Spend the Valentine’s Day at Gundel. We look forward to welcoming you to celebrate love, togetherness and the joys of gastronomy.
For more information click here.

Braille-írásos étlap és jelelő pincérek szolgálják ki a Gundelben a vendégeket

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

A vendéglőt alapító Gundel Károly demokratikus szellemiségéhez híven az étteremben mostantól kiemelt figyelmet kapnak a hallás- és látássérült vendégek. A felszolgálók megtanulták az alapszintű jelnyelvi kommunikációt két nyelven, a látássérültek pedig Braille-írásos étlapról választhatnak.

Idén 130 éves az a városligeti épület, amit ma Gundel étteremként ismerünk. Wampetics Ferenc építtette 1894-ben népszerű étterme és vacsorázóhelye, a bohém asztaltársaságoknak is helyet adó Wampetics számára. A művészetpártoló vendéglős 1910-es visszavonulása után Gundel Károlyt választotta utódjául, aki a következő évtizedekben Európa-hírű intézménnyé, valóságos fogalommá tette a nevét viselő éttermet.

Egyedi kezdeményezés a hallás- és látássérültekért

A kerek évfordulóhoz kapcsolódva az éttermet üzemeltető Eventrend cégcsoport egyedi CSR projektbe kezdett, amelyről sajtóeseményen tájékoztatta a közönséget. A program házigazdájaként Gundel Károly dédunokája, Gundel Takács Gábor idézte meg a legendás vendéglős örökségét, amelyhez az innováció mellett mindig hozzátartozott a demokratikus szellemiség, a széles nagyközönség iránti nyitottság.

A Gundel nem csupán egy étterem, hanem a velünk élő történelem része, kulturális és gasztronómiai örökségünk őrzője, amely a legtöbb magyarnak jelent valamit – mondta Jenő Magyary, a Gundel ügyvezető igazgatója. Gundel Károly nemcsak tehetséges üzletember és remek ízlésű, kreatív alkotó volt, hanem nagy újító, aki munkássága során szociális érzékenységéről is számtalanszor tanúbizonyságot tett. Ehhez a szellemiséghez kapcsolódik az étterem legfrissebb innovációja: a felszolgálók megtanulták az alapszintű jelnyelvi kommunikációt angol és magyar nyelven, a látássérülteknek pedig az ételek történetét is bemutató Braille-írásos étlapot állítottak össze.Mindezek mellett az akadálymentes közlekedés is prioritást élvez az étterem területén. Ez a fogyatékkal élőkre irányuló figyelem azt mutatja, hogy a Gundel étterem befogadó közösség, ahol minden vendég különleges és értékes ­– tette hozzá az igazgató.

Az alábbi kisfilm arról szól, hogyan zajlott a személyzet jelnyelvoktatása a Gundelben.

Nyitni a szélesebb közönség felé

Az Eventrend Group alapító tulajdonosa, Kőrössy Zoltán elmondta: Gundel Károly úgy működtette városligeti éttermét, hogy az minél több ember számára elérhető legyen. Nem luxusétteremnek szánta, hanem polgári vendéglőnek, ahol nyaranta ezer fős terasz működött, a kispénzűeknek nyitott sörteraszon pedig olyan olcsó ételeket kínáltak, mint a főtt tojás pörköltszafttal, a főtt virsli vagy a sörperec. A Gundelt olyan hellyé formálta, amit a jó konyha, az újítás és egyben a hagyományok őrzése és a vendégszeretet határoz meg.

Az étterem jelenlegi vezetése ezt a gondolatiságot szeretné visszacsempészni a 130 éves ház falai közé, s ennek jegyében fogalmazta meg „A Gundel mindenkié” jelmondatot. ­

Kőrössy Zoltán hozzátette, a magyar gasztronómiai örökség elválaszthatatlan az étteremtől, hiszen Gundel Károlynak többek között olyan emblematikus fogásokat köszönhetünk, mint a mai formájában ismert paprikás csirke, a bakonyi szelet, a kárpáti fogasfilé vagy a Gundel palacsinta.

Ennek jegyében a vendégek a leghíresebb ételekből összeállított „Nemzeti 11″-et is megtalálják az étlapon. A meghívottak a sajtóesemény végén ebből kaptak három fogásos ízelítőt.

Érzékenyítő imázsfilm is készült

A Gundel társadalmi felelősségvállalását mutatja be az a közelmúltban leforgatott kisfilm, amit a többek között „A vizsga” és a „Post Mortem” című alkotásokat is jegyző Bergendy Péter készített. A filmrendező a sajtótájékoztatón elmondta: a három perces rövid imázsfilm egy egyszerű, ám nagyon emberi történeten keresztül enged bepillantást ennek a nagy múltú és egyben mindig megújulni képes étteremnek a működésébe.

Kétszámjegyű forgalomnövekedés az idei terv

Idén 20 százalékos forgalomnövekedést tervez a Gundel étterem üzemeltetője. 2023-ban 1,5 milliárd forintra nőtt az árbevétel, a nyereség pedig ennek nagyjából 8-10 százaléka az előzetes adatok szerint – közölte Magyary Jenő, a Gundel ügyvezető igazgatója az MTI érdeklődésére.

Az éttermet 2021-ben nyitották újra, 2022-ben nullszaldós évet zártak még a járvány hatására. Míg 2022-ben 55 ezer vendég fordult meg a Gundelben, addig tavaly csaknem 57 ezer. Idén a céljuk, hogy 70-75 ezer vendéget szolgáljanak ki. A dolgozói létszámot növelték, a tavalyi 74 után már 80 fős csapattal dolgoznak. Idén is szeretnék elérni, hogy a bevétel 5-10 százaléka legyen az eredményszint – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy idén márciusban a teljes homlokzat felújításával folytatják a műemléki épület korszerűsítését, és a rendezvénytér egy részét is megújítják, a tervek szerint 30 millió forintból.

Dear Guests,

We would like to kindly inform you that the Gundel Restaurant will be closed on Tuesday, January 21 and Wednesday, January 22.

We sincerely apologize for any inconvenience this may cause and greatly appreciate your understanding.

Kedves vendégünk, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön legfrissebb híreinkről.

Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy havi rendszerességgel megkaphassa a legfrissebb információkat eseményeinkről és étlapváltásunkról.

Szeretettel várjuk a Gundel Étteremben.