Egy ikon

a Gundel palacsinta

Egy igazi desszert ikon:
a Gundel palacsinta

Az étterem vitán felül legikonikusabb fogása. A világon szinte mindenhol ismerik a híres Gundel palacsintát, de Magyarországon biztosan minden második étteremben szerepel az étlapon. A készítés fortélyait azonban csak a Gundelben alkalmazzák ma is az eredeti receptnek megfelelő módon. A lényeg pedig mindig az apró részletekben rejlik… A Gundelben évente 25000 adag palacsintát szolgálunk fel vendégeinknek, ehhez 1000 kg diót, 500 kg csokoládét használunk fel.

Recept

 

Hozzávalók 10 darabhoz

2 db tojás • 240 g liszt • 300 ml tej • 300 g szódavíz • csipet só és cukor • 300 g dió • 120 g kristálycukor • 80 g tej • 10 g mazsola • csipet fahéj • reszelt narancshéj • 300 g étcsokoládé • 300 g tejszín • 50 g rum

 

Elkészítés

 A tojást, a tejet, a cukrot és a sót keverjük el egy habverővel, adjuk hozzá a lisztet és keverjük el csomómentesre. Szódavízzel állítsuk be a tészta sűrűségét – leginkább híg tejföléhez hasonlítson –, majd fél órán keresztül pihentessük.

Egy kiolajozott, kb. 20 cm átmérőjű palacsintasütőt hevítsünk fel, öntsünk bele kb. 1/3 csészényi tésztát úgy, hogy az egyenletesen bevonja a serpenyő alját. Kb. 20 másodperc sütés után a palacsintát fordítsuk meg és süssük készre.

A diót szárazon pirítsuk meg, majd a felét daráljuk finomra, a másik felét pedig durvára. Öntsük össze a többi hozzávalót, forraljuk fel, majd forrázzuk le vele a diót.

A tejszínt kezdjük el melegíteni, adjuk hozzá a csokoládét és olvasszuk fel benne (óvatosan, figyeljünk, hogy ne forrjon fel), majd keverjük simára és adjuk hozzá a rumot.

A palacsintákat a diótöltelékkel töltsük háromszög alakúra, tálaljuk csokoládészósszal és hintsük meg porcukorral.