Az eseményre ugyan nem a Gundel épületében került sor, hanem a pannonhalmi bencés apátságban, de mi készítettük és szolgáltuk fel Őszentségének a fogásokat.

1996. szeptember 6-án, az apátság megalapításának ezredik évfordulóján láttuk vendégül a pápát. A ma már legendás Kalla Kálmán hónapokig folytatott megbeszéléseket az újságíró-kultúrtörténész Halász Zoltánnal a menüt illetően. A sorrend végül a következőképpen alakult. Ebédre zöldfűszeres vadgombát szolgáltunk fel briósban, fogasfilét Gundel módra, zöldséggyöngyökkel, desszertként pedig almás, túrós és meggyes rétest az apátság konyháján készült fagylalttal. Vacsorára sült pisztrángot készítettünk friss kapormártással, sajttálat és desszertként csokoládés mousse-t idénygyümölcsökkel.

Az ebéd végén az egész Gundel csapata felsorakozott a terem főbejárata előtt, és amint a pápa elhaladt előttünk, mindegyikünknek egy-egy rózsafüzért adott, és kézfogással köszönte meg munkánkat. Egyik pincér kollégánk humorosan meg is jegyezte, hogy ilyen szép borravalót még sosem kapott.

A vacsora viszont nem ment ilyen könnyen, ugyanis Kalla Kálmán két szakácsával és a vacsorával beszorultak a liftbe. A kollégák kétségbeesetten rohantak a protokollos kollégához, hogy segítséget kérjünk, de ő teljes nyugalommal kijelentette, hogy mi ezer évet vártunk a pápára, akkor most már ő is tud 5 percet várni a vacsorára. Szerencsére az apátság karbantartója gyorsan megoldotta ezt a problémát, és a szent atya elégedetten térhetett nyugovóra a vacsora után.

Papa

Közlemény a Gundel bezárásával kapcsolatban

2020. március 16.

A Gundel volt, van, lesz! A kialakult helyzetre való tekintettel a mai naptól ideiglenesen bezárunk.

A legendás Gundel étterem 125 éves története során több alkalommal kényszerült bezárásra, például 1944 végén a II. világháborúban, 1972-1980-ig egy elhúzódó felújítás miatt, 1991-1992-ben a félévig tartó teljes átépítés okán.

A kényszerű, vagy tervezett szünetek után a Gundel mindig megerősödve, az aktuális kihívásoknak még jobban megfelelve nyitotta meg kapuit.

Vendégeink egészsége és munkatársaink védelme miatt most bezárunk, és várjuk, hogy egy rövid ideig tartó, átmeneti időszak után újra találkozhassunk!

A legenda örök. #ezagundel