Így néz ki belülről a megújult Gundel – kipróbáltuk az új étlapot is

Szerző: Vass Adrienn

Az elmúlt több mint 125 évben a étterem híre az egész Földet bejárta, most pedig megújulva várja vendégeit.

2021 májusában elindult egy folyamat, melynek végén az Eventrend Group jóvoltából ma megújult belső térrel és átgondolt konyhával újranyitott a Gundel. Mi múlt héten körbejártuk az éttermet, megkóstoltuk az új étlapot, és be is számolunk nektek friss élményeinkről. De hogy értsük, miért ilyen fontos, és különleges pillanat ez, kicsit a múltat is érdemes felidéznünk.

A Gundel fogalom. Minden magyar ismeri, és a legtöbben konkrét emlékeket is kötünk a névhez. A régi étteremhez, a palacsintához, és megannyi olyan dologhoz, amiről talán nem is tudjuk, de hozzá kapcsolódik.

A Gundel 1894-ben nyílt meg, és 1910 óta viseli Gundel Károly nevét, aki nagyszerű vezető volt, és a mai magyar konyha alapjait tette le.

Gundel öröksége tehát óriási, és fontos, hogy méltóképpen vigyék és ápolják tovább. Elnézve ez étterem belső tereit, jelenleg jó kezekben van:

A felújításnál különös figyelmet fordítottak arra, hogy a hely megőrizze múltbéli eleganciáját, de közben a modern részletek frissességet is adjanak neki.

Továbbá fontos volt, hogy több funkciót is ellásson a létesítmény, így három nagyobb részre bontották: kávézóra, étteremre és kertre. Az étterem és a kávézó egy nagy térben található, de mégis más életérzés.

A kávézó az a rész, ahova bármikor be lehet ülni, csak egy reggelire, teára, esetleg munkamegbeszélésre.

Itt egész napos nyüzsgés, és többféle hangulat várható, ahogy haladunk előre a napban.

Az étterem a terem hátsó részében helyezkedik el, és csak a vacsora idejére nyit meg. Itt már szőnyeg van a talpunk alatt, és terítő az asztalunkon.

Zsolnay porcelán, ezüst evőeszköz, elegánsabb tér és hangulat. Az étlapok között lesznek átfedések, de az éttermi részen nyilván többet kell fizetni egy komótos vacsoráért. 3 vagy 4 fogásos menüket lehet rendelni. A 3 fogás 12.300 forint, a 4 fogás 14.400 forintba kerül.

(A kertet egyelőre nem vehettük szemügyre, mert csak tavasszal nyit majd ki megújult formában.)

A Gundel mindenkinek élmény lesz, aki csak betér, hiszen nem csak az enteriőr repít vissza egy kifinomultabb korba. Erre több különlegességgel is rásegítenek:

A kávéház közepén például egy „kisasszonykocsi” áll, ahol a Gundel saját, női zenészekből álló zenekara játszik egész nap, óránként 15 perces blokkokban. A kávéházi színpadon pedig egy mahagóni Petrof zongora is helyet kapott, ami szintén szolgáltat majd zenei aláfestést.

Ezen kívül minden beltéri asztalt egy-egy híres Gundel vendégről, vagy Gundel örökösről neveztek el, azok közül, akik az elmúlt 100 évben meglátogatták a Gundelt. Így kapott asztalt II. Erzsébet, AntonioBanderas, Angelina Jolie, Larry Hagman, Latinovits Zoltán vagy Arnold Schwarzenegger is.

De térjünk rá az ételekre, amitől igazán Gundel a Gundel.

A Gundel a hagyományokra építi az ételeket, aminek központi eleme az általuk elnevezett Nemzeti11. Az a tizenegy ikonikus fogás, amire mindannyian úgy tekintünk, mint a legfontosabb Gundel örökségre.

A Nemzeti11. elemei: Tokaji libamájjal, Gulyásleves, Palócleves, Újházy tyúkhúsleves, Paprikás Csirke, Feszty szendvics, Man- galica Bakonyi módra, Fogas Kárpáti, Somlói Galuska, Gundel Palacsinta, Rákóczi túrós.

A Nemzeti11 mellett természetesen sok más is található az étlapon. Reggeli ételek, egytálételek, saláták, kávék, teák, alkoholos italok.

A Gundel séfje Moldován Viktorra, aki Japánban 14 évig vitt magyaros konyhát. Munkáját Wolf András az Eventrend Group egyik corporate séfje segíti.

Ők együtt egy olyan étlapot alkottak meg, ahol nincsenek újragondolva és kitekerve a klasszikus fogások, de pont annyi frissesség van bennük, amit a 21. század étterembe járó embere megkövetel.

Mi ezeket a finomságokat kóstoltuk meg:

Az ételek ízletesek és kiadósak. Méltóak az elődökhöz. Aki hamisítatlan, magyar ízekre vágyik, nem fog csalódni.

Szerencsére a gondos alapanyag választásnak köszönhetően nem csak lisztből és cukorból állnak, hanem rengeteg autentikus fűszer, gyümölcs és zöldség is frissíti a falatokat.

A palócleves talán az egyik legizgalmasabb fogás, mert sokkal gazdagabb az íze, mint ahogy azt megszokhattuk, és a rengeteg fűszer igazán jól áll neki. Ez az étel határozottan jobbá vált, mint a hagyományos, elődje.

Bár a főételek nem mondhatóak kifejezetten olcsónak, a kávéházban reggelit, vagy egy klasszikus Gundel desszertet már 2000 Ft- tól találunk az étlapon.

Így a Gundel élményre valóban bárki benevezhet!

Cím: Budapest, 1146, Gundel Károly út 4.