A Gundel misszió keretében a „Hírességek menüi” sorozat bevételének 5 százalékát a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége: Sinosz számára ajánljuk fel!
Gundel vezetők
Magyary Jenő – Cégcsoport tulajdonos, ügyvezető igazgató
Szabó Csaba – cégcsoport tulajdonos
Wolf András – cégcsoportos tulajdonos és corporate chef
Moldován Viktor – executive chef
Az Eventrend Group részről az alapító tulajdonosok
Nagy Gábor
Kőrössy Zoltán
A GUNDEL MINDENKIÉ
A Gundel épülete 1894 óta áll a vendéglátás és a gasztronómiai kiválóság szolgálatában, idén ünnepli alapításának 130. évfordulóját. A Gundel Károly által megálmodott és megvalósított filozófia szerint az étterem mindig is a vendégszeretet, az odafigyelés, az innováció és a hagyományőrzés helyszíne volt.
A mai Gundel missziója, hogy ápolja ezt a legendás örökséget, megőrizze értékeit, hagyományait és mindenkivel megossza az élményt. E jeles jubileum alkalmából a Gundel csapata tovább erősíti ezt az elköteleződést.
„Hírességek Menüi”
A Gundel annyi mindenről híres. A magyar gasztronómiát meghatározó receptjeiről, az évszázados vendégszeretetéről, társadalmi érzékenységéről – és híres a híres vendégeiről is. Királyi és egyházi méltóságok, hercegek, politikusok, világsztárok látogatásai gazdagítják a 130 éves Gundel Palota történetét. Az ismert vendégek pedig különleges menüsorokat fogyasztottak, amelyek mások számára nem voltak elérhetők – eddig.
A Gundel Palota 130 éves jubileuma alkalmából és a Gundel küldetéséhez híven, mostantól híres vendégeink Gundel élményeit is elérhetővé tesszük, megosztjuk mindenkivel. Most, akár évtizedek elteltével megidézzük ezeket az emlékezetes ízeket. A Gundel elindítja a „Hírességek Menüi” sorozatát.
Az első, a II. Erzsébet királynő tiszteletére rendezett fogadás „Négykoronás menüje” lesz, amely – vacsora formájában, egyszerű asztalfoglalással – néhány héten belül bárki számára elérhetővé válik: 10 napon át kérhető majd ez a fenséges válogatás. A „Négykoronás” napokról hamarosan a weboldalon és a Facebookon találhatnak információkat az érdeklődők.
1993. Erzsébet látogatása Magyarországon – 1993. május 4-7.
1993. május 4-én Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására Magyarországra érkezett II. Erzsébet brit királynő, valamint férje, Fülöp edinburgh-i herceg.
Az uralkodói pár a hazánkban töltött 4 nap alatt – a kötelező politikai körök mellett -megtekintette az Operaházban a Csipkerózsika balettet, kirándult Kecskeméten és Bugacon, illetve ebédelt a Gundel étteremben.
Május 5-én, a jeles protokolláris eseményen Antall József miniszterelnök és felesége adott ebédet II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg tiszteletére. A 32 személyes ebéd a királyi pár fogadásával kezdődött a Gundel Palota emeletén található Erzsébet Királyné Bálteremben.
A Gundel kiválasztása és az itt megrendezett ebéd azért volt különösen nagy szó, mert állítólag ez volt a négy itt töltött nap egyetlen ünnepélyes alkalma, amikor a királyi pár nem az otthonról hozott udvari szakács ételét fogyasztotta.
Felkészült a Gundel
Az ünnepélyes ebéd előtt a konyha 10 próbamenüt készített, hogy mindenképpen beleférjenek a rendelkezésre álló pontosan 1 óra 40 percbe. A gyorsaság mellett természetesen adtak a minőségre is. Az étlapot kézzel írták, a felszolgálóknak pedig külön koreográfiát tanítottak. A Kurír így adott hírt a készülődésről: „Tizenkét perfekt angol pincér – nyolc fekete szmokingos, fehér kesztyűs étekhordó és négy spenceres, ugyancsak fehér kesztyűs italosfiú – lesi majd minden óhaját-sóhaját” a vendégeknek”.
