Gundel, a leghíresebb magyar étterem

Történetünk


 

Itt a Gundelben, ahol a történelem és a gasztronómia találkozik, mindenki otthonra lelhet. Élvezheti
a legfinomabb magyar fogásokat, a Gundel étterem gasztronómiai öröksége nyomán készített ételeket,
és megtapasztalhatja a hagyomány és az innováció összefonódását.
A Gundel nem csupán egy étterem, hanem egy igazi legenda, amelyet generációk óta tisztelnek és szeretnek!

A Gundel az örökségünk része, és az örömünket abban találjuk, hogy megoszthatjuk azt mindenkivel.
Ismerje meg a Gundel életérzést, és élvezd a magyar gasztronómia legfinomabb értékeit az étteremben, vagy rendezvényeink alkalmával.
A Gundel egy igazi történelmi ikon, amely hagyomány és gasztronómiai kincsek fellegvára, és Mi büszkén őrizzük a magyar konyha hagyományait és legendáit.

A Gundel Mindenkié! Miénk Magyaroké!

2021 -
img

Új fejezet

A több mint 130 éves ikonikus Gundel és a hozzá tartozó Bagolyvár étterem üzemeltetését az Eventrend Group vette át. A cégcsoport vezetői a májusi váltás után így fogalmaztak: „Óriási pillanat ez az életünkben! Újabb különleges budapesti bakancslistás hely értékeit őrizhetjük és gondozhatjuk tovább, amire nagyon büszkék vagyunk. Az új egység érkezése a családunkba felemelő érzés és egyben nagy felelősség is, hiszen a Gundel egy nemzeti ügy, egy világhírű családi márka. A vendéglátásban, a rendezvényszervezésben szerzett több mint 30 éves tapasztalatunkkal, hozzáértésünkkel és csapatunk minden lelkesedésével őrizzük majd ezt a hírnevet és legjobb tudásunk szerint öregbítjük azt. Célunk az, hogy ne csak egy kiváltságos kör számára legyen elérhető a Gundel életérzés, hanem bárki átélhesse azt.”- (Eventrend Group)
2018-2020
img

125 éves a GUNDEL – Kalla & Litauszki

Chef-legendák vacsorájával indult a Gundel 125. születésnapi éve!

1 ESTE – 2 CHEF – 5 FOGÁS

Kalla Kálmán meghatódottan mesélte, hogy milyen különleges érzés volt a Gundelbe egy estére visszatérni. - „Felemelő élmény, hogy számítanak a tapasztalataim. Örültem, hogy visszajöhettem…”

2019. május 21-én egy estére visszatért a Gundelbe Kalla Kálmán Chef, hogy Litauszki Zsolt Executive Cheffel komponáljanak egy emlékezetes vacsorát. Az estén megkóstolhattunk néhányat Kalla Kálmán ma is méltán sikeres fogásai közül, amelyekhez illő levest és főételt komponált a Gundel chéfje, Litauszki Zsolt (aki kicsit is figyeli a magyar gasztronómia alakulását, annak nem kell bemutatni az invenciózus, tehetséges és ambiciózus szakembert). Ő az, aki a Gundel tradíciót ötvözte az innovációval 2018-2020-ig.

2006-2018

Élet a legendás séf, Kalla Kálmán után

2004-ben, hosszú tárgyalások után, az amerikaiak végül eladták a Gundelt. Az angol Schreier család tulajdonában lévő CP Holding vette át, így az étterem a Danubius szállodalánc kötelékébe került. 2014-ben, az étterem alapításának 120. évfordulóján, Gundel Károly gasztronómiai öröksége és a Gundel étterem bekerült a Hungarikum gyűjteménybe. Emellett 2008-2016 között minden évben 4 kanállal és villával (komfort és minőség – luxus szinten) szerepelt a Michelin kalauzban. Az étterem évente több száz rendezvényt bonyolított, nemzetközi konferenciáknak adott otthont, az ország és Budapest történelmi helyszínein biztosította a cateringet, azaz a teljes vendéglátó szolgáltatást – Gundel minőségben.
1991-2006
img

