II. Erzsébet Királynő a Gundelben

Egy emlékezetes látogatás története

 

A Gundel már alapítása óta különleges helynek számít, mivel mindig jó kedélyű és kellemes emberek állnak/ülnek a tányér mindkét oldalán, amely tény sok megható, humoros vagy éppen meghökkentő szituációhoz vezetett. Arra gondoltunk, hogy folytatjuk Gundel Károly híres anekdotáinak sorát az újkori Gundel történeteivel, bepillantást engedve mindennapjainkba. Elsőként egy koronás fő, II. Erzsébet királynő Gundelben elköltött ebédjének kulisszatitkaiba nyújtunk bepillantást.

Ezer év után először látogatott angol uralkodó Magyarországra II. Erzsébet királynő személyében az újkori Gundel fennállásának kezdetén. Fogadására azért is készültünk különös gonddal, mert a Gundelben tervezett ebédet megelőző vacsorához az ételek alapanyagai a királynő birtokáról, továbbá a porcelán és textil a Buckingham palotából lett hozatva, így a magyar vendéglátásról és gasztronómiáról kialakuló benyomásait nagyban volt alkalmunk formálni.
Miután a királyi vendégeket szállító, a britek büszkeségét kifejező elegáns Rolls-Royce begördült az étterem elé, Antall József miniszterelnök és felesége fogadta az utasokat.

A királynő az étterem tulajdonosának kedvesen megjegyezte, hogy „Sokat hallottunk már Önökről!”, aki zavarában azt válaszolta, hogy „Mi is sokat hallottunk Önökről!”

Az ebéd helyszíne a Gundel palota emeletén található Erzsébet Királyné (Sissy) Bálterem volt, ám érkezés után a welcome drinket az emeleti teraszon fogyasztották el a vendégek. Természetesen jobbnál jobb italkülönlegességekkel készültünk, ezért is lepődtünk meg, mikor a királyi felség a következő rendelést adta le: „Gin Tonic please”. Erre nem számítottunk, így Kozma Kálmán házigazgató hármasával szedte a lépcsőket a földszinti söntés felé, hogy a kívánságot teljesítsük.
A vacsora fogásait Kalla Kálmán a Gundel akkori executive séfje úgy álmodta meg, hogy minden étel tálalásában megjelenjen a királyi fejdísz – a galambesszencia adta fel legjobban a leckét, itt végül a zöldségeket formázták apró koronákká. A főételhez egyedileg gyártott formán grillezték a fonatokba rendezett bélszínt, mégis a desszert, a saroglyán behozott óriás tészta-koronában felhalmozott epergúlán pompázó eper-parfé váltotta ki azt a hatást excellenciás vendégünkből, hogy illem ide vagy oda, könyökkel bökdöste férjét, nehogy lemaradjon a látványról.

Közlemény a Gundel bezárásával kapcsolatban

2020. március 16.

A Gundel volt, van, lesz! A kialakult helyzetre való tekintettel a mai naptól ideiglenesen bezárunk.

A legendás Gundel étterem 125 éves története során több alkalommal kényszerült bezárásra, például 1944 végén a II. világháborúban, 1972-1980-ig egy elhúzódó felújítás miatt, 1991-1992-ben a félévig tartó teljes átépítés okán.

A kényszerű, vagy tervezett szünetek után a Gundel mindig megerősödve, az aktuális kihívásoknak még jobban megfelelve nyitotta meg kapuit.

Vendégeink egészsége és munkatársaink védelme miatt most bezárunk, és várjuk, hogy egy rövid ideig tartó, átmeneti időszak után újra találkozhassunk!

A legenda örök. #ezagundel