Az épület előtti útszakaszt teljesen lezárták, a kíváncsiskodók az út két oldalán várták a királynőt és férjét szállító autót. A vendégeket a Palota vörösmárvány lépcsőjén keresztül kisérték fel az emeletre.
A welcome drink és az ünnepélyes ebéd
Az ebéd helyszíne a Gundel palota emeletén található Erzsébet Királyné Bálterem volt, ám érkezés után a welcome drinket az emeleti teraszon fogyasztották el a vendégek. A személyzet jobbnál jobb italkülönlegességekkel készült, ám a királyi felség egyszer csak így szólt: „Gin Tonic please”. A Gundel Palota egyik beszámolója szerint erre senki sem számított, így Kozma Kálmán házigazgató hármasával szedte a lépcsőket a földszinti söntés felé, hogy a kívánságot teljesítse.
A vacsora fogásait Kalla Kálmán, a Gundel akkori executive séfje úgy álmodta meg, hogy minden étel tálalásában megjelenjen a királyi fejdísz. a királyi korona. A galambesszencia adta fel a leckét a leginkább, itt végül a zöldségeket formázták apró koronákká. A főételhez egyedileg gyártott formán grillezték a fonatokba rendezett bélszínt, a desszert pedig saroglyán behozott óriás tészta-koronában felhalmozott epergúlán pompázó eper-parfé volt.
A Daily Mail brit napilap örömmel konstatálta, hogy az egykor Európa élvonalába tartozó, ám a szocializmusban a mezőnybe beleszürkülő Gundel vendéglő a rendszerváltást követő tulajdonosváltás után ismét régi fényében tündököl.
Korabeli magyar lapok beszámolói:
„A Magyar Tudományos Akadémiáról érkezett a királyi pár a Városliget szélén álló Gundel étteremhez, ahol Antall József miniszterelnök és felesége adott ebédet II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg tiszteletére. A szűk körű – s minden fogásával a királyi koronára emlékeztető – díszebéden megjelent a kormány három minisztere is: Jeszenszky Géza, Mádl Ferenc és Kádár Béla, mindhárman feleségük társaságában, valamint Kodolányi Gyula címzetes államtitkár, Katona Tamás államtitkár és Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank elnöke” – írja másnap Királyi ebéd Antall Józseffel című beszámolójában az Új Magyarország lap. A szűk kör megfogalmazást érdemes a helyén kezelni. Az ugyanis a protokoll okán összesen 32 vendéget jelentett – árulta el Kalla Kálmán, a Gundel főszakácsa előző nap a Kurírnak.
A „Négykoronás” fantázianévre keresztelt ünnepi ebéd, mint azt az étterem társtulajdonosa, Láng György a Magyar Nemzetnek elmondta, „nemcsak szójáték, hanem minden egyes fogást koronaformában, illetve díszítéssel szolgáltak fel”. Előételnek lazacot szolgáltak fel magyar spárgával, ezt galambesszencia követte. A főétel borjú szűzpecsenyéből készült, ehhez papírvékony burgonyakoronácskát kínáltak, magyar vadrizzsel töltve, és libamájjal töltött kucsmagombát. Az édesség vékony, ropogós tésztából sütött korona volt, amelyet igazi, illetve parféból formált eprek díszítettek. Ehhez jött még, hogy a saját mádi pincéből származó Gundel borok mellett „asztalra került egy 1952-es évjáratú tokaji aszú is, amelynek alapanyagát a királynő trónra lépésének évében szüretelték”.
Legendás történetek a királyi pár magyarországi pillanatairól:
- Elutazása előtti délelőtt a királyi pár tett egy sétát Budapest belvárosában, a Vörösmarty téren. A szókimondó humoráról ismert Fülöp herceg itt sütötte el egyik legendássá vált viccét, ami utóbb bejárta a világsajtót. A Fejér Megyei Hírlap így emlékszik vissza az esetre: „Fülöp herceg a királyi séta közben felfedezett egy angol állampolgárt, megkérdezte, mióta van Magyarországon és amikor a turista azt mondta, hogy két hete, Fülöp így felelt: az nem lehet, mert magának még nincs pocakja.”
