A kezdetek

1866-ban nyílik meg a vendéglő az Állatkert mellett a mai étterem helyén. Épül-szépül a Liget, és lassan formát ölt az Állatkert is. Az ide kilátogató vendégek részére először egy belső éttermet terveznek, de végül a ma is ismert épület helyén húzzák fel annak elődjét.

Jönnek is a bérlők. Először Klemensz – akinek neve mára feledésbe merült. Aztán megérkezik Wampetics, és elindul az évszázadokon átívelő sikertörténet.

Wampetics

Világkiállítás, földalatti vasút… Wampetics nagy jövőt lát a helyben, így saját pénzéből finanszírozza az átépítést. Bauer Ervin tervei alapján, egy év alatt végeznek a munkákkal. 126 évvel ezelőtt, 1894-ben az épület megnyitja kapuit.

A Wampetics név hamar fogalommá válik Pesten; az egyik legnépszerűbb, orfeumi dalban is említett vacsorázóhely lesz. Irodalmárok, politikusok és művészek asztaltársaságai járnak a vendéglőbe. Aki ad magára, itt foglal asztalt.

Gundel – legenda születik

A Wampetics Vendéglőt 1910-ben Gundel Károly veszi bérbe a fővárostól, és átnevezi Gundel Étteremre. Bátran munkához lát: modernizálja az étlapot, megreformálja a kiszolgálást, valamint az egész konyhai rendszert. És győz!

Gundel Károly megszelídíti a magyar konyhát, ötvözi azt a világból érkező kulináris trendekkel – és gasztronómiai történelmet is ír ételeivel. A Gundel épen, sértetlenül túléli nem csak az első világháborút, hanem a Stefánia úti kocsi-korzó elmúlását, a konflis és a fiáker halálát, és az autó megszületését is.

Gundel-Gellért korszak

Jól megy a Gundelnek – olyan jól, hogy átveszi az új Gellért Szálló éttermeit is. Az akkori magyar konyha unalmas, provinciális, zsíros-paprikás rémség, amire a világ nem kíváncsi. A szenvedélyes szakember úgy dönt, hogy a remek magyar alapanyagokból franciás ételeket kreál.

Gundel Károly maga nem főz. Soha nem fog fakanalat a kezébe – viszont nagyon jól kóstol. Szalonképessé teszi a gyengén párolt spenótot, és bevezeti a spárgát, mint köretet. 1939-ben az ifjú Gundel Károly étterme lesz a New York-i világkiállítás magyar pavilonjának hivatalos étterme. „A Gundel Étterem nagyobb, jobb hírverés Budapest számára, mint egy hajórakomány turistaprospektus” – írja a The New York Times 1939-ben.

Nehéz idők

1949-ben az éttermet államosítják. Kiteszik az épületből a családot, sőt, német származásuk miatt 1951-ben kitelepítik őket egy tanyára. 1956-ban, a forradalom után, Gundel Károly meghal. Az éttermet különböző szállodavállalatok üzemeltetik.

Végül 1973-ban bezárják, és megpróbálják a kor technikai színvonalára felhozni. Hét évvel később nyitják újra a vendéglőt – ami ekkorra leginkább egy keletnémet restire hasonlít.

Feltámadás

1980-ban újra nyit az étterem – nagyon gyenge felújítási eredménnyel. Hat év múlva viszont betoppan egy energikus úriember: ő Láng György, aki 1947-ben hagyja el Magyarországot, és világhírű éttermes lesz New York-ban.

Mindent látni akar. Kérdez, jegyzetel. Eltelik fél év, és újra megjelenik Budapesten, a hóna alatt egy könyvvel. A címe: „A Gundel következő 50 éve”. Láng úr barátja, Ronald Lauder – az Esteé Lauder birodalom egyik örököse és vezetője, műgyűjtő, korábban bécsi nagykövet – megfinanszírozza barátja álmait. A siker ott lóg a levegőben…

Új aranykor: a Láng-Lauder-Kalla éra

1991 szeptemberében megveszik a Gundelt, és novemberben bezárják. Összesen 23 millió dollárt költenek a házra – ez annak idején világcsúcs. Az 1992-es nyitástól egy évtizeden át Észak-Amerikából sokan csak a Gundel miatt repülik át az óceánt.

