Cafe Patisserie Restaurant
Paprikás csirke nokedlivel és tejfeles uborkasalátával
6 300 Ft

 

Hogyan készül a Gundel recept alapján az étel?

Mi az egyik legjobb minőségű, feszes húsú Kurca-parti kendermagos csirkéből készítjük: húsa ízgazdag és puha. A csontokból, porcokból órákig párolva készül a hagymás, paprikás, paradicsomos pörköltalap. Az ízgazdag és sűrű mártást leszűrjük, ebben főzzük meg a csirkecombot, így a hús a sűrű, krémes szaft minden ízét felveszi, majd a mártást tejföllel könnyítjük. A galuskát kézzel szaggatjuk, deszkáról, ahogy azt a hagyományaink megkívánják. A tányérra többszínű, ropogós paprikacsíkokat teszünk, frissítésként. Az étel elmaradhatatlan kísérője a tejfeles, fokhagymás uborkasaláta.

Hogyan lett a hagyomány, a Gundel örökség része a receptúra?

A legtöbben azt gondolják a paprikás csirkéről, hogy már több száz éve létező, régi magyar étel. Sokan keverik a paprikás csirkét a tejfölös csirkepaprikással vagy a bográcsban is elkészíthető csirkepörkölttel. Az utóbbiak alapja egy hagyományos lecsós pörkölt. A paprikás csirke szószának receptje azonban alig pár évtizede, a Gundelben keletkezett. Ma a Gundel-örökségből ezt az ételt már mindenki ismeri.

Miért válogattuk be a magyar ízek esszenciájának tekintett Nemzeti 11-be?

A paprikás csirke egy étel, amit Magyarországon talán mindenki szeret, a családok ugyanúgy készítik, nincs eltérés. A köret vonatkozásában is teljes az egyetértés: csakis galuska vagy nokedli lehet. Miben különbözik a galuska és a nokedli? Mindkettő alapja ugyanaz: tojásból, lisztből, sóból és vízből készülő lágy, folyós tészta. Forrásban lévő vízbe szaggatjuk, a nokedlit jellemzően kézzel deszkáról, a galuskát pedig lyukacsos lemezen át. Ezért méretre a galuska valamivel kisebb, de ízre ugyanaz. A klasszikus étel mellé a magyarok tradicionálisan tejfölös uborkasalátát fogyasztanak, ez is a hagyományunk része.

Allergének:
Glutén
Tojás
Tej
Zeller
Megosztás: