A Gundel csapata adott díszebédet a pápalátogatás vendégeinek

Szerző: Haranghy Orsolya

A Gundel csapata a szomszédba vonult át, a városligeti étterem munkatársai a Szépművészeti Múzeumban adtak díszebédet a mintegy háromszáz fős delegációnak.

Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjét fél 12-kor Ferenc pápa celebrálta a Hősök terén. A reggel és délelőtt folyamán a Szépművészeti Múzeum Márvány Csarnokában zajlott a pápai audencia, valamint találkozó a miniszterelnökkel és a köztársasági elnökkel.

A szentmise után Ferenc pápa nem tudott maradni az ültetett fogadáson, de vatikáni és más magas rangú küldötteket, bíborosokat is vendégül láttak a Szépművészeti Múzeum díszebédjén.

A Gundelnek több mint 125 éves tapasztalata van uralkodók és magas rangú méltóságok ellátásában.
25 évvel ezelőtt, II. János Pál pápának is mi főztünk, csapatunk tagjai között vannak olyan kollégák, akik az 1996-os Pápaváró eseményen is jelen voltak – írta a Gundel Étterem.

Wolf Andrást, a rendezvény séfjét kérdeztük egy ilyen esemény kulisszái mögött zajló tennivalókról.

„25 éve veszek részt protokollrendezvények lebonyolításában, de ilyen nagy fokú biztonsági intézkedéseket még soha nem tapasztaltam. Zsilipkapukkal, több szintű ellenőrzéssel lehetett egyáltalán megközelíteni a területet, a biztonsági vizsgálatban a Svájci Gárda, a vatikáni egyházfő testőrsége is részt vett.

A konyhai és cateringmunkát folyamatosan ellenőrizte a biztonsági szolgálatok mikrobiológiai osztálya, mintavételekkel nem csak az ételekből és edényekből, hanem a vízből is. Ilyenkor nem feltétlenül a legrosszabbra kell számítani, nem csak támadással számolnak, hanem szimpla figyelmetlenség is okozhat kellemetlenségeket a rendezvényen” – avatott be Wolf András a háttérmunkálatokról.

A felszolgált menü hűen tükrözte a magyar kulinária, ezzel együtt a városligeti Gundel Étterem hagyományait. Az előételként szervírozott
Gundel-libamáj karamellizált dióval, barackkal és természetesen Tokaji aszúval érkezett, mákos barchesz kíséretében. Ezt
gyöngytyúkleves követette, a fűszeres, ízes velutéban grízgaluska volt a levesbetét.
Főételként a világhírű magyar hús, mangalica került a tányérokra, a mangalicaszüzet sült túróval, paprikakrémmel és szarvasgombás jus-vel tálalták.
Desszertként Rigó Jancsit szolgáltak fel a magasrangú vendégeknek. Csokoládéból formázott hegedű díszítette a hagyományos magyar édességet. A kakaós piskótából és csokoládékrémből álló desszert egy híres magyar cigányprímásról, Rigó Jancsiról kapta a nevét.

2021-ben a legendás Gundel Éttermet – amely mind a mai napig a legismertebb magyar étterem külföldön – új üzemeltető vette át. Az Eventrend Group Wolf András executive chef szakmai irányításával nyitja újra az éttermet a közeljövőben.