Gundel-palacsintát mindenkinek! Ma nyit újra a Gundel Étterem

Szerző: Haranghy Orsolya

Évtizedek óta erodálódó nemzeti büszkeségeink kelhetnek új életre ma. Maga a Gundel Étterem, és a ház falain belül megszületett magyar ételek sora, amelyet ma már egyre több helyen kóstolhatunk csalódás nélkül, de generációkon át csak romlott e kedvencek éttermi kivitelezése. Az egész magyar gasztronómiában szimbolikus jelentőséggel bírna, ha a megalkotásuk helyszínén nyernének újra méltó formát olyan ételek, mint a gulyás, paprikás csirke, Rákóczi-túrós vagy somlói galuska.

Sokévnyi útkeresés után friss erővel, (régi-)új koncepcióval, újraálmodott enteriőrrel és egy új csapattal tér vissza a Gundel. A megnyitás előtt bebocsáttatást nyertünk a Városliget kapujában található étterembe, ahol a csupa női tagból álló cigányzenekar muzsikájára léphettünk be, és néhány órára beszippantott minket a Gundel-ház varázsa. Ha egy valamit kívánhatunk az újjászülető étteremnek, az, hogy azt a nívót és gondosságot képviselje minden kiadott tányér a legsűrűbb szervizek idején is, amilyet szakmai meghívottként tapasztalhattunk.

A Gundel egy legenda. Értékelnünk kell, hogy nem régi könyvek lapjain találkozhatunk vele, hanem itt van velünk, és keresi az őt megillető helyet a XXI. századi vendéglátásban. Év eleje óta publikus, hogy a Danubius Hotels által tulajdonolt étterem vezetését az Eventrend-csoport veszi át, ez a lépés pedig bizakodásra ad okot az évtizedes útkeresés után.

A cég portfóliója rendkívül színes. A hazai cateringszakma jelentős szereplői, emellett új életet leheltek már Duna-parti sörkertbe és sportbisztróba, működtetnek koktélbárt Pesten, hüttét a csehországi Szudéták legmagasabb pontján, és legalább ilyen magasra emelték a rántott hús és lekváros nudli ázsióját a Séf Asztalában, de a budai kulthelyben, a Samanthában is van érdekeltségük.

Referenciáik közül is kiemelkedik azonban a New York Kávéház, amely történetesen épp úgy 1894-ben nyitotta meg kapuit, mint a Gundel Étterem (ekkor még Wampetics Vendéglő néven). Az Eventrend igazi sikertörténete a New York Kávéház beemelése a nemzetközi köztudatba. Jó érzékkel nyúltak mindahhoz, amit az épület adhat, és mára a több mint 120 éves történet ismét él, és hogy mennyire nem egy avítt, muzeális tér, jól mutatja, hogy Instagramon az egyik csúcstartó hashtag Magyarország látványosságai között.

Ha receptjüket alkalmazni tudják a Városliget ikonikus éttermében is, a Láng György- és Kalla Kálmán-időszak után végre egy új reformkor köszönthet a Gundelre is.

Hazatalálás

Mai szemmel nézve a Gundel egyszerűen sok. Tobzódik a színekben, az anyagokban a bársonytól a porcelánon, kristályokon és aprómozaikon át a falfestményekig. Az étterem falai szinte kívánják a nyüzsgést, a zenét, az étkészletek csörrenését. A kísérletező fine dining éra után az új vezetés azt a célt tűzte ki magának, hogy a Gundelt olyan formában adják vissza a magyar közönségnek, ahogyan azt egykor az ősatyák megálmodták.

Az alapító Gundel Károly megszelidítette a magyar konyhát és ötvözte azt a szélesedő világból érkező behatásokkal. Úttörő munkájával felhelyezte Magyarországot a világ gasztronómiai térképére.

A cég corporate séfje, az országosan ismert András Wolf és Moldován Viktor executive séf kapták a feladatot, hogy az étterem eredeti küldetését beteljesítve felélesszék a Gundel hagyományait. Moldován Viktor egy ismeretlen ismerős itthon, mintegy 14 évig élt és dolgozott Japánban, ahol rendhagyó módon magyar konyhát vitt. Először a Michelin Guide által is ajánlott Tokachi Hills étteremben Hokkaidon, majd két évig Tokióban volt séf. (Közel tíz évvel ezelőtt készítettünk is vele interjút itt, a Dining Guide-on.)

Tippeljen, hány legendás étel született a Gundelben?

Külön kávéházi és éttermi étlappal várnak majd, reggelikkel már reggel 9-től, de a kávéházi kínálatban a harapnivalók mellett is szerepelnek a nagy magyar klasszikusok, amelyek közül döbbenetesen sok született meg a Gundel falai között.

Tokaji aszús libamáj és a Gundel-palacsinta egyértelmű, a műveltebbek pedig emlékezhetnek rá, hogy a zöldborsóval és gombával készülő Újházi tyúkhúsleves is a Gundelhez köthető, valamint a sűrű Palócleves sem Palócföldről származik, hanem maga Gundel János találta ki a kiadós levest a nagy író, Mikszáth Kálmán tiszteletére (habár az étel a pesti István Főherczeg Szállodában debütált).

A megújuló Gundel Nemzeti 11 válogatása ezen ételek előtti tisztelgés, köztük olyan hungarikumnak számító fogásokkal, mint „A” gulyáspaprikás csirkebakonyi szelet, Feszty-bifsztek, a fogas Kárpáti-módrasomlói galuska és a Rákóczi-túrós.

Az csakis jót jelez, ha a libamáj mellé feladott „egyszerű” szilvamártás, a paprikás csirke szósza (majd’ megállt benne a kanál), a rozsos kovászos kenyér íze és a Gundel-palacsinta diós tölteléke és sűrű csokoládéöntete (nem túl édes, nem vizes, nem kakaóporos) egy hét után is eleven emléket hagy az emberben.

Nem luxuséttermi státusz

„Nem vagyunk olcsójánosok, de ezzel együtt mindenki megtalálja a számára megfelelő kínálatot a Gundelben” – maga Gundel Károly fogalmazott így. Az egykori irányt élesztik fel az árképzésben is, a Gundel ugyanis a századelőn valamivel drágább volt, mint egy hétköznapi vendéglő, de nem jelentett luxust itt étkezni.

Igazodási pontokként néhány étel ára: az “Újházi” chicken soup with homemade noodles 2100 forint, a borjú bécsi pirított petrezselymes burgonyával és házi csalamádéval 5400, az „Eredeti Gundel palacsinta” (ami nem lángol!) 2400 forint lesz. A vacsoraétlapon a háromfogásos menü 12.300, a négyfogásos ételsor 14.400 forintért fog szerepelni.