- A királynő az étterem tulajdonosának kedvesen megjegyezte, hogy „Sokat hallottunk már önökről!”, aki zavarában azt válaszolta, hogy „Mi is sokat hallottunk önökről!”
- A királynőnek állítólag annyira ízlett az étel, hogy kenyérrel tunkolta a főétel tejfölös-paprikás szaftját, Fülöp herceg pedig sört is rendelt a felszolgálótól.
- A királyi ebéd desszertfelszolgálásakor, a saroglyán behozott óriás tészta-koronában felhalmozott epergúlán pompázó eper-parfé váltotta ki azt a hatást excellenciás vendégünkből, hogy – illem ide vagy oda – könyökkel bökdöste férjét, nehogy lemaradjon a látványról.
A GUNDEL GASZTRONÓMIÁJA MA ÉS EGYKORON
A Gundel séfjei
A Gundel séfjei mindig is kiváló szakemberek voltak, sosem próbáltak meg túlnőni a Gundelen, mint intézményen. A Gundel séfjének az a legfontosabb küldetése, hogy a Gundel ügyet teljes szorgalmával, odaadásával szolgálja.
Moldován Viktor a Gundel 2021-es megnyitása óta nap mint nap bizonyítja rátermettségét. Mint a klasszikus magyar konyha nagy rajongója, egy nagy tudású fiatal séf, aki Japánban hosszú évekig vitt magyaros konyhát és közben elsajátította a nagyon következetes és precíz japán munkakultúrát, munkaszervezést. Ezt adja vissza vendégeinknek legnagyobb megelégedettségükre – nyitástól-zárásig. Moldován Viktor munkáját Wolf András, mint az Eventrend Group egyik corporate séfje segíti, valójában ketten vezetik a konyhai csapatot. Az ő munkájukat támogatja Kovács János chef és Dudok Györgyi pastry chef.
Gundel gasztronómia napjainkban
A Gundel étlapját, annak a gerincét nem kellett megírni, már több mint 80 éve készen áll. A legjobb Gundel hagyományokra építi az ételeket, ennek központi eleme a Nemzeti11, az a tizenegy ikonikus Gundel fogás, amire mindannyian úgy tekintünk, mint a legfontosabb Gundel örökségre. Az étterem és ezzel együtt a magyar konyha ezen ízekkel versenyez a nemzetközi gasztronómiai játéktérben.
A Gundelben játszó Nemzeti 11: Tokaji aszús libamájpástétom mákos barhesszel, Gulyásleves házi csipetkével, Újházi tyúkhúsleves házi metélttel, Palócleves bárányhúsból, Kárpáti fogasfilé gombával és rákkal, vajas mártásban, Paprikás csirke nokedlivel és tejfeles uborkasalátával, Bakonyi bélszín szalonnás túrós csuszával, Bécsi szelet mangalicából, pirított petrezselymes burgonyával és házi savanyúsággal, Az eredeti Gundel palacsinta, Somlói galuska, Rákóczi túrós tejfölfagylalttal.
Az eredeti Gundel gasztronómia
Az elmúlt több mint 125 évben a Gundel híre az egész Földet bejárta, világhírű közszereplők, királynők, hollywoodi hírességek a mai napig élvezik a Gundel vendégszeretetét. A Gundel azonban nemcsak a luxuslakomák helye volt, a teraszon régen sós perecet, csapolt sört és pörköltszaftos főtt tojást is felszolgáltak.
Gundel Károly vezetése alatt a vendéglő szárnyalni kezdett, nemcsak a kiváló vendéglátás mestere volt, de a magyar és a francia konyha legjobb fogasait tálalta, és olyan étel- és íz kombinációkat alkotott, melyeket a modern magyar konyha alapjainak tekintünk. Folyamatosan új receptek kísérleteztek ki: a Gundelben született a palóc leves, a paprikás csirke, a bakonyi gombaragu, a fogas Kárpáti és a tokaji libamáj, de a Gundel honosította meg a ma ismert magyaros mártások és raguk kultúráját is. A Gundel étterem teraszán szolgáltak fel először olyan, ma már jól ismert ételeket, mint a Jókai-bableves, a bakonyi gombaragu vagy a Gundel-palacsinta. Gundel Károly nemegyszer szeretett törzsvendégeiről nevezett el egy-egy ételt. Így született például az Újházi-tyúkhúsleves, Újházi Ede színész nyomán, a Jókai-bableves, a tojás Munkácsy módra vagy a Feszty-bifsztek, de ne feledkezzünk meg arról, hogy a Gundel-dinasztia honosította meg a Wiener schnitzelt is.