Új aranykor: a Láng-Lauder-Kalla éra

1991 szeptemberében megvették a Gundelt, novemberben bezárták. Összesen 23 millió dollárt költöttek a házra – ez annak idején világcsúcs volt. Az 1992-es nyitástól egy évtizeden át sokan Észak-Amerikából csak a Gundel miatt repülték át az óceánt. A sikeres éra kulcsfigurája a fantasztikus séf, Kalla Kálmán volt. Őt Láng úr csábította vissza Magyarországra – korábban Washington DC-ben, az akkori magyar nagykövet, Zwack Péter séfje volt. Kalla hazatért, és nagyon óvatosan hozzányúlt a régi receptekhez. Megújította, felfrissítette az étlapot, és hozzátette saját kreációit. És mi lett a vége? Hát ez: „A Gundel a világ 10 legjobb éttermének egyike” – írta a Condé Nast Traveller 2006-ban. Kalla Kálmán séf a rendszerváltás utáni Gundel-feltámadás emblematikus figurájává vált. 15 dicsőséges évet töltött az étteremben, és főzött több száz híres és figyelemre méltó embernek, úgy mint II. Erzsébet királynőnek és még II. János Pál pápának is. A Gundel étterem 2000-ben köszöntötte egymilliomodik vendégét.
1980-1991
img

Feltámadás

Az étterem 1980-ban nyitott újra – nagyon gyenge felújítási eredménnyel. Hat év múlva viszont betoppant egy energikus úriember: ő Láng György, aki 1947-ben hagyta el Magyarországot, és világhírű éttermes lett New Yorkban. Mindent látni akart. Kérdezett, jegyzetelt. Fél év elteltével újra megjelent Budapesten, a hóna alatt egy könyvvel. A címe: „A Gundel következő 50 éve”. Láng úr barátja, Ronald Lauder – az Esteé Lauder birodalom egyik örököse és vezetője, műgyűjtő, korábban bécsi nagykövet – finanszírozta barátja álmait. A siker ott lógott a levegőben...
1949-1980
img

Nehéz idők

Az éttermet 1949-ben államosították. Az épületből kitették a családot, sőt, német származásuk miatt 1951-ben egy tanyára száműzték őket. Az éttermet különböző szállodavállalatok üzemeltették, 1949-ben az Országos Idegenforgalmi Szálloda és Éttermi Vállalat, majd a HungarHotels tagja lett. A rendszerváltás előtt a Fórum hotelhez csatolták. Sajnos, a kommunizmus idején a Gundelnek is voltak sötét napjai. Végül, 1973-ban bezárták, és megpróbálták a kor technikai színvonalára felhozni. A vendéglőt hét évvel később nyitották újra – ami ekkorra leginkább egy keletnémet restire hasonlított.
1883-1956
img

Az aranyszívű Gundel Károly

Gundel Károlynak a vendéglátásnál is fontosabb volt az imádott családja. Tizenhárom gyermeke mellett huszonhat unokája volt. Az életreceptjét tanítani kellene: “Főzd meg puhára a kiválasztott médiumot (embert), s szeresd olyan forrón, ahogyan csak szeretni tudsz. Hámozd le és dobd el magadtól az önzésnek még a csíráját is. Fordítsd minden erődet és figyelmedet családod javára. Ne keresd az életnek más fűszerét, mint amit munkád és családod nyújt, és ne kívánd, hogy mindig neked legyen igazad. Mint kötőanyag, legalkalmasabb a gyerek. Minél több, annál jobb. Az élet ízét, zamatát ők javítják…” Gundel Károly a forradalom után, 1956. november 28-án, 73 évesen hunyt el.
1927-1949
img

Gundel-Gellért korszak

Jól ment a Gundelnek – olyan jól, hogy átvette az új Gellért Szálló éttermeit is. Az akkori magyar konyha unalmas, provinciális, zsíros-paprikás rémség, amire nem kíváncsi a világ. A szenvedélyes szakember úgy dönt, hogy a remek magyar alapanyagokból franciás ételeket kreál. Gundel Károly nem főzött, soha nem fogott fakanalat a kezébe – viszont nagyon jól kóstolt. Szalonképessé tette a gyengén párolt spenótot, és bevezette a spárgát, mint köretet. Ebben az időben a Gellértben született meg Gundel Károly három híres étele is, a fogas Rothermere, a Bakonyi gomba és a Pittsburgi borjúborda. A Gundel épen, sértetlenül túlélte nem csak a két világháborút, hanem a Stefánia úti kocsi-korzó elmúlását, a konflis és a fiáker halálát, és az autó megszületését is, de az 1949-es államosítást nem kerülhette el.
1912-1939
img

