Szilveszterezzen a Gundelben! Garantált a jókedv, ínycsiklandó fogások és fergeteges zene kíséri Önt, hogy táncolva léphessen át az új esztendőbe.
További információhoz kattins ide.

Napelemeket telepítenek, korszerűsítik az energiafelhasználást a Gundelben

Szerző: Portfolio

130. születésnapját ünnepli a Gundel Palota: a talán legismertebb magyar étterem több újítást is bevezet 2024-ben, de a gazdasági, piaci körülmények – a vendéglátószektor egészéhez hasonlóan – őket is érintik – hangzott el az üzemeltető Eventrend Group keddi sajtótájékoztatóján.

Kőrössy Zoltán, az Eventrend Group alapító partnere a Portfolio-nak elmondta: a cégcsoporton belül úgy tapasztalja, hogy a Covid óta nagyrészt visszatértek a turisták az éttermekbe: míg 2022-ben körülbelül 55 ezer vendéget szolgáltak ki,

TAVALY 20-30 SZÁZALÉKOT EMELKEDETT A VENDÉGLÉTSZÁM, ÉS IDÉN IS TOVÁBBI 20 SZÁZALÉKOS NÖVEKEDÉSRE SZÁMÍTANAK.

A közelmúltban kirobbant háborúk miatt azonban mind az orosz, mind az izraeli vendégek, akik előszeretettel látogattak Budapestre, érezhetően hiányoznak a turisták közül. Ez pedig hatással van a vendéglátóhelyek (az Eventrend portfóliójába többek között a New York Café, a Centrál Kávéház, a Spoon Hajó, a Városliget Étterem és Kávézó, a Cziniel Cukrászda, a Főőrség Kávéház mellett öt vidéki szálloda és több jelentős catering-és rendezvényszervező cég is tartozik – a szerk.) forgalmára is.

Az évtized első éveiben kirobbant Covid járvány munkaerőpiaci szempontból megviselte a vendéglátóhelyeket: a korlátozások miatt tömeges elbocsátások történtek, viszont a Covid lecsengése után sokan nem tértek vissza a szektorba, biztosabbnak érezték az új munkájukat. Ennek ellenére Kőrössy úgy látja, hogy

TAVALY ELKEZDETT VISSZASZIVÁROGNI AZ ÉTTERMEKBE A JÓL KÉPZETT SZEMÉLYZET.

Magyary Jenő, a Gundel Étterem ügyvezető igazgatója is megerősítette, hogy az elmúlt időszakban már lehetőségük volt az elvégzett munka minősége alapján válogatni a jelentkezők közül.

A szektort az elmúlt évek energiaár-emelkedése sem hagyta érintetlenül: az idén 130 éves Gundel Palotán ennek ellensúlyozása végett energetikai korszerűsítést is végeztek, többek között napelemeket is felhelyeztek, hogy csökkentsék az étterem rezsiköltségét, és a jövőben is folytatni kívánják az energetikai rendszer fenntarthatóbb irányba történő fejlesztését.

A keddi sajtótájékoztatón elhangzott: az idei évben kerek születésnapot ünneplő épületben található étterem több fontos újítást is bevezet. A Vakok Állami Intézetével együtt dolgozva kidolgozták a Braille-írásos, 11 tételt tartalmazó étlapot, illetve a Siketek és Nagyothallók Országos Egyesülete oktatóinak segítségével valamennyi dolgozó megtanulta a vendéglátásban gyakran használt kifejezések jelelését.

Az étterem számára ez azért bír kiemelt fontossággal, mert már az alapító Gundel Károly is úgy álmodta meg a helyet, hogy ott mindenki azonos kiszolgálásban részesüljön, rangtól, társadalmi osztálytól, pénztárcától függetlenül. A 30-as években még 1000 fős teraszt működtető étteremnek alapelve volt, hogy a szolgálókat, kocsisok is szívesen látják, ezért a terasz végében működött egy sörkert jellegű kiszolgálóegység, ahol virslit, perecet, sört árultak. A vezetőség ezekhez a gyökerekhez szeretne visszatérni: ma már nincs dresscode, és az árakat is úgy alakítják, hogy ne csak a legtehetősebbek engedhessenek meg maguknak egy éttermi vacsorát. A hazai és világgazdasági folyamatok ettől még nem változtak meg: az alapanyagok és a rezsi ára is jelentősen emelkedett az elmúlt években, amely nagy terheket rótt a vendéglátóegységekre. Magyary Jenő elmondása szerint az elszabaduló árakat több módon is próbálják visszafogni: nem hárítják át teljes mértékben a vendégekre az alapanyagárak növekedését, illetve az étlap összeállításánál figyelembe veszik, hogy mely alapanyagok maradtak megfizethetők, és ezeket részesítik előnyben.

Kedves vendégünk, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön legfrissebb híreinkről.

Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy havi rendszerességgel megkaphassa a legfrissebb információkat eseményeinkről és étlapváltásunkról.

Szeretettel várjuk a Gundel Étteremben.