Töltsék a Valentin-napot a Gundelben. Várjuk Önöket szeretettel, hogy együtt ünnepelhessük a szerelmet, az összetartozást és a gasztronómia örömeit.
További információhoz kattintson ide.

Fedezze fel, hogyan élte meg Gundel Károly az első világháborút és hogyan vált a magyar gasztronómia legkiemelkedőbb alakjává.

1914-1939 – Az első világháború csata teréről a New York-i Világkiállításig

Gundel Károly nevét sokan ismerik: a magyar gasztronómia és vendéglátás terén elért elévülhetetlen érdemei miatt, akár a városligeti Gundel Étteremről, vagy a róla elnevezett Vendéglátó iskola végett. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy többszörösen kitüntetett tartalékos katonatisztként harcolt az első világháború csata terein.

1914. július 28-án kitört az első világháború, amely megváltoztatta az addigi viszonyokat, s a magyar férfiakat a csatatérre szólította. Gundel Károlynak ekkor már felesége, öt gyermeke, valamint a fellendülőben lévő étterme is megvolt, de a „dicsőséget hozó háború” hívó szava mégis magával ragadta őt is.
Az ekkor 30 éves Gundel Károly jelentkezett a Monarchia hadseregébe katonának és bevonult katonának, negyvenhárom hónapot töltött a fronton.


Gundel főhadnagy a fehér damaszt mellől valóban a csaták sűrűjébe került.
A pécsi császári és királyi 52. gyalogezred tisztikarához került tartalékos hadnagyként. A mozgósítást követően Pécsre vonult be, 1914 augusztusa és októbere között a szerb frontra vezényelték őket.
1915 januárjában Gundelt és ezredét átszállították az orosz frontra küldték, ahol több véres ütközetben kitüntette magát, szolgálatát tartalékos főhadnagyként kezdte. A fronton töltött idő alatt tragikus hír érte: édesapja, Gundel János, 1915 december 28-án hetvenkét évesen elhunyt, ami nagy csapás volt számára.
1918 tavaszáig teljesített szolgálatot a keleti hadszíntéren, végül az orosz fegyverszünet megkötését követően Gundel ezredét az olasz hadszíntérre szállították át.
A háború alatt több kitüntetést is kapott, köztük a III. osztályú Katonai Érdemkeresztet, a Bronz-, Vitéz magatartásáért elnyerte az Ezüst Signum Laudist (hadiszalagon, kardokkal), valamint a Károly Csapatkeresztet is.

Gundel Károly az egyik évtizedekkel később elmondott beszédében visszaemlékezve az alábbiakat mondta a hadba vonulás körülményeiről: „Virágot szórtak, szőnyeget terítettek a lábaink elé! S mi mentünk! Ott hagytunk szülőt, testvért, feleséget, gyermeket! Ott hagytuk az otthont, a meleg, tiszta fehér ágyat, a kényelmet, a nyugalmat s a hivatásunkat. Új hivatásunk támadt! A hazát kellett védeni: s mi védtük!” (Idézet a Tábori Jenő által szerkesztett A cs. és kir. „Frigyes főherceg” 52. gyalogezred hadialbuma… című kötetből.

Az evés dolgáról – Ínségben és Bőségben

Távollétében a felesége tartotta életben a városligeti éttermet, egy a külön a háborús időszakra felvett üzletvezető és a család többi tagjának segítségével. Mind emellett Margitnak nevelnie kellett a gyerekeket, és ellátnia egyéb teendőket is. Gundel Károly a háború alatt a házassági karikagyűrűjét az Auguszta alap „Aranyat vasért” jótékonysági akciójának keretében lecserélte vasból készült gyűrűre, amit egész életében büszkén viselt.

Az épület az első világháború alatt 1916-ban

Ezzel a két fotóval mutatjuk be annak érzékeltetésére, hogy Gundel Károly milyen szintű gasztronómiai tapasztalatokat szerezhetett a fronton.

