Évszázados történetek – Magyar gasztrocsaládok nyomában

Szerző: Kármán Nikola

Marcipán rózsa, palóc leves, Dobos-torta… az életünk mindennapi részei, de évszázados múltjuknak, hagyományuknak különleges történetei vannak.

Gundel János 13 évesen indította útjára a híres dinasztiát

Gundel család gasztronómiai története évszázadokra nyúlik vissza. Egészen pontosan 170 éve annak, hogy Johannes Gundel 1857-ben, mindössze 13 évesen maga mögött hagyta bajorországi otthonát, és egy pesti vendéglőbe szegődött. Kiderült, hogy a vendéglátáshoz akkora tehetsége van, hogy néhány év múlva már főpincér volt a nagy múltú Arany Sas étteremben. 1869-ben feleségül vette a tulajdonos lányát, és még abban az évben megvette a Bécsi Sörházat. Akkor már Gundel Jánosként családi vállalkozásba kezdett, és elindított egy azóta is világraszóló történetet. Hamarosan olyan patinás éttermek vezetőjévé vált, mint az Erzsébet királyné szálloda étterme, konyhái messze földön híresek lettek. Mindenki hozzá járt, aki akkoriban számított a magyar közéletben, például Tisza Kálmán, Jókai Mór, Liszt Ferenc és Mikszáth Kálmán. Utóbbinak köszönhetően alkotta meg a palóc levest, amely azóta már a magyar konyha elmaradhatatlan része. A leves Gundel eredeti receptje szerint ürühússal, krumplival, zöldbabbal, tejfölös habarással, kaporral készül.

Gundel Jánosnak öt gyermeke született, de közülük a vendéglátáshoz igazán egyiküknek, Károlynak volt meg az affinitása, és végül ő is vitte tovább a Gundel család hírnevét. Már kisgyermekként besegített az éttermi munkálatokban, szó szerint a vérében volt a gasztronómia. Károly 1907-ben megnősült, 13 gyermeke született, és 1910-ben megvásárolta a városligeti Wampetics vendéglőt, ez ad otthont ma is a Gundel Étteremnek. Itt találták ki azokat a recepteket, amelyek azóta is a Gundel család hírnevét öregbítik, többek között a Gundel palacsintát, a Gundel tokányt, vagy a Gundel salátát. A Gundel család sikereit az első világháború ugyan megakasztotta, de 1918-ban Károly újult erővel vetette bele magát a munkába. Kibérelte a Royal Szálloda és a Gellért Szálló éttermeit, és a Gundel család fénykorát teremtette meg. Vállalkozásait a második világháború után államosították, de továbbra is működtek az éttermek. 1991-ben privatizálták a Gundel éttermet, amely ma is Budapest egyik legpatinásabb vendéglőjeként működik.