Erzsébet királynő fotókon a Gundelben: az etikettre is fittyet hányt

Szerző: Orbán Violetta

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg 1993-ban látogatott Magyarországra, ahol Antall József miniszterelnök a Gundelben várta őket 32 fős díszebéddel.

Erzsébet királynő és Fülöp herceg 1993 májusában hivatalos látogatást tett Magyarországon. Mindig is szeretett volna ellátogatni hazánkba, ugyanis ükanyja, Rhédey Klaudia grófnő magyar volt. A királyi pár Kecskemétre és Bugacra is elutazott, de idejük nagy részét Budapesten töltötték, ahol az idén 130 éves Gundel Étteremben is elköltöttek egy ebédet. 

Erzsébet királynő a Gundelben

Május 5-én, a jeles, protokolláris eseményen Antall József miniszterelnök és felesége adott ebédet II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburgh-i herceg tiszteletére. A 32 személyes ebéd a királyi pár fogadásával kezdődött a Gundel Palota emeletén található Erzsébet Királyné Bálteremben. A Gundel kiválasztása és az itt megrendezett ebéd azért volt különösen nagy szó, mert állítólag ez volt a négy itt töltött nap egyetlen ünnepélyes alkalma, amikor a királyi pár nem az otthonról hozott udvari szakács ételét fogyasztotta.

Az ünnepélyes ebéd előtt a konyha tíz próbamenüt készített, hogy mindenképpen beleférjenek a rendelkezésre álló pontosan 1 óra 40 percbe. Érkezés után a welcome drinket az emeleti teraszon fogyasztották el a vendégek. Italkülönlegességekkel várták a vendégeket, de II. Erzsébet lazán gin-tonikot kért. A Gundel Palota egyik beszámolója szerint erre senki sem számított, így Kozma Kálmán házigazgató hármasával szedte a lépcsőket a földszinti söntés felé, hogy a kívánságot teljesítse.

Az anekdoták szerint a királynő az étterem tulajdonosának kedvesen megjegyezte, hogy „Sokat hallottunk már önökről!”, aki zavarában azt válaszolta: „Mi is sokat hallottunk önökről!” A királyi ebéd desszertfelszolgálásakor a saroglyán behozott óriás tésztakoronában felhalmozott epergúlán pompázó eperparfé láttán II. Erzsébet – illem ide vagy oda – könyökkel bökdöste férjét, nehogy Fülöp herceg lemaradjon a látványról.