Legendás budapesti vendéglők, ahová Vörösmarty, Krúdy és Blaha Lujza is járt – képek

Szerző: FEL

Füstben úszó, hangulatos, magyaros vendéglők, ahová szívesen jártak a legnagyobb irodalmáraink, és az elit kör egy része. Nem vagy lekésve semmiről, egyikbe-másikba még ma is benézhetsz.

Budapest mindig híres volt régi (és új) kocsmáiról, presszóiról és  persze éttermeiről,  Ezúttal három olyan vendéglőt hoztunk, amelyek a maguk idejében (és egyik-másik ma is) nagyon mentek, és az akkori hírességek – már ha lett volna az ő idejükben social média – biztos be lettek volna tagelve a fotóikon.

Gundel: a vendéglátás szinonimája

A korábbi, Wampetics Vendéglő néven futó helyet 1910-ben Gundel Károly vette bérbe a fővárostól, és ekkor lett Gundel Étterem. Nem csak új nevet kapott, hanem át is alakították: Károly modernizálta az étlapot, megreformálta a kiszolgálást, valamint az egész konyhai rendszert. Mindemellett ötvözte a magyar konyhát a világból érkező kulináris trendekkel – és ma már tudjuk, gasztronómiai történelmet írt ételeivel.

A magyarok számára a Gundel név hamar az igazi vendéglátás szinonimája lett

Rövidesen a magyar politikusok, gazdasági vezetők és a polgári középréteg kedvelt találkozóhelyévé vált, és ma is közkedvelt, prominens étterem Budapesten.

Sikk volt a Gundelbe járni…

– vélekedtek róla a művészek, sportolók, írók és más hírességek, illetve az étterem törzsvendégei.