Cafe Patisserie Restaurant
Goulash soup with homemade noodles
2 975 Ft / 8,5 €
 / €

 

How is the dish prepared according to the Gundel recipe?

A marha gulyáslevest klasszikusan marhalábszárból készítik. Mi azonban az állat legfinomabb részét, a zsírral átszőtt pofahúst használjuk fel, mert az omlós hús különleges ízanyagokkal gazdagítja levesünket. A leves alapját képező hús 3 órán keresztül készül. A legfinomabb gulyásleves titka a felhasznált gyökérzöldségek aránya és állaga. A csipetke hagyományos módon készül. Az apróra vágott frissítő zöldek minden falatnál izgalmas vibrálást adnak a selymesen sűrű leves gazdag ízéhez.

How did the recipe become part of the tradition, part of the Gundel heritage?

 „A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével” – írta egykoron Gundel Károly. A gulyásleves éttermi változatát ő találta ki, méghozzá úgy, hogy az alapja a gulyás paprikás pörkölt legyen. Nemzetközileg is elterjesztette a receptúrát, így az étel a nagy hírnevét a Gundel étteremnek köszönheti.

Why was it selected for the National 11, considered the essence of Hungarian flavours?

A „magyar gulyásleves” 2017 óta hungarikum. A legnagyobb klasszikus Puskás neve után, ami a legtöbb külföldinek eszébe jut Magyarországról. A gulyás közeli rokonaival, a pörkölttel és a paprikással a legfontosabb parasztételek, amelyeket hagyományosan bográcsban készítettek. Azonban a gulyásból készülő gulyásleves elkészítési módja egészen más, mint a pásztorok bográcsgulyásáé. A tradicionális gulyásleves nemzeti ételünknek számít. A Taste Atlas szerint világ 16. legjobb levese.

Allergens:
Gluten
Egg
Celery
Share: