, a nyári forróságban kellemes időtöltés lehet itt megpihenni a városligeti séták vagy az állatkerti látogatás után.