Egy igazi desszert ikon: a Gundel palacsinta

Az étterem vitán felül legikonikusabb fogása. A világon szinte mindenhol ismerik a híres Gundel palacsintát, de Magyarországon biztosan minden második étteremben szerepel az étlapon. A készítés fortélyait azonban csak a Gundelben alkalmazzák ma is az eredeti receptnek megfelelő módon. A lényeg pedig mindig az apró részletekben rejlik… A Gundelben évente 25000 adag palacsintát szolgálunk fel vendégeinknek, ehhez 1000 kg diót, 500 kg csokoládét használunk fel.

Recept

 

HOZZÁVALÓK 20 DARABHOZ

8 db tojás • 300 g liszt • 750 ml tej • 300 g vaj • csipet só és vaníliás cukor • 400 g dió • 240 g kirstálycukor • 160 ml víz • 20 g mazsola • csipet fahéj • reszelt narancs- és citromhélj • 400 g étcsokoládé • 400 g tejszín • 50 ml rum

 

ELKÉSZÍTÉS
A tojást, a tejet, a cukrot és a sót keverjük el egy habverővel, adjuk hozzá a lisztet és keverjük el csomómentesre. Szódavízzel állítsuk be a tészta sűrűségét – leginkább híg tejföléhez hasonlítson –, majd fél órán keresztül pihentessük.

Egy kiolajozott, kb. 20 cm átmérőjű palacsintasütőt hevítsünk fel, öntsünk bele kb. 1/3 csészényi tésztát úgy, hogy az egyenletesen bevonja a serpenyő alját. Kb. 20 másodperc sütés után a palacsintát fordítsuk meg és süssük készre.

A diót szárazon pirítsuk meg, majd a felét daráljuk finomra, a másik felét pedig durvára. Öntsük össze a többi hozzávalót, forraljuk fel, majd forrázzuk le vele a diót.

A tejszínt kezdjük el melegíteni, adjuk hozzá a csokoládét és olvasszuk fel benne (óvatosan, figyeljünk, hogy ne forrjon fel), majd keverjük simára és adjuk hozzá a rumot.

A palacsintákat a diótöltelékkel töltsük feltekerjük. A két végét levágjuk, ezekre a tálaláskor nem lesz szükség, nyugodtan megehetik. A feltekert palacsintát két részre vágjuk, tálaláskor három tekercset kerül a tányérra, így valójában mindenki 1,5 palacsintát kap. Tálaljuk csokoládészósszal és hintsük meg porcukorral.

Közlemény a Gundel bezárásával kapcsolatban

2020. március 16.

A Gundel volt, van, lesz! A kialakult helyzetre való tekintettel a mai naptól ideiglenesen bezárunk.

A legendás Gundel étterem 125 éves története során több alkalommal kényszerült bezárásra, például 1944 végén a II. világháborúban, 1972-1980-ig egy elhúzódó felújítás miatt, 1991-1992-ben a félévig tartó teljes átépítés okán.

A kényszerű, vagy tervezett szünetek után a Gundel mindig megerősödve, az aktuális kihívásoknak még jobban megfelelve nyitotta meg kapuit.

Vendégeink egészsége és munkatársaink védelme miatt most bezárunk, és várjuk, hogy egy rövid ideig tartó, átmeneti időszak után újra találkozhassunk!

A legenda örök. #ezagundel