Kutyák és mentők: a magyar hősöket ünnepelték a Gundelben– Videó!

Szerző: Fodor Erika

A magyar mentőalakulatok két- és négylábú hőseit köszöntötték a Gundelben.

A törökországi földrengés helyszínére Magyarországról kiutazott összes mentőcsapatot a hős mentőkutyáikkal együtt látták vendégül a Gundelben, ahol a török nagykövetasszony és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár is köszönetet mondott nekik az önzetlen és áldozatkész segítségnyújtásért.

Az Eventrend és a Török Nagykövetség jótékonysági együttműködésében a Gundel Palotában megvalósuló ebéddel a törökországi katasztrófában részt vett mentőalakulatoknak – így a mentésben oroszlánrészt vállalt, és eredményesen dolgozó, több tucat emberéletet megmentett kutyáknak is – meg kívánták köszönni munkájukat.

„Felemelő és értékes esemény a számunkra, hogy éttermünkben köszönthetjük a törökországi hősöket! Az Eventrend Group tagjaként a Gundelben mindig is büszkék voltunk arra, hogy éttermünk nem csupán kiváló ételeivel vált híressé, hanem kiemelt vendégszeretetével is” – fogalmazott Magyary Jenő, a Gundel ügyvezetője.

Az ebédre a Magyarországról kiutazott összes mentőcsapatot meghívták, a gyönyörű Gundel Palota Erzsébet királyné és Andrássy termében közel 200 főre terítettek, méghozzá Zsolnay-étkészlettel és ezüst evőeszközzel. Az ünnepi étel a Gundel Nemzeti11-ből került ki: gulyásleves és csirkepaprikás volt, desszertként pedig Rákóczi túrós tortácskával vendégelték meg a mentőcsapatok tagjait. A négylábú hősök türelmesen kivárták az asztalok mellett a gazdik étkezését, miközben egy-egy pogácsáért cserébe készségesen hagyták magukat fotózni – majd a Gundel teraszán fogyasztották el a Wolf András séf által külön nekik készített Gundel kutyamenüt: borjúhús tésztával, fűszerek nélkül.

A Török Nagykövetségtől személyesen Gülsen Karanis Eksioglu köszöntötte a vendégeket. A nagykövetasszony méltatta, hogy magyar civilek saját családjukat hátrahagyva, önzetlenül ajánlották fel segítségüket, és a tragédiát követően szinte azonnal a helyszínen is voltak. 

„A Magyarországról érkezett alakulatok 35 ember életét mentették meg, ami hatalmas dolog, még akkor is, ha 48 ezret vesztettünk el. A mi népünk azonban erős, feltámadunk. Újraépítünk mindent, és nem feledjük soha azt a baráti, segítő kezet, amit a magyarok, a kormány, a Hungary Helps nyújtott nekünk. Végtelen hálával tartozunk magyar hőseinknek, az ő 4 lábú barátaiknak!” – mondta a török nagykövetasszony, nem felejtve el megköszönni a Gundelnek a gyönyörű helyszínt. Gülsen Karanis Eksioglu török nyelvű beszédét magyarul zárta: „Nagyon köszönöm szépen!”

Azbej Tristan, a Minisztereknökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára emlékeztetett, a mindössze 7 esztendős Hungary Helps Program már számos esetben bizonyított.

„A magyarok számos esetben tanúbizonyságot tettek arról, hogy szívükben mennyire nagylelkűek, áldozatkészek. Jó dolog, hogy a Hungary Helpsnek csak támogatni kell ezeket a hősöket, akiknek köszönettel és tiszteletadással tartozunk a szolgálatukért” – jelentette ki az államtitkár. Azbej Tristan úgy fogalmazott, ha gazdaságilag nem is, de szívben Magyarország nagyhatalom.

A köszönőebéden találkoztunk többek között Dexterrel és Karmával, akik párban „dolgoztak”, és együtt 17 embert mentettek meg a 35-ből. A hőstettükről gazdáikat, Leczki Saroltát és Oláh Zsoltot kérdeztük. Megtudtuk azt is, hogy lesz egy projektmenedzserből nem hivatásos, mégis megszállott kutyás mentő, valamint hogy miért mondja egy, a civilben intenzív osztályos ápolóként a mentésben részt vett feleség és édesanya, hogy „nem is tudjuk, mennyire jó dolgunk van itt”.

Meghívott mentőcsapatok

1. Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz tartozó Hunor Mentőszervezet,

2. Terrorelhárítási Központ,

3. Budapesti Önkéntes Mentő Egylet,

4. Baptista Szeretetszolgálat,

5. Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat,

6. Életjel Mentőcsapat,

7. Magyar Református Szeretetszolgálat,

8. Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki és Építészmérnöki Karának szakemberei.

9.  Budapest Mentőszervezet – Katolikus Karitász