Cafe Patisserie Restaurant
Újházi tyúkhúsleves házi metélttel
2 975 Ft

 

Hogyan készül a Gundel recept alapján az étel?

Az ízekben gazdag, aranyló tyúkhúslevesünk alapját egy családi gazdaságból származó, szabad körülmények között tartott tyúk nem túl nagy mennyiségű, de sárga zsírral gazdagított húsa alkotja. Mindenki tudja, hogy a húsleves nagy titka a lassan, 3-4 órán át tartó, gyöngyözve főzés. Csak utána kerülnek bele a zöldségek: karalábé, sárga- és fehérrépa, petrezselyem, borsó, zeller. Házi tojásból készült, hajszálvékonyra vágott cérnametélttel tálaljuk. A leveshez elmaradhatatlan a friss erőspaprika.

Hogyan lett a hagyomány, a Gundel örökség része a receptúra?

Kiről nevezték el az újházi tyúkhúslevest? A Gundel elődjének gyakori vendége volt Újházi Ede, aki a XX. század elején ismert színész, komikus volt. Egyik látogatása során elmesélte, mennyire szereti az érett tyúkhúsból, aprólékokból, tésztával és megfelelő zöldségekkel tálalt levest. A vendégeire mindig odafigyelő szakács másnap már így készítette el Újházi húslevesét. A receptet Gundel tovább finomítgatta, ami akkora sikert aratott, hogy végül az étlapra is felkerült.

Miért válogattuk be a magyar ízek esszenciájának tekintett Nemzeti 11-be?

A vasárnapi családi ebédek, az esküvői vacsorák, lakodalmak koronázatlan királya. Nosztalgikus érzést kelt a magyarokban, hiszen évtizedekig visszaemlékszünk a nagymama forrón gőzölgő húslevesének színére és illatára. Azon hagyományos magyar ételek egyike, amivel érdemes megkínálni külföldi vendégeinket. A Taste Atlas szerint világ 24. legjobb levese.

Allergének:
Glutén
Tojás
Zeller
Megosztás: