Töltsék a Valentin-napot a Gundelben. Várjuk Önöket szeretettel, hogy együtt ünnepelhessük a szerelmet, az összetartozást és a gasztronómia örömeit.
További információhoz kattintson ide.

Gundel-díjak 2021

Szerző: Trademagazin

Szeptember 23-án Berkes Gyula, a budapesti Biarritz étterem, valamint Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd, az encsi Anyukám Mondta étterem tulajdonosai vehették át Kovács László elnöktől az idei Gundel Károly-díjakat a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete a magyar vendéglátás talán legnagyobb ikonja, Gundel Károly (1883–1956) emlékére a hazai szakmai szervezetek széles körű bevonásával alapította meg 2014-ben a Gundel Károly-díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásban, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

A díjazottak személyéről idén is 13 szakmai szervezet és 3 intézmény delegáltjai, valamint a Gundel étterem és a Gundel-­család képviselője döntött, a jelöltek munkássága alapján ítélve. //

Berkes Gyula – Biarritz (Budapest)

46 éve aktív a vendéglátásban; dolgozott a Szabadság Szállóban, a budai Kis Royalban, az Országház étteremben, majd az Aranyhordó étteremben, 1995-től a Biarritz étterem tulajdonosa.

Az oktatást mindig szívügyének tartotta: számos szakács és pincér tanuló kapott gyakorlati képzést irányítása alatt. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnöke, a VIMOSZ, a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja. A hagyományok ápolásáért és a magyar konyha népszerűsítéséért 2010-ben Európai Gasztronómiai díjat kapott, 2004-ben az Év Vendéglőse lett, 2016-ban megkapta a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjét.

Nehéz lenne rangsorolni a pályafutásom alatt kapott elismeréseket – véli Berkes Gyula –, de ez biztosan hasonló értékkel bír, mint az öt évvel ezelőtt elnyert Érdemkereszt, és ami nagyon fontos, a Gundel-díjat a teljes hazai szakma egyetértésben ítélte meg nekem – nem cserélném el Michelin-csillagokért. Hiszek magamban, hiszek az éttermem koncepciójában, de az elismerés kellemes meglepetésként ért. Az értékrendemen, gondolkodásomon persze nem változtatnak a díjak, hiszen eddig is a vendégért dolgoztam, ezután is ezt szeretném tenni.

Több mint két évtizede tulajdonosként vezetem a Biarritzot. Nem akartam fine dininggal foglalkozni, nem hiszek az ételek újragondolásában: az éttermem gasztronómiai stílusát leginkább a francia brasserie-kéhez tudnám hasonlítani – egy kisvendéglő minőségi vidéki alapanyagokkal. A termőföldtől az asztalig-elvhez igyekszem tartani magam, állatokat tartok vidéken, ahol lehet, azokat dolgoztatom fel alapanyagnak. //

Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd – Anyukám Mondta (Encs)

A testvérpár étterme, az encsi Anyukám Mondta 1995-től fokozatosan vált ismertté; ma a legjobb vidéki étteremként tartják számon. Dudásék megszállottan kutatják a minőségi olasz és magyar alapanyagokat; konyhájukban Szabolcs a séf, Szilárd menedzseri feladatokat lát el. 2013-ban a Gault&Millau étteremkalauz az év legjobbjának választotta őket. 2017-ben nyílt meg 2. éttermük a Pizza, Kávé Világbéke, Miskolcon, majd 2020-ban Egerben a Pizza Brumbrum Világbéke.

Elkötelezettek a szakmai utánpótlás képzésében, folyamatosan képezve közben magukat is. Tagjai a PGA-nak, a SVÉT-nek és a Bocuse d’Or Akadémiának. Elismeréseik közül néhány: a Prima Primissima díj tulajdonosai, 2017-ben az Év Vendéglősei lettek, 2019 és 2021-ben miskolci éttermük Az Év Alternatív Vendéglátóhelye címet kapta, a La Liste a világ ezer legjobb étterme közé választotta őket.

Egész életünkben a vendéglátással foglalkoztunk – mondta el a díj átvétele után Dudás Szilárd –, ám ebben a sikerben több mint 100 év munka van, hiszen mindketten párunkkal együtt dolgoztunk az étterem 26 évnyi működés alatt.

Akárhogy is, ez pályafutásunk legszebb napja. A Gundel-díj a magyar vendéglátós által elérhető legnagyobb elismerések egyike. Megerősítése annak, hogy értéket teremtünk, ugyanakkor inspiráló: erőt ad ahhoz, hogy továbbra is Gundel Károly szellemiségének megfelelve dolgozzunk tovább, támogat bennünket abban, ami étteremtulajdonosként nekünk a legfontosabb: a vendégek elismerésének megőrzésében, az állandó teltház fenntartásában.

Dudás Szabolcs hozzátette: a díj értékét fokozza, hogy sikereit az Anyukám Mondta egy olyan környezetben érte el, amelynek a közelében nincsenek turistavonzó helyek. //

Tisztelt Vendégeink!
Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a Gundel Étterem 2025. január 21-én, kedden és január 22-én, szerdán zárva tart.

Elnézésüket kérjük az esetleges kellemetlenségekért, és szíves megértésüket előre is köszönjük.

Kedves vendégünk, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesüljön legfrissebb híreinkről.

Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy havi rendszerességgel megkaphassa a legfrissebb információkat eseményeinkről és étlapváltásunkról.

Szeretettel várjuk a Gundel Étteremben.