Cafe Patisserie Restaurant
Palócleves bárányhúsból
2 975 Ft
 / €

 

Hogyan készül a Gundel recept alapján az étel?

A palócleves titka a báránycsontból és –húsból, valamint a zöldségekből készülő intenzív, erős ízű alaplé. A leszűrt levet tejföllel dúsítjuk, és ebben főzzük meg a sárga babot, a felkockázott burgonyát, majd hozzáadjuk a sárga- és fehérrépát. Az ecetben marinált lilaburgonya olyan játékosságot visz a levesbe, hogy valósággal ízrobbanás történik a szájban. Friss hagymahajtással, kaporral, petrezselyemmel frissítjük.

Hogyan lett a hagyomány, a Gundel örökség része a receptúra?

Gundel Károly édesapja 1889-ben a patinás István Főherczeg Szállodát vitte. A szálloda éttermének törzsvendégei között gyakran megfordult a „legnagyobb palóc”, Mikszáth Kálmán, a kor egyik legismertebb írója. Az ő tiszteletére, az író születésnapjára alkotta meg Gundel ezt a savanykás, tartalmas ételt, ami Mikszáth nógrádi születése miatt kapta a palócleves nevet. Ő is alkotni kívánt az író hatalmas alkotóvágyát megtisztelve. Az eredeti recept szerint ürühúsból készült, de az már szinte beszerezhetetlen, ezért készül bárányból.

Miért válogattuk be a magyar ízek esszenciájának tekintett Nemzeti 11-be?

A palóc zöldbableves ízharmóniája pontosan visszatükrözi a magyar tradíciót, amiért a magyarok annyira szeretik a saját leveseiket. Szinte egytálételnek beillik, sokféle zöldséget és húst is tartalmaz. Pörkölt alapú, pirospaprikát is tartalmaz, a palócleves akár bográcsban is elkészíthető. Sűrű, intenzív ízű, kiegyensúlyozott, mégis határozott összhatást eredményező. Krémes a tejföltől, illatos a friss kaportól és babérlevéltől, ugyanakkor a savak intenzív játéka jellemzi a tejföl és a tárkonyecet kiváló aránya miatt.

Allergének:
Tej
Zeller
Megosztás:
Palócleves bárányhúsból
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Adatkezelési tájékoztató