A sikeres éra kulcsfigurája a fantasztikus séf, Kalla Kálmán. Őt Láng úr csábítja vissza Magyarországra – korábban Washington DC-ben, az akkori magyar nagykövet, Zwack Péter séfje. Kalla hazatér, és nagyon óvatosan hozzányúl a régi receptekhez. Megújítja, felfrissíti az étlapot, és hozzáteszi a saját kreációit. És mi lesz a vége? Hát ez: „A Gundel a világ 10 legjobb éttermének egyike” – írja a Condé Nast Traveller 2006-ban.

Élet a legendás séf, Kalla Kálmán után

2004-ben, hosszú tárgyalások után, az amerikaiak végül eladják a Gundelt. Lángtól és Laudertől az angol Schreier család tulajdonában lévő CP Holding veszi át az éttermet.

Így az étterem tulajdonképpen a Danubius szállodalánc kötelékébe kerül. Az étterem alapításának 120. évfordulóján, 2014-ben a Gundel bekerül a Hungarikum gyűjteménybe, Gundel Károly gasztronómiai öröksége és a Gundel étterem. Emellett 2008-2016 között minden évben 4 kanállal és villával (komfort és minőség – luxus szinten) szerepel a Michelin kalauzban. Az étterem évente többszáz rendezvényt bonyolít, nemzetközi konferenciáknak ad otthont, az ország és Budapest történelmi helyszínein biztosítja a cateringet, azaz a teljes vendéglátó szolgáltatást – Gundel minőségben.

Újjászületés Litauszki Zsolttal

2018 áprilisában érkezik az új séf, Litauszki Zsolt. Aki kicsit is figyeli a magyar gasztronómia alakulását, annak nem kell bemutatni az invenciózus, tehetséges és ambiciózus szakembert.

Litauszki Zsolt dolgozott Ausztriában, Németországban, Costa Rica-ban. Most ő az, aki óvatosan nyúl ismét a Gundel-hagyományokhoz, és a tradíciót ötvözi az innovációval. Munkája nyomán a Gundel újabb virágkorát éli: az étterem utánozhatatlan, történelmi atmoszférája és eleganciája a kifinomult ízléssel, a világtrendekkel és a magyar gasztronómia legbecsesebb örökségével keveredik.

Új időszámítás

Londonból költözött haza Polyák Norbert Budapestre a legendás étterem ügyvezető igazgatóhelyettesi pozíciójáért. Pályafutása során több londoni gasztronómiai cégben töltött be ügyvezető igazgatói pozíciót.Többek között irányította a Paramount-ot, London belvárosának egykori legelegánsabb members clubját. Norbert karrierje nagyrésze Angliához kötődött, végigjárva a vendéglátóipar teljes ranglétráját. A tapasztalt és dinamikus szakember hatalmas lehetőséget lát a Gundel 21.századivá formálásában.

2020 februártól Polyák Norbert a Gundel étterem és a Bagolyvár étterem ügyvezető igazgatója és csatlakozik a Gundel vezetéséhez Asztalos Róbert üzletfejlesztési igazgató- aki korábban a világhírű budapesti New York Kávéház ügyfélkapcsolatait igazgatta-, hogy segítsen Norbert nagyratörő álmai megvalósításában.

„Küldetésünk, hogy a Gundel étterem, Magyarország legendás kulináris öröksége továbbra is az ország gasztronómiájának meghatározó szereplője legyen.

A 125 éves hungarikum Gundel márka megújításán dolgozunk, amivel a hagyományok megtartása mellett a Gundel 21. századivá válik.”- Polyák Norbert 2020.02.01.

Közlemény a Gundel bezárásával kapcsolatban

2020. március 16.

A Gundel volt, van, lesz! A kialakult helyzetre való tekintettel a mai naptól ideiglenesen bezárunk.

A legendás Gundel étterem 125 éves története során több alkalommal kényszerült bezárásra, például 1944 végén a II. világháborúban, 1972-1980-ig egy elhúzódó felújítás miatt, 1991-1992-ben a félévig tartó teljes átépítés okán.

A kényszerű, vagy tervezett szünetek után a Gundel mindig megerősödve, az aktuális kihívásoknak még jobban megfelelve nyitotta meg kapuit.

Vendégeink egészsége és munkatársaink védelme miatt most bezárunk, és várjuk, hogy egy rövid ideig tartó, átmeneti időszak után újra találkozhassunk!

A legenda örök. #ezagundel