Erzsébet királynő magyarországi látogatása fotókon: a Gundelbe és a budai várba is ellátogatott

Szerző: Orbán Violetta

Erzsébet királynő 1993-ban látogatott Magyarországra Fülöp herceggel.

Erzsébet királynő és Fülöp herceg közel 30 évvel ezelőtt Magyarországra is ellátogatott. 1993 májusában tettek hivatalos látogatást hazánkban, ez idő alatt Budapesten időztek, de elutaztak Kecskemétre és a Bugacra is. 

Azt nyilatkozta akkor, hogy mindig is szeretett volna Magyarországra látogatni, hisz ükanyja, Rhédey Klaudia grófnő magyar volt, róla sokszor mesélt neki az édesanyja. 

Erzsébet királynő Magyarországon

A királyi pár 1993. május 4-én landolt repülőgépével, katonai tiszteletadással fogadták a Kossuth téren, ellátogattak a budai várba, megnézték a történelmi épületeket és a panorámát, a Magyar Nemzeti Galériát, az Országos Széchényi Könyvtárban személyre szóló kiállítással fogadták őket. Erzsébet királynő külön kérésére iktatták be szoros programjukba az Operaházban Csajkovszkij Csipkerózsika című balettjének megtekintését.

Az Országház elé begördülő Rolls-Royce-szot az akkori köztársasági elnök, Göncz Árpád fogadta, de találkoztak az akkor már nagybeteg Antall József miniszterelnökkel is. Május 6-án Kecskemétre is ellátogattak, látogatásuk utolsó napján, május 7-én budapesti városnézésen vettek részt.