A Gundel és a Gundel Kert története
A Gundel megépüléséhez a leghatározottabb indokot az adta, hogy az 1860-as években a Városliget egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, ráadásul 1866-ban megnyitott a Fővárosi Állat-és Növénykert is. Ekkor döntötték el, hogy vendéglővel színesítik az egyre népszerűbb Ligetet. A ma ismert helyen étterem nyílott, ennek üzemeltetéséért eleinte Wampetics Ferenc felelt. Az étterem kerthelyisége – az Állatkert mélyébe benyúlóan – ekkor alakult ki.
A Gundel család 1910-ben vette bérbe az éttermet, ekkortól lett Gundel a neve. Az étterem fénykorában, a két világháború között, sokkal inkább egy hatalmas kerthelyiségként üzemelt, akár 1000 széket is el tudtak itt helyezni. Ehhez tartozott egy kisebb befogadó képességű étterem, a mai épülettel megegyező méretben. Az épülethez ekkor számos, ma már nem létező funkció tartozott, így volt saját disznóhízlaldája, mosodája, személyzeti szállása is.
A Gundel az 1920-as évektől kezdve az elegáns, nagy rendezvények vendéglátója lett, és mértékadó találkozóhelyek színhelyévé vált. Ám az Állatkert és az Angolpark közönsége is szívesen betért az étterembe, hiszen „sikk volt a Gundelbe járni”. Ráadásul a 11 fős saját zenekar tett róla, hogy folyamatos élő zene kísérje a nagy falatozásokat, így a hangulat mindig a csúcson volt. A Gundelben minden korosztály és minden pénztárca megtalálta a számítását.
1937-ben III. Viktor Emánuel olasz király látogatására a Gundel települt ki a székesfehérvári állami bankettre. Két évvel később pedig a Gundel lehetett a New York-i világkiállítás magyar pavilonjának hivatalos vendéglátója, és a magyar konyha méltó helyre került a világ gasztronómiai térképén. A korabeli Gundelben rengeteg híresség megfordult, írók, művészek, színészek és színésznők jártak oda, nemcsak lakomázni, de a fergeteges hangulat is vonzott sokakat. (forrás: wikipédia)
A Gundel hatalmas terasza és kertje mindig is a társasági élet kiemelt helyszíne volt Budapesten. Az Eventrend Group – a Gundel 2021 decemberi megnyitása után – a kertet is megújította, hogy történelméhez méltó, de minden modern igényt kielégítő szabadtéri terület álljon a vendégek rendelkezésére. A betérők itt is kifújhatják magukat, az árnyas fák alatt hűsölve fogyaszthatnak kedvükre, hozhatnak nagy döntéseket vagy lazulhatnak, beszélgethetnek és élvezhetik a hallgatást is, figyelhetik a játékban elmerült csemetéiket, unokáikat és közben felfedezhetik a kerthelyiség megannyi szépségét.
A kert – amelyben teljes kihasználtság mellett 5-600 vendég is helyet tud foglalni – talán Budapest legnagyobb éttermi kerthelyisége. Egyszerre tiszteleg a Gundel aranykora előtt, ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy minden napszakban, minden alkalomra, a lehető legszélesebb vendégkör előtt nyitva álljon. A nyílt gyermekbarátság is Gundel Károly újításaként jelent meg anno: mind a 13 gyermeke a kertben élte meg az aprókor szépségeit, a vendégek között nőve fel.
