Október 27-én immár negyedik alkalommal rendezték meg a Gundel Károly Díjátadó Gálát az arra legméltóbb helyen, a Gundel Étteremben. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) meghívására ezúttal is egy gálaebéd keretében ünnepelte a díjazottakat a vendéglátós szakma színe-java. Idén Bicsár Attila és Kovács Siklósi Lázár vehette át az elismeréssel járó emlékplakettet és oklevelet.
Az idei díjazottak személyét már korábban nyilvánosságra hozta az ipartestület, amely 2014-ben Kovács László MVI-elnök ötlete alapján azzal a szándékkal indította útjára a Gundel-díjat, hogy elismerje azokat, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.
A vendégsereget köszöntő Kovács László a vasárnapi gálaebéden felidézte a Gundel-díj születésének történetét, felsorolva mindazokat a személyeket, akik az elmúlt 11 évben átvehették „a magyar vendéglátás Kossuth-díját”. A díjazottakról minden évben széles körű konszenzussal dönt a magyar vendéglátás szakmai szervezeteit, oktatási intézményeit, valamint a Gundel családot képviselő zsűri, hagyományosan szeptember végén, a Gundel Károly születésnapját megelőző napokban. Idén 11 jelölt közül választottak.
A díjátadó rendezvény egyúttal a magyar gasztronómia ünnepe is. A Bíró Lajos executive chef nevével fémjelzett gálaebéd elkészítésében szerepet vállaltak az előző évi nyertesek is, a hat fogásról a Gundel Étterem mellett az Aranykaviár Étterem, valamint a Gerbeaud Kávéház és Cukrászda séfjei gondoskodtak, az egyes fogásokhoz Fabók Mihály sommelier válogatta a borokat. A fogások között a séfeket is meginvitálták a színpadra, hogy elmondják, mit készítettek a vendégeknek.
Kovács László kiemelte, hogy a felszolgálásban mintegy 50 pincértanuló segédkezik, akik az ország több szakiskolájából érkeztek, hogy részesei legyenek a szakma ünnepének, és további 15-20 diák a konyhán dolgozik a séfek keze alá.
A Gundel Éttermet üzemeltető Eventrend Group alapító-tulajdonosa, Nagy Gábor házigazdaként köszöntötte az illusztris vendégeket, és többek között arról a hitvallásukról beszélt, hogy a névadó eredeti céljához és örökségéhez hűen a Gundelt újra mindenki számára elérhetővé tegyék.
A baráti hangulatú rendezvény fényét két Gundel-leszármazott is emelte, Gundel János, a vendéglátóipari oktatás ismert alakja személyesebb hangvételű köszöntőjében idézte meg híres vendéglős nagyapjának emlékét, a műsorvezető Gundel-Takács Gábor személyében pedig egy dédunoka is jelen volt. Utóbbi ükapjáról, Gundel Jánosról (Gundel Károly apja – a szerk.) emlékezett meg, aki 35 éven volt a Szállodások és Vendéglősök Ipartestületének elnöke, párhuzamba állítva őt Kovács Lászlóval, aki immár 14 éve tölti be a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöki posztját.
A főfogás után érkezett el a gála csúcspontja, amikor méltatták és
színpadra szólították a két új Gundel-díjast, Bicsár Attilát és Kovács-Siklósi Lázárt, hogy ünnepélyesen átadják számukra az emlékplakettet és az oklevelet. Az idei díjazottakban közös, hogy mindketten az Alabárdos éttermet tekintik meghatározónak fiatalkori, szakmai fejlődésükben, és mindketten Jakabffy László mentorálása alatt dolgoztak ott.