Gundel Művészeti Díj

2 0 1 7

Gundel Művészeti Díj – 2017

 

A Gundel évszázados hagyományainak megfelelően pártolja a művészeteket. Tegnap este négy kategóriában kerültek átadásra a Gundel Díjak, elismerve a különleges teljesítményeket.

„BUDAPESTÉRT” ÉLETMŰ Kategória

nyertes: Prof. Dr. Kásler Miklós

Az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosának a kategória jelölője, Tarlós István főpolgármester úr nyújtotta át a díjat az életművet méltató laudáció után.
A Professzor úr sok neves díjat tudhat magáénak (néhányat kiemelve: Príma díj – 2008, Budapest díszpolgára – 2011, Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal – 2015), február 28-án Tarlós István örömmel nyújtotta át az egész életművét méltató elismerést.

GASZTRONÓMIA Kategória

nyertes: Tanczer Milán, a Walter étterem séfje

A Gundel Díj életben újnak számító kategóriában, másodszor került átadásra elismerés, a nyertest bemutatja a kategória jelölője, Kovács Lázár mesterszakács, a díjat átadta Bándoli Attila, a Gundel ügyvezetője.
Első alkalommal a dinamikusan fejlődő Balatoni régió fiatal séfjeiből került ki a nyertes, idén a vidéki éttermekre és az ott dolgozó kiemelkedő tehetségekre irányul a figyelem a Díj által – mondta Kovács Lázár.

MŰVÉSZET Kategória

nyertes: Szőke Gábor Miklós szobrászművész

A díj MŰVÉSZET kategóriájának nyertesét Gundel Takács Gábor tolmácsolásában a felterjesztő Kárpáti Tamás újságíró és műgyűjtő méltatta. A díjat (üveg talpba állított Herendi vázát) átadta dr. Simon Attila, a Herend Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója.
„A MOME kertjében bika emlékeztet arra, hogy alkotója néhány éve még az intézmény növendéke volt. A szigeti szabadtéri színpad bejáratát két hatalmas kutyája őrzi, s bizonyára Önök is jól ismerik az FTC-pálya előtti Fradi-sast, mely ugyancsak Szőke kezemunkáját dícséri. Ezekben a napokban negyven tonna rozsdamentes acél utazik hajófenéken Amerika partjai felé, hogy a júniusi avatáson az Atlanta Falcons otthonában, a Mercedes-Benz Stadion előtt 13 méter magasan, 21 méteres szárnytávolsággal, karmai közt embernagyságú bronzlabdával minden idők legnagyobb madárszobraként kápráztassa el az amerikai futball rajongóit. (Összehasonlításképp: mérete szinte centire megegyezik Rio de Janeiro szimbólumával, a hegytetőn álló, kitárt karú Krisztus-szoborral.)” írta Kárpáti Tamás.

„SZTÁR LETT” Kategória

nyertes: Pasztircsák Polina operaénekesnő

A Gundel Díjjal egyidős a Nők Lapja szerkesztősége által gondozott „SZTÁR LETT” kategória, amely az elmúlt egy évben a köztudatba berobbant tehetségek díja. A kategória nyertesét a Nők lapja képviselőjeként Szegő András méltatta.
A művésznő külföldi koncerttermek és fesztiválok rendszeres fellépője: dalestjeinek különös figyelmet szentel pályáján de előszeretettel énekel operettet és szimfonikus koncerteket is. Tavaly nyáron Placido Domingoval lépett fel a Papp László aréna 11000-es közönsége előtt. Itthon legközelebb áprilisban láthatja a közönség a Bajazzok Neddajakent. A művésznő a díjátadón is megcsillogtatta tehetségét két ária eléneklésével: Ruggero Leoncavallo: Bajazzo, Nedda áriája után egy Operett részletet hallhattunk: A Csárdás királynő belépőjét.