A Gundel és az Eventrend
2021 májusában az Eventrend Group vette át a világhírű Gundel és a Bagolyvár üzemeltetését. Az erről szóló szerződést 2021 január végén írta alá a tulajdonos Danubius Hotels képviselőivel. A bérbe adók akkor úgy nyilatkoztak: bíznak a nagy múltú, történelmi háttérrel rendelkező helyek üzemeltetésében jelentős tapasztalatokkal rendelkező Eventrend Group szakmai hátterében. A DH számára fontos, hogy a Gundel étterem Magyarország legendás kulináris öröksége továbbra is az ország gasztronómiájának meghatározó szereplője legyen, ehhez kereste a legmegfelelőbb stratégiai partnert. Az elmúlt években a Gundel kiváló szakemberei nap mint nap bizonyítják rátermettségüket, vendégeik legnagyobb örömére.
A GUNDEL MÉRFÖLDKÖVEI
A Gundel, Magyarország legismertebb étterme 1894 óta várja vendégeit Budapesten, a gyönyörű Városliget szívében. Az alapító, Gundel Károly munkássága kiemelkedő jelentőséggel bír a magyar gasztronómia és vendéglátás területén: a korszerű gasztronómia kifinomultságával és eleganciájával ötvözte a hagyományos fogásokat, ennek köszönhetően megnyíltak a kapuk a magyar nemzet konyhája előtt.
Gundel János
A Gundel-legenda Johann Gundellel kezdődött, aki 13 évesen felkerekedett, hogy szerencsét próbáljon a vendéglátás világában. Hosszú és viszontagságos pályafutása során rengeteg tapasztalatot szerezett. Pályája csúcspontját az István Főherczeg Szálló elegáns éttermével érte el. Nemzetközi ihletésű, de magyar fogásai, bátor alapanyag használata hamar meghozta számára a régóta várt sikert: éttermét egy szinten emlegették a legnevesebb bécsi, müncheni és párizsi vendéglőkkel.
Gundel Károly
A Gundel étterem alapítója is igen korán belekóstolt a vendéglátás szakmába, miután apja, János mellett kezdett el dolgozni az István Főherczeg Szállóban. Már fiatalon bejárta a világot, majd családjával 1910-ben Budapestre költözött, hogy átvegye a korábban „Wampetics” néven működő éttermet, miután az idős Wampetics nem kívánta folytatni a vendéglő vezetését. Ez máig a híres Gundel étterem.
Gundel Károly megszelídítette a magyar konyhát és ötvözte azt a szélesedő világból érkező behatásokkal. Zseniális érzékkel alkalmazta a modern gasztronómiai technológiát. Úttörő munkájával felhelyezte Magyarországot a világ gasztronómiai térképére, Gundel Károly gasztronómiai történelmet is írt ételeivel. Ahogy nagy zeneszerzőink, Kodály és Bartók a magyar népzenét gyűjtötték össze a történelmi Magyarország széles határain belül, úgy szedte össze Gundel az étel specialitásokat. Étteremében megtalálható volt a kolozsvári káposztától a pozsonyi kifliig, a felvidéki káposztás sztrapacskától a somlói galuskáig mindenféle étel.
Gundel Károly éttermeibe, a Gellértbe, a Royal Szállóba és magába a Gundel Házba jártak a neves magyar politikusok, művészek, írók és sportolók. Az étterem séfjei és maga Gundel Károly is örömét lelte abban, hogy híres vendégei számára különleges fogásokat alkotott, melyeket a vendégekről nevezett el. Így született többek között a tojás Munkácsy módra, az Újházi húsleves, a Jókai bableves, vagy a Feszty beefsteak.
A Gundel Ház túlélte a történelem viharait, két világháborút, gazdasági válságokat és az államosítás éveit. Alapításának 100. évfordulója után is büszkén folytatja Gundel Károly legszebb vendéglátási hagyományait.
Menüt 2, 3, 4 fogásos verzióban fogjuk értékesíteni, csak vacsora időszakban, 18:00 órától elérhető, 2024.07.08-17-ig, 10 napon keresztül.
A menü ára tartalmazza a welcome pezsgőt, (angol pezsgő- Nyetimber Classic Cuvee), vendégek asztalára Herendi tányérban és ezüst evőeszközökkel kerül.