New York-i Világkiállítás

1939-ben az ifjú Gundel Károly étterme lett a New York-i világkiállítás magyar pavilonjának hivatalos étterme. „A Gundel vendéglő nagyobb, jobb hírverést biztosít Budapest számára, mint egy hajórakomány turista prospektus”– írta a The New York Times 1939-ben.

Gundel rengeteget tett Magyarország gasztronómia értékének népszerűsítéséért. Áldásos tevékenységének hála, a magyar konyha felkerült a világ gasztronómiai térképére.

Az étterem két dolognak köszönhette népszerűségét: az utánozhatatlan vendégszeretetének és az utolérhetetlen konyhájának. Gundel Károly a XX. század első évtizedeiben ösztönös érzékkel újította meg az addig zabolátlan magyar konyhát, ötvözve annak eredeti ízeit a francia konyha finomságaival, alkalmazva a modern konyhai technológiákat. Kitörölhetetlen nyomot hagyott a magyar gasztronómiában népszerű ételeivel, melyek ma is a mindennapi repertoár részei, mint például az Újházi tyúkleves, a Palóc leves, a Wampetics gombóc és a méltán híres Gundel palacsinta.

1910-1927
img

Gundel – legenda születik

A Wampetics Vendéglőt 1910-ben Gundel Károly vette bérbe a fővárostól, és átnevezte Gundel Étteremre. „A nagy udvari és kerti helyiségekben pompás pavilonszerű födött helyiségek épülnek, melyek amellett, hogy a nyári melegben kellemes hűvöst nyújtanak, a szabad levegőnek is szabad teret engednek.”- írta a Vendéglősök Lapja 1911. június 20-án.

Bátran munkához látott: modernizálta az étlapot, megreformálta a kiszolgálást, valamint az egész konyhai rendszert. És győzött! Gundel Károly megszelídítette a magyar konyhát, ötvözte azt a világból érkező kulináris trendekkel – és gasztronómiai történelmet írt ételeivel. A magyarok számára a Gundel név hamar az igazi vendéglátás szinonimája lett, az étterem a magyar politikusok, gazdasági vezetők és a polgári középréteg kedvelt találkozóhelyévé vált. „Sikk volt a Gundelbe járni…” így vélekedtek róla a művészek, sportolók, írók és más hírességek, illetve az étterem törzsvendégei.
1894-1910
img

Wampetics

Wampetics nagy jövőt látott a helyben, így saját pénzéből finanszírozta az átépítést. Bauer Ervin tervei alapján egy év alatt végeztek a munkákkal, 1894-ben az épület vendéglőként nyitotta meg kapuit. A Wampetics név hamar fogalommá vált Pesten; az egyik legnépszerűbb, orfeumi dalban is említett vacsorázó hely lett. A híres vendéglő már akkor a politikusok és a művészek kedvelt helyévé vált, irodalmárok, politikusok és művészek asztaltársaságai jártnak a vendéglőbe. Vendégei így beszéltek róla: „Aki ad magára, az itt foglal asztalt…”
1866-1894
img

A kezdetek

A vendéglő 1866-ban nyílt meg az Állatkert mellett a mai étterem helyén. Épült-szépült a Liget és lassan formát öltött az Állatkert is. Az ide kilátogató vendégek részére először egy belső éttermet terveztek, de végül a ma is ismert épület helyén húzták fel annak elődjét. A Városliget az 1800-as években egyre népszerűbb pihenő- és sétatér volt a társadalom széles rétege számára, nem véletlen tehát, hogy a dinom-dánomhoz az evés-ivás is hozzátartozott. A vendéglátás 1810-ben kezdődött Grossinger Leopold bormérési jogával, jöttek is a bérlők, először Klemensz – akinek neve mára feledésbe merült. Majd megérkezett Wampetics és Gundel, innen indult a magyar vendéglátás ligeti sikertörténete.