A Palacsinta világnapja – Wolf András a leghíresebb Gundel fogásról

Szerző: Szász Eszter

Ahogy vasárnapi ebéd sincs rántott hús nélkül, úgy egy rendes házban nem telhet el hét úgy, hogy ne sütnének palacsintát.

Minden nemzetnek megvan a saját palacsintája, a kisebb és vastagabb tésztájú amerikai, amelyet juharsziruppal, gyümölcsökkel és tejszínhabbal reggeliznek, a sós orosz változat, a blini, amelyet kaviárral és tejföllel illik fogyasztani, és a magyar, a vékony változat, amelyet csak győzzünk sütni és tölteni, ki-ki ízlése szerint. Az első palacsintának a mai olvasatban nem volt ilyen étvágygerjesztő neve, ugyanis a római korban már ismert ételt latinul placentának nevezték. A lepényre hasonlító tészta alapanyaga ekkor víz, liszt és só volt, amelyet hússal töltöttek meg. 

A mai palacsintatészta sem sokkal szofisztikáltabb, mondhatni egy gyerek is játszva kikeverheti, de persze mint mindennek, ennek is megvan az üzembiztos, bevált receptje minden családban. Ízlés kérdése, hogy valaki a vastagabb, míg mások a vékony tésztás palacsintát kedvelik, egy biztos, eleget sosem lehet sütni belőle. Csak győzzük végig állni a sütését, elviselni az olajszagot, valamint megtölteni. 

Ha nem elégszünk meg a lekváros, kakaós, túrós, fahéjas, netán nutellás változattal, akkor itt a megoldás, a Gundel-palacsinta, amelynek eredeti receptjét érdekes módon nem a híres vendéglős családnak köszönhetjük. 

A Gundel Étterem fennállása óta legismertebb, és az étlapról levehetetlen fogása a Gundel-palacsinta. A szóbeszéd szerint a recept nem is Gundel Károlyhoz, hanem Márai Sándor feleségéhez, Matzner Ilonához köthető. Az étteremben egy találkozóra készült a feleség receptje alapján, és akkora siker aratott, hogy a vendéglős azonnal elkérte a készítési módját, és Márai-palacsinta néven az étlapra is tették. A Gundel Étterem államosítása után ilyen névvel nem szerepelhetett a menüben, ekkor kapta a mostani nevét, és azóta is Gundel-palacsintaként szerepel persze nem csak a városligeti, hanem minden vendéglátóhely étlapján. 

Egy korábbi interjúban Wolf András, a Gundel Cafe Patisserie Restaurant corporate séfje azt mondta, hogy az ország legjobb Gundel-palacsintáját kell adniuk az étteremben. A palacsinta világnapján érdemes kicsit elővenni ezt az ikonikus fogást.

„A Gundel-palacsinta nálunk, az otthonunkban nem egy mindennapi étel, nem szoktunk sütni, de a Gundel-hagyományokhoz nagyon is hozzátartozik” – meséli Wolf András. – „Nem tudom elképzelni, hogy a Gundel létezhetne Gundel-palacsinta nélkül. A legnépszerűbb fogásunk, desszertként ebből fogy a legtöbb, egy évben akár több ezer adagot is eladnak belőle.  Nem szezonális fogás, egész évben étlapon van. Nem túl bonyolult recept, nem nehéz elkészíteni, kis odafigyelést igényel.”

A Gundel ikonikus palacsintájához egyáltalán nem kellenek trükkök, a titka, hogy tisztességgel kell elkészíteni.

„A palacsintatésztát sok tojással, tejjel keverjük ki, a diótölteléket nagyon jó minőségű dióból főzzük, forrázva. A szósz 66 százalékos étcsokoládéból készül, sosem kakaóporból. Attól különleges, hogy tálalás előtt cukros vajjal átkenjük, amit rápirítunk a palacsintára, mielőtt ráöntjük a csokoládészószt” – mondja Wolf András.

A töltelékhez a daráló szemcséjét nagyra állítják, nem darálják egészen finomra a diót, hogy rá lehessen harapni a szemekre. A diókrém receptje ugyanaz mint a bejgli tölteléke.”

A Gundel-palacsinta elkészítése nem, de a desszert nehéz étel, nem egy könnyed vacsora utáni fogás. Wolf András gulyásleves után, főételnek javasolja.

Kedves vendégünk, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön legfrissebb híreinkről.

Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy havi rendszerességgel megkaphassa a legfrissebb információkat eseményeinkről és étlapváltásunkról.

Szeretettel várjuk a Gundel Étteremben.