Cafe Patisserie Restaurant
Rákóczi túrós tejfölfagylalttal
3 150 Ft
 / €

 

Hogyan készül a Gundel recept alapján az étel?

A tányérdesszertként elkészített sütemény alapja egy omlós, vajas, puha tészta. Erre saját recept szerint készülő baracklekvár kerül, amelyhez a barackot is gondosan megválogatjuk. A töltelék egy kézműves termelő rögös túrójából készült mousse, sok vaníliával. Arra tojáshab kupolákat sütünk, közéjük a baracklekvárból töltünk. A morzsaágyra kanalazott tejfölfagylalt a maga mély, tejsavas ízeivel jól kiemeli az édességet.

Hogyan lett a hagyomány, a Gundel örökség része a receptúra?

Még manapság is sokan azt hiszik, hogy II. Rákóczi Ferenc fejedelem nevét viseli a desszert. Pedig Gundel-receptről van szó. Rákóczi János cukrász és mesterszakács a Gellért Szállóban dolgozott akkoriban, amikor Gundel Károly vezette a szállót. Kettejük munkakapcsolatának köszönhetjük a túró, a baracklekvár és a vanília ízkombinációját, amelynek megtestesült eredménye a Rákóczi túrós. Az 1958-as brüsszeli Világkiállításon mutatták be a világnak a desszertet, ahol Rákóczi János volt a magyar stand konyhafőnöke. A desszertet aranyéremmel díjazták.

Miért válogattuk be a magyar ízek esszenciájának tekintett Nemzeti 11-be?

Kitalálója így fogalmazott: „ez a legmagyarabb magyar desszert”, hiszen minden egyes hozzávalója megtalálható Magyarországon. A rögös túró a magyar konyha hagyományos alapanyaga, de érdekes módon csak a Kárpát-medencében elterjedt élelmiszer. Most Európa-szerte elismerték azzal, hogy uniós oltalmat kapott. A baracklekvár pedig hungarikum, a dzsemek királynője, a magyarok többszáz éve készítik

Allergének:
Glutén
Tojás
Tej
Megosztás:
Rákóczi túrós tejfölfagylalttal
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Adatkezelési tájékoztató