End the year with us – New Year’s Eve, Gundel edition.

Limited seating available. For more information click here.

Erzsébet királynő ezeket az ételeket imádta magyarországi látogatása alatt

Szerző: Kamilla

A budapesti Gundel Palota idén ünnepli fennállásának 130. évfordulóját, amelynek alkalmából egy különleges gasztronómiai sorozatot indított útjára.

The „Celebrities Menu” nevet viselő menüsor olyan ételeket idéz meg, amelyeket híres vendégeknek szolgáltak fel az étterem történetének meghatározó pillanataiban. Az első ilyen exkluzív menü Erzsébet királynő 1993-as budapesti látogatása előtt tiszteleg – és most tíz napon át a nagyközönség számára is elérhető lesz.

Erzsébet királynő és Fülöp edinburgh-i herceg 1993. május 5-én látogattak el a Gundelbe, ahol egy ünnepi ebéden vettek részt. A történelmi esemény újra életre kel július 8-tól kezdődően tíz napon át, amikor is a látogatók megkóstolhatják a királynő ihlette négyfogásos menüt – éppen úgy, ahogy azt annak idején felszolgálták.

A menü összeállítása komoly előkészületeket igényelt: a királyi ebéd előtt tíz próbaétkezést is tartottak, hogy az ételsor tökéletesen illeszkedjen az 1 óra 40 perces időkeretbe. A gyorsaság mellett természetesen a minőség volt az elsődleges szempont. A menüt kézzel írták le, a felszolgálók pedig külön koreográfiát tanultak be az eseményre.

A Gundel újraálmodott menüsora valódi kulináris élmény. Az étkezés egy különleges előétellel indul: rózsaszín füstölt lazac fehér spárgával és zsályás öntettel. Ezt követi egy kettős galamb-erőleves, amely már önmagában is elegáns különlegesség.

A főfogás egy igazi mestermű: „Fonott borjú – à la Queen Elizabeth”. Ez fonott borjú bélszínből készül, hajszálvékony burgonyacsíkokkal, gombával töltött libamájjal, amelyet magyar rizs gazdagít.

Az étkezés méltó lezárásaként jön a desszert: a „Tavaszi eper illúziója” – egy koronát formázó ropogós tészta, valódi és parféal készült eperdíszítéssel. A desszert nemcsak látványában, hanem ízében is királyi.

A fogásokat a Gundel Palota borkínálata teszi teljessé, köztük egy rendkívül ritka 1952-es évjáratú Tokaji aszúval – ezzel is tisztelegve Erzsébet királynő trónra lépésének éve előtt.

A Gundel Palota, amelyet 2021 óta az Eventrend Group üzemeltet, ma is hű kíván maradni alapítójának értékeihez: magas minőség, vendégközpontúság és a gasztronómiai kultúra iránti mély tisztelet jellemzi a munkájukat. Az új menüt Kalla Kálmán séf alkotta meg, aki gondosan ügyelt arra, hogy minden egyes fogás méltó legyen a királyi örökséghez.

A „Négy Korona Menü” nevű különleges fogássor a nyári időszak után ősszel is visszatérhet – akár további híres vendégek menüsoraival együtt. A menük két-, három- és négyfogásos verzióban lesznek elérhetők, nagyjából 20 000 forintos áron, ami a Gundel vendégeinek átlagos fogyasztását tükrözi.

Ez az exkluzív gasztronómiai élmény lehetőséget kínál arra, hogy bárki egy pillanatra belekóstoljon a történelembe – méghozzá olyan ízeken keresztül, amelyek egykor a világ egyik legikonikusabb uralkodóját is elbűvölték.

0