Gundel, a leghíresebb magyar étterem
Történetünk
Új fejezet
125 éves a GUNDEL – Kalla & Litauszki
Chef-legendák vacsorájával indult a Gundel 125. születésnapi éve!
1 ESTE – 2 CHEF – 5 FOGÁS
Kalla Kálmán meghatódottan mesélte, hogy milyen különleges érzés volt a Gundelbe egy estére visszatérni. - „Felemelő élmény, hogy számítanak a tapasztalataim. Örültem, hogy visszajöhettem…”
2019. május 21-én egy estére visszatért a Gundelbe Kalla Kálmán Chef, hogy Litauszki Zsolt Executive Cheffel komponáljanak egy emlékezetes vacsorát. Az estén megkóstolhattunk néhányat Kalla Kálmán ma is méltán sikeres fogásai közül, amelyekhez illő levest és főételt komponált a Gundel chéfje, Litauszki Zsolt (aki kicsit is figyeli a magyar gasztronómia alakulását, annak nem kell bemutatni az invenciózus, tehetséges és ambiciózus szakembert). Ő az, aki a Gundel tradíciót ötvözte az innovációval 2018-2020-ig.
Élet a legendás séf, Kalla Kálmán után
Új aranykor: a Láng-Lauder-Kalla éra
Feltámadás
Nehéz idők
Az aranyszívű Gundel Károly
Gundel-Gellért korszak
New York-i Világkiállítás
1939-ben az ifjú Gundel Károly étterme lett a New York-i világkiállítás magyar pavilonjának hivatalos étterme. „A Gundel vendéglő nagyobb, jobb hírverést biztosít Budapest számára, mint egy hajórakomány turista prospektus”– írja a The New York Times 1939-ben.
Gundel rengeteget tett Magyarország gasztronómia értékének népszerűsítéséért. Áldásos tevékenységének hála, a magyar konyha felkerült a világ gasztronómiai térképére.
Az étterem két dolognak köszönhette népszerűségét: az utánozhatatlan vendégszeretetének és az utolérhetetlen konyhájának. Gundel Károly a XX. század első évtizedeiben ösztönös érzékkel újította meg az addig zabolátlan magyar konyhát, ötvözve annak eredeti ízeit a francia konyha finomságaival, alkalmazva a modern konyhai technológiákat. Kitörölhetetlen nyomot hagyott a magyar gasztronómiában népszerű ételeivel, melyek ma is a mindennapi repertoár részei, mint például az Újházi tyúkleves, a Palóc leves, a Wampetics gombóc és a méltán híres Gundel palacsinta.
Gundel – legenda születik
A Wampetics Vendéglőt 1910-ben Gundel Károly vette bérbe a fővárostól, és átnevezi Gundel Étteremre. „A nagy udvari és kerti helyiségekben pompás pavilonszerű födött helyiségek épülnek, melyek amellett, hogy a nyári melegben kellemes hűvöst nyújtanak, a szabad levegőnek is szabad teret engednek.”- írja a Vendéglősök Lapja 1911. június 20-án.
Bátran munkához látott: modernizálta az étlapot, megreformálta a kiszolgálást, valamint az egész konyhai rendszert. És győzött! Gundel Károly megszelídítette a magyar konyhát, ötvözte azt a világból érkező kulináris trendekkel – és gasztronómiai történelmet írt ételeivel. A magyarok számára a Gundel név hamar az igazi vendéglátás szinonimája lett, az étterem a magyar politikusok, gazdasági vezetők és a polgári középréteg kedvelt találkozóhelyévé vált. „Sikk volt a Gundelbe járni…” így vélekedtek róla a művészek, sportolók, írók és más hírességek, illetve az étterem törzsvendégei.