A Gundelben ebédelt Füge, a menhelyről befogadott kutya

Szerző: Vajta Zoltán

Budapest – Bizonytalan, mint a kutya vacsorája – szól a mondás. Az ebédje viszont már nem, ugyanis a kutyabarát strandok, hotelek, kávézók után megjelentek hazánkban a kutyabarát éttermek is. Nem csak bevihetők a négylábúak, de éhesek sem maradnak. A Tisza-tónál és Budapesten is találtunk olyan vendéglőt, ahol külön főznek a kutyákra is, és a kutyamenüt külön étlapról választhatja ki a vendég.

Sarudon vegetáriánus ebeknek zöldséges rizottót, húsimádóknak marhapörköltet kínálnak házi tésztával. Budapesten, a patinás Gundel étteremben a só nélkül főtt csirkemellet rizzsel, a párolt borjút vele főtt tésztával szervírozza a pincér. Kérhető ínyenc száraztáp is, a menü 1400 forint.

Tasnádi Nóra menhelyről befogadott, imádott kutyáját a kiadós városligeti sétát követően itatótálban felszolgált friss vízzel kínálják ebédidőben a kerthelyiségben. Nóra az étterem hagyományos étlapjáról választja ki saját magának a tradicionális magyaros fogások közül a Gundel palacsintát, Fügének a kutyamenü lapról rendel borjút.

Nem sokkal később Pulai Mercédesz pincérnő kerámia tálban hozza, majd a fém etetőtálba szervírozza kutyamenüt az egyre izgatottabban toporgó Fügének. Kutya és gazdája együtt ehetnek, Fügét pedig annyira lefoglalja a saját porciója, hogy eszébe sem jut kinézni Nóra szájából a falatokat. Ez nagy dolog, többet mond bármilyen elismerő vakkantásnál, s jelzi, biztosan nem maradékokból összekutyult kutyaeledelt kapott.

– Családbarát étterem vagyunk, és úgy gondoljuk, a családhoz tartozik a kutya is, akkor pedig ő sem maradhat éhen, nem sóvárgó koldulással kell eltöltenie az ebédidőt – avatta be a Blikket az ötlet hátterébe Pintér Mariann, marketing igazgató.

Mint mondta, a kutyamenüt úgy állították össze, hogy az az érzékeny gyomrú négylábú vendégek számára is megfelelő és egészséges legyen.

– Nekik só és fűszer nélkül készülnek a fogások, külön edényben, a konyha egyik elkülönített részében. Ezért fel sem merült, hogy például az Ujházy tyúkhúslevesből vegyünk ki csirkemellet a kutyának. A húsokat korábban szuvidáltuk, vagyis vákuumtasakban megfőztük, majd hűtve tároljuk, így a rendeléskor elég néhány perc a főzésre – mesélte a trükköket.

Jópofa, vendégcsalogató gesztusnak tartja a kutyamenüt Schneider Kinga, a Noé Állatotthon szóvivője. Az állatvédő szerint rendszert talán nem érdemes csinálni belőle, de egyszer-egyszer beleférhet.