Rákóczi-túrós? – Naná, hogy a Gundel konyhájából!

Szerző: Fodor Erika

A Gundel étterem Nemzeti11 válogatottjában nem véletlen találjuk meg a Rákóczi-túrost. Itt érdemes tesztelni!

Ezt a süteményt nem II. Rákóczi Ferenc fejedelem miatt hívjuk így, nevét Rákóczi János cukrász és mesterszakácsról kapta. A cukrász 1933-tól a Gellért Szálló híres Gundel-féle éttermének konyhafőnöke volt. Nem véletlen, hogy a desszert a mai Gundel étterem étlapján is előkelő helyen helyezkedik el, hiszen nemzeti ételeink egyike.

A Gundel tradicionális recepteket követ, nincsen ez másképpen a Rákóczi-túrós esetében sem. Annak következtében, hogy Gundel Károly bérlési ideje alatt Rákóczi János volt a mesterszakács a Gellért Szállóban, fenn tudott maradni az eredeti recept, amihez a városligeti Gundel étterem mostani cukrászai máig hűségesek.

Az 1958-as Brüsszeli Világkiállításon debütált hivatalosan a desszert, ahol aranyéremmel díjazták. A magyar cukrászat legjobb hagyományaihoz nyúlik vissza a túrós sütemény, amelynek eredeti receptjét a híres cukrász átdolgozta.

Ennek következtében a sütemény alapja egy jól nyújtható omlós lap, amelyre rögös túró, arra pedig keményre vert cukrozott tojáshab kerül baracklekvárral.

A mestercukrász úgy nyilatkozott, hogy ez ,,A legmagyarabb magyar desszert”, hiszen minden egyes hozzávalója megtalálható Magyarországon.