Az ínséges ellátás, a gyenge minőségű alapanyagok borzalmait minden sorkatona ismerte. A tisztek ellátásáról azonban jobban gondoskodtak, ahol csak lehetséges volt. A karácsony és húsvét megünneplésekor, vagy egyéb jeles alkalmaknál megjelent a bor, a torta és egyéb sütemények kínálata is a tiszti étkezdékben. Egyébként pedig tábori sütőüzemek, „kolbászgyárak” és húsfeldolgozó részlegek működtek a zord körülmények között is – nem is beszélve a „minden földi jóval” ellátott tiszti kantinokról.

1918-ban, a háborúból hazatérve századosként szerelt le, visszatért a családjához és a városligeti Gundel étterem vezetéséhez. A háború utáni nehéz gazdasági környezetben élelem- és fűtőanyaghiány, infláció, illetve a vendégek lecsökkent száma várta, de mindennek ellenére sikeresen újjáépítette éttermét, ami később Magyarország egyik legismertebb vendéglátóhelyévé vált.

Gundel Károly így fogalmazott, hogy a gasztronómiai élvezetekhez sokszor kis dolgok is elegendők, ha a teljes megelégedettséget, élvezetet és élményt tudják nyújtani. Abszolút aktuálisakká váltak Gundel Károly intelmei-„Ha nem csak felfelé nézünk, és a „fine dining” mögött meglátjuk az emberek többségének hétköznapjait is, akkor találhatjuk meg valójában a mindannyiunk örömére szolgáló „gasztronómiát”.

Az 1920-as és 1930-as években aztán Gundelnek sikerült ismét fellendítenie a városligeti éttermét, a fővárostól átvette 1920–1925 között a Royal Szálló, 1927-től a Gellért Szálló éttermeinek bérlését.
Időközben 12 gyermeke született. Az 1930-as évekre pedig a magyar vendéglátóipar és idegenforgalom élenjáró vezéralakjává vált, akinek sorban jelentek meg gasztronómiai témájú írásai.

Gasztronómiai könyvei a legjobb és legismertebb ilyen tárgyú munkák közé tartoznak. Idegen nyelvű munkáival, szakácskiállításokon és bemutatókon népszerűsítette a magyar konyhát és fellendítette az idegenforgalmat. A magyar vendéglős és szállodás szakma egyik vezető egyénisége volt. Tanácsaival készült Karinthy Frigyes: Vendéget látni, vendégnek lenni című könyve (Budapest, 1933).
Emlékét és nevét mind a mai napig megőrizték a róla írott könyvek, cikkek, a városligeti Gundel Étterem, az Ecseri úti Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola, és a számtalan nevével fémjelzett étel, verseny, pályázat, díj. A Gundel tárgyi és írott emlékeket nagy becsben őrzi a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.

Emlékének adózva egy idézet Gundel Károly – „A vendéglátás művészete című könyvéből (1934) : „A magyar történelemben még igen nagy művelődéstörténeti terület hever kiaknázatlanul, márpedig fajunk múltjának teljes és tökéletes megismerése megmunkálásuk nélkül hiányos. Ilyen terület, más egyebek között, a magyarság konyhája, étkezésének elemei, főzési babonái, valamint asztali szokásai. A tudomány ezen rögös területének művelése elméleti célunk: felkutatni és egybegyűjteni a magyarság ősi életéből máig a napi és az úri étkezés módját, tartalmát, köznapi és ünnepi asztali szokásait, nemkülönben a magyar főzés módjait és készségeit, tárgyi emlékeit. Konyhánk, ételeink, akárcsak a zenénk, a nyelvünk, elütnek a nyugati népekéitől, azonban ezzel kapcsolatban megállapíthatjuk azt is, hogy nem a magyarság hátrányára. Mindezt ismerni nemcsak érdekes, hanem hasznos is.”

Tisztelt Vendégeink!
Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a Gundel Étterem 2025. január 21-én, kedden és január 22-én, szerdán zárva tart.

Elnézésüket kérjük az esetleges kellemetlenségekért, és szíves megértésüket előre is köszönjük.

Kedves vendégünk, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön legfrissebb híreinkről.

Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy havi rendszerességgel megkaphassa a legfrissebb információkat eseményeinkről és étlapváltásunkról.

Szeretettel várjuk a Gundel Étteremben.