Kihirdették az idei Gundel-díjasokat, a vendéglátás két meghatározó alakját ismerték el

Szerző: Szebeni Zsolt

A legendás vendéglős, Gundel Károly emlékére alapított díj idei nyerteseiről szeptember 22-én döntött a bíráló bizottság.

„Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői” – fogalmaz a díjat 2014-ben alapító Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) közleményében.

A szakmai szervezetek és a Gundel család képviselőiből álló zsűri szeptember 22-én, Gundel Károly születésének 140. évfordulóját megelőző napon hozta meg döntését, s a hagyományoknak megfelelően az eredményt ki is hirdették a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

Az eseményen köszöntötte a megjelenteket Kovács László, az MVI elnöke, Török Róbert, az MKVM igazgatója, valamint Gundel János szakoktató, a Gundel család képviselője.

Kilenc jelölt közül ezúttal ketten részesültek a díjban, a nevük mellett az MVI méltatásából idézünk.

Pintér Katalin, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. (Gerbeaud Kávéház, Onyx Műhely, Émile Étterem) alapító-tulajdonosa.

Pintér Katalin a magyar gasztronómia egyik legmeghatározóbb alakja. 1977-ben felszolgálóként kezdett dolgozni a New York (akkor Hungária) Kávéházban. Közben végezte el a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolát, második diplomáját a Közgazdasági Egyetemen szerezte meg. Később az USA Cornell egyetemén képezte tovább magát, valamint Velencében a Dante Akadémián. 2017–2019 között a Szent István Egyetem élelmiszer szakmérnöki képzésén vett részt. Dolgozott a Duna InterContinentalban is, ahol üzletvezetőként, majd a Radisson Béke Hotelben pr és sales managerként tevékenykedett. 2000-ben lett a Gerbeaud ügyvezetője, melynek vezetését 2004-ben saját vállalkozásban vett át. 2009-ben cukrászdát nyitott Tokióban majd 2014-ben Szöulban is.

Vezetésével az Onyx Étterem 2011-ben megkapta az első, majd 2018-ban a 2. Michelin csillagot. 2020-tól a Metamorfózissal új időszámítás vette kezdetét az étterem életében. 2015-ben nyitotta meg a cégcsoport a budai Émile Éttermet, ahol a földszinten egy pékség-kávézó (Cacao) is üzemel. A szakember jelenleg is tanít a Corvinus Egyetemen.

Nyíri Sándor (Szása), az Arany Kaviár Étterem társtulajdonos séfje

1980-ban szerzett vendéglátós szakképesítést a Gundel Károly szakiskolában, a Gundel étteremben helyezkedett el szakácsként majd séf helyettesként. Neve 25 éve összeforrt az Arany Kaviár Étteremmel, melynek társtulajdonosa Molnár Attilával együtt. Számos egyéb elismerés mellett, az étterem 2005–2022 között – három év kivételével – minden évben elnyerte a Dining Guide „Magyarország legjobb 10 étterme” díját. Éttermük 2007 óta szerepel a Michelin Guide ajánlott vendéglátóhelyek között.

Nyíri Szása alapító a MoszkvaTér Bisztróban, ami idén szintén elnyerte a Michelin-ajánlást, illetve  az Arany Kaviár Gourmet Kft-ben is tulajdonos. Elkötelezett az éttermek folyamatos fejlődéséért és az állandó kiváló minőségre való törekvésért. Hivatásának érzi, hogy az étteremben foglalkoztatott szakács, felszolgáló és cukrász tanulók fejlődését személyesen és folyamatosan támogassa. A két díjazott október 15-én, a Gundel Étteremben sorra kerülő díszebéden veheti majd át az emlékplakettet.Az MVI hangsúlyozza, a hazai gasztronómiai díjak közül egyedüliként a Gundel-díj adományozása alapszik széleskörű szakmai együttműködésen. 12 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai, a Gundel Étterem, valamint a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján minden évben a díjazottak személyéről.