Hol van az az Újház? Vagy nem is egy településről kapta nevét az Újházi tyúkhúsleves? A legenda nyomába eredünk! Mi köze a fiumei úti temetőben nyugvó Újházi Edének a legendás leveshez? Ez a bohém, nőcsábász komikus-színész volt valóban a névadó? Egyáltalán, ha tyúkleves, akkor szabad kakasból főzni? Vagy tilos? L. Dézsi Zoltán riportja a Heti Naplóban.
Hol is van az az Újház, amelyről a leves a nevét kaphatta? Magyarország településeinek névsorban Újháznak ott kellene lennie Újhartyán és Újiráz között. De nincs ott. A híres levesünk tehát nem egy faluról kapta a nevét. A legendás leves atyja ugyanis Újházi Ede, korának egyik legnagyobb bohémje, és legsikeresebb színművésze.
A 90 éves Láng József színművész szerint Újházi nagyon jó színész volt. Ő volt a modern színjátszás első képviselője. Mert addig öblögettek a színészek, Ódry Árpád például akármit játszott, mindig öblögetve beszélt. Újházi volt az első, aki normálisan beszélt a színpadon. Nagyon sok mindent játszott. Még balettozott is.
De nemcsak a szerepeket habzsolta, hanem az életet is. Három dologért rajongott: a színészetért, a gasztronómiáért és a szép nőkért. Ez utóbbit az is bizonyítja, hogy három felesége közül a második az a Székely Kornélia volt, akit 1882-ben Budapest szépének választottak.
Legenda születik
A korábban a Városligetben álló Vampetics étterem törzsvendégeinek egyike volt Újházi Ede. Wolf András, a Gundel konyhafőnöke úgy tudja, hogy nagyon sokat járt ide az étterembe, és egyszer elmesélte a főszakácsnak, hogy ő mennyire szereti az érett tyúkhúsból készült húslevest. Azt is elmesélte, hogy minként szereti, és másnapra a szakács elkészítette ezt a húslevest.
De a leves még ezzel sem volt kész. Újházi ugyanis rájött, hogy még finomabb a leves, ha az nem tyúkból, hanem kakasból készül. A magyar politikai kabaré megteremtője Nagy Endre így írt Újháziról:
„Nem sajnálta a fáradtságot, költséget, elutazott Debrecenbe, hogy saját találmányú levesének anyagát beszerezze. Vén kakasok kellettek ehhez a leveshez, amelyeknek megkeményedett izmaiba szerelmi viharok íze-sava gyülemlett össze. Három napig egyfolytában kellett főniük, amíg belemálltak a levesbe, és eggyé főttek a zöldséggel, főleg a legendás jelentőségű zellerrel.”
Wolf András szerint mindezt azután Gundel Károly tovább gondolta, finomítgatta és javítgatta. Így maradt meg az emlékezetünkben. Felkerült rögtön az étlapra, és hatalmas sikere volt.
Elképzelhetetlen már e nélkül a magyar konyha
De hát azóta ez már a lagzik alapétele, és nem is tudjuk elképzelni a magyar háztartásokat húsleves nélkül, vagy Újházi tyúkhúsleves nélkül. Újházi Ede igazi legendát alkotott. Olyat, amely méltán kerülhet mondjuk a székelykáposzta, vagy a somlói galuska, és a pálpusztai sajt mellé. Tősgyökeres magyar ételek ezek, amelyeket éppúgy ettek nagyapáink, ahogyan talán unokáink is enni fogják.