Húsvétkor az ünnapi asztal elengedhetetlen része a friss, házi, fonott kalács, így gondolja ezt Litauszki Zsolt, executive chefünk is. Az alábbi családi receptet évek óta készíti, ami éppen annyira omlós és édes, hogy akár lekvárral, akár sonkával is fogyaszthatják. Ha nem kedvelik a mazsolát vagy a rumot, akkor ezeket nyugodtan hagyják ki a receptből.

Próbálják ki akár az ünnepek elmúltával egy kellemes vasárnapi délután is!

Hozzávalók:

  • 400g átszitált finom liszt
  • 100g átszitált rétes liszt
  • 250ml langyos tej
  • 25g élesztő
  • 50g vaj
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2cl rum
  • 1 csipet vanília vagy 1 tasak vaníliás cukor
  • 50g mazsola
  • + 1 tojás a kalács kenéséhez

Elkészítés:

  • A mazsolát beáztatjuk kb. 30 percre a rumba.
  • A langyos tejben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, kb. 5 perc alatt felfuttatjuk.
  • Egy nagy tálban összekeverjük az átszitált lisztet, a sót, a citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot és a lecsepegtetett mazsolát, majd beleöntjük az élesztős tejet és elkezdjük összedolgozni.
  • Az összeállt tésztába beledolgozzuk a tojást és apránként, 2-3 adagban az olvasztott vajat. A tésztát addig dagasztjuk (kézzel, kézimixerrel vagy robot dagasztókarral), amíg a felületén és a tésztában apró hólyagocskák keletkeznek, illetve a tál falától vagy a kezünktől pedig könnyen elválik.
  • Ha összegyúrtuk, megdagasztottuk a tésztát, szórjuk meg pici liszttel, takarjuk le tiszta konyharuhával és langyos helyen kelesszük kb. fél óráig.
  • A 30 perc elteltével dagasszuk át újra, majd ismételten kelesszük letakarva, langyos helyen, ezt a folyamatot ismételjük meg még kétszer.
  • Ezt követően lisztezett deszkára borítsuk ki és osszuk három egyforma részre. Kb. 30 cm hosszú hengereket formáljunk minden egyes darabból, majd a 3 szálat, mint egy hajfonat fonjuk össze. Ha koszorút szeretnénk készíteni, akkor a fonás után a kalács két végét kör alakzatban illesszük össze.
  • Helyezzük egy előkészített (kikent, liszttel megszórt) tepsire, takarjuk le és kelesszük ismét kb. 30 percig, amíg másfélszeresére nem nő.
  • A tetejét kenjük meg a tojással és a 175 fokra előmelegített sütőben süssük 30-40 percig.

Jó étvágyat hozzá!

 

Közlemény a Gundel bezárásával kapcsolatban

2020. március 16.

A Gundel volt, van, lesz! A kialakult helyzetre való tekintettel a mai naptól ideiglenesen bezárunk.

A legendás Gundel étterem 125 éves története során több alkalommal kényszerült bezárásra, például 1944 végén a II. világháborúban, 1972-1980-ig egy elhúzódó felújítás miatt, 1991-1992-ben a félévig tartó teljes átépítés okán.

A kényszerű, vagy tervezett szünetek után a Gundel mindig megerősödve, az aktuális kihívásoknak még jobban megfelelve nyitotta meg kapuit.

Vendégeink egészsége és munkatársaink védelme miatt most bezárunk, és várjuk, hogy egy rövid ideig tartó, átmeneti időszak után újra találkozhassunk!

A legenda örök. #ezagundel