További aktivitás: élő nagyságú egész alakos II. Erzsébet Királynő selfiepont-kialakítással, piros és kék szatén vállszalaggal lehet fotózkodni, erre megfelelő helyszínkialakítással bent és a kertben is.
2 fogás ára: 17.000 Ft + szervízdíj 15%
3 fogás ára: 22.750 Ft + szervízdíj 15%
4 fogás ára: 26.600 Ft + szervízdíj 15%
Borsorral az árak
2 fogás ára: 24.000 Ft + szervízdíj 15%
3 fogás ára: 33.250 Ft + szervízdíj 15%
4 fogás ára: 40.600 Ft + szervízdíj 15%
A GUNDEL GASZTRONÓMIAI JELENTŐSÉGE
Gundel Károly munkássága kiemelkedő a magyar gasztronómia és vendéglátás területén: a korszerű gasztronómia kifinomultságával és eleganciájával ötvözte a hagyományos fogásokat, ennek köszönhetően megnyíltak a kapuk a magyar nemzet konyhája előtt. Az 1939-es New York-i világkiállítás után a New York Times azt írta a Gundel Étteremről, hogy az többet tett Magyarország jó híréért, mint egy hajórakomány idegenforgalmi prospektus.
A nemzetközileg híressé vált „Gundel-fogások” jobbára a tradicionális magyar konyha finomított, a Gundel-ízvilág jegyében átfogalmazott ételei. Jó példa erre a Balatoni Fogas Gundel módra, amely jellemző példája Gundel művészetének: a francia konyha technikáját alkalmazta, ám magyaros karakterrel ruházta azt fel.
Az általa és édesapja (Gundel János) által megkomponált új ételek – Palóc leves, Borjú pittsburghi módra, Gundel tokány, Gundel palacsinta, Somlói galuska – mára a magyar konyha nélkülözhetetlen fogásaivá váltak. Mint hagyománytisztelő étterem a mai napig, sokszor változatlan formában, eredeti receptúra alapján kínáljuk ezeket, ezzel biztosítva minden – akár hazai, akár külföldi – vendégünk számára, hogy autentikus módon találkozzanak a magyar gasztronómiai kultúrával.
Gundel Károly számos könyvet is írt a vendéglátásról, konyhaművészetről. „A vendéglátás művészete” és „A kis magyar szakácskönyv” angolul, illetve németül megjelent művei és cikkei is nagyban hozzájárultak a szerző és a magyar vendéglátás hírnevének öregbítéséhez. Születésének 130. évfordulóján – 2013-ban – eredeti receptjeiből és az új korszak fogásaiból 77 receptet bemutató új Gundel Szakácskönyv készült magyar és angol nyelven is.
A GUNDEL A MIÉNK! A GUNDEL MINDENKIÉ!
A Gundel a miénk. Igen, a miénk, magyaroké. Benne van a történelmünk, benne vannak a hagyományaink, a jó ízek iránti rajongásunk. A Gundel öröksége a mi közös büszkeségünk. A Gundel sikertörténete a mi közös nemzeti kincsünk. A miénk. A tehetségünk, a nyitottságunk, a befogadó vendégszeretetünk ragyogó bizonyítéka.
Mi, az Eventrend Group munkatársai a Gundel elkötelezett rajongói vagyunk. Felemelő érzés, hogy a Gundel öröksége a miénk is. Megtiszteltetés, hogy ápolhatjuk, gondozhatjuk a több mint évszázados magyar büszkeséget. Minden tapasztalatunkat latba vetjük, hogy kiteljesedjünk ebben a nemes küldetésben. Azért dolgozunk, hogy a Gundel élmény a lehető legtöbb ember számára elérhető legyen. Szeretnénk mindenkinek megmutatni. Magyar és külföldi, éttermi és rendezvényes vendégeinknek egyformán – házon belül és házon kívül is. Mert a Gundel olyan élmény, amit mindenkinek érdemes megismerni, átélni, megkóstolni. Hisszük, hogy így lesz még csodálatosabb érzés, hogy a Gundel a miénk. Mert így lesz a Gundel mindenkié.
- A Gundel Palota 130 éves.
- Legendás örökség. A miénk, magyaroké.
- Legyen ez a jubileumi pillanat mindenkié!