Művész a konyhán – Gundel díjas séf

A Gundel Művészeti Díj közel másfél évtizedes történetében először kapott elismerést konyhaművész: Endrédi Zoltán, a csopaki Márga bisztró séfje érdemelte ki a Fiatal Szakácsművészeknek járó Gundel díjat 2015-ben.

A Gundel Étterem 2015-ben első ízben osztott ki gasztronómiai művészeti különdíjat fiatal és tehetséges, de még nem ismert szakácsok kiemelése és támogatása érdekében. Idén a látványosan és dinamikusan megújuló balatoni éttermek, vendéglátóhelyek , és a 35 év alatti fiatal szakácsok kerültek középpontba, köztük keresték a díjra legméltóbbat. Az állandó kuratóriumi tag – Kovács Lázár –  mellett Kalla Kálmánt, a balatoni és az egész honi  vendéglátás nagy tiszteletben álló, emblematikus séfjét kérték fel, hogy segítsen az ifjú tehetségek kiválasztásában és a díj odaítélésében, ami óriási elismerés a dinamikusan fejlődő és megújuló balatoni gasztronómiának.

A minapi díjkiosztón  Endrédi Zoltán séf vehette át a Fiatal Szakácsművészeknek járó Gundel-díjat. „ Hatalmas megtiszteltetés számomra ez a díj, nem tudom elmondani mennyire inspirál és feltölt, nagyon jó érzés, hogy az ember munkáját elismerik, és azt gondolom, hogy a fiatalok számára ez igazán nagy ösztönző erő lehet. Gratulálok a többi díjazottnak is, mi a Márgában igyekszünk a jövőben még jobbak lenni, fejlődni és tanulni, továbbra is sokat tenni a balatoni gasztronómia fejlesztésének érdekében”- nyilatkozta az elismerés átvételekor.

Endrédi Zoltán névjegye: 

  1997-ben kezdte meg vendéglátós tanulmányait Veszprémben, 2002-től sous chefként dolgozott tíz éven keresztül a veszprémi Chianti étteremben, 2012-től szakács a balatonkenesei Hotel Marina Portban, 2013-től séf a Szent Donát Pincészet éttermében majd 2014-től a Márga bisztró séfje.   

“Közel 15 éves szakmai tapasztalatom során