Az immár 12. alkalommal odaítélt Gundel-díjat ismét méltó körülmények közt, a városligeti Gundel Étterem történelmi hűséggel berendezett nagytermében adták át 2024. október 27-én, a szakma kíválóságainak. A díjátadók egyike a nagy elődök emlékét sok-sok éve ápoló Gundel János volt, a műsorvezető pedig az a Gundel Takács Gábor, aki szintén leszármazottja a legnagyobb magyarországi vendéglátós famíliának
A rendezvény egyik fő megalkotója és a kezdetektől fogva motorja idén is a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László volt, aki a program nyitányaként köszöntőjében méltatta a nagy előd, Gundel Károly (1883-1956) érdemeit, ismertette a róla elnevezett díj előtörténetét, és röviden bemutatta a korábbi díjazottakat.
Valamint nem felejtett el méltóképpen megemlékezni az egyik szintén korábbi díjazottról, Jakabffy Lászlóról, aki sok más tanítványa között többek közt mentorálta azt a két hazai vendéglátás-szereplőt, akik ez évben a Gundel-díjat kapták.
Ők Bicsár Attila és Kovács-Siklósi Lázár,
mindketten a vendéglátás hazai porondján sok-sok éve sikerrel tevékenykedő séfek, akik a szakma legjobbjaiból álló zsűri megítélése szerint kimagasló teljesítményt nyújtanak a maguk területén.
Majd a díjkiosztó egy kellemes, és mindenki által szintén nagyon várt eseményét,
az örömfőzésnek is beillő gálaebéd részleteit osztotta meg a jelenlévőkkel az MVI-elnök, aki Gundel Takács Gáborral közösen ismertette, ki mindenki tevékenykedik lázasan a konyhán azért, hogy a népes vendégsereg jól lakhasson, különleges ízeket kóstolhasson, és az ételekhez tökéletesen illeszkedő bortételeket kortyoljon.
Egyben a felszolgálókat is köszöntötték, akik egytől egyig az ország rangos vendéglátós szakintézményeiből érkeztek tanulóként a hazai gasztronómia őszi legnagyobb ünnepére – tükörszervírozással koronázva meg ezt a szép gasztro ünnepi eseményt.
Nagy Gábor (Eventrend alapító-társtulajdonos), a gálaebédnek helyt adó Gundel Étterem házigazdájaként elmondta,
a Gundel az a hazai ikonikus étterem, amelyet mindenki ismer, de leginkább hallomásból, mert még soha nem volt része személyesen megtapasztalni az itteni vendéglátást.
Cégcsoportjuknak az a feltett szándéka, hangzott el, hogy ezen változtassanak, és a magyarok többségének, akárcsak egyetlen fontos családi ünnep vagy más jeles esemény alkalmával, lehetősége legyen ellátogatni hozzájuk, megkóstolni az itt kínált, semmihez sem hasonlítható gasztronómiát – a történelemmel, régi korok ízeivel átitatott kortárs konyha fogásait.
Az ebéd előtti köszöntők során Gundel Jánost, a hazai vendéglátóipari oktatás ismert szakértőjét is hallhattuk – ő természetesen nagy elődjeit méltatta, a híres-neves Gundel-szakácskönyvről is ejtett egy-két szót, aztán kezdetét vette a vasárnapi ebéd – a díjazottak tiszteletére.
Amelynek étel- és italsora a következő volt:
Üdvözlő ital: Sauska Brut pezsgő
Amuse bouche – Moldován Viktor és Wolf András – Gundel étterem, Budapest
Kaviár- és osztriga kóstoló – Arany Kaviár
Előétel: Melegen füstölt tokhal, sült cékla, zöldalma, hajdina
Nyíri Sándor – Arany Kaviár étterem, Budapest
Tokaji Furmint 2022 – Sauska Pincészet
Leves: Popcorn krémleves pirított törökmogyoróval
Tóth Ágnes – Gerbeaud Catering, Budapest
Heimann Viognier 2022 – Heimann Családi Birtok
Főétel: Tanyasi csirke vargányával, tejfölös tócsnival
Moldován Viktor és Wolf András – Gundel étterem, Budapest
Szekszárdi Bonsai Öregtőkés Kadarka 2023 – Vida Péter
Desszert: Napraforgó desszert
Tóth Ágnes – Gerbeaud Kávéház és Cukrászda, Budapest
Mátrai Zenit Késői Szüret 2022 – Bárdos Pincészet
Díjátadó koccintáshoz: Kreinbacher Brut Classic Magnum 2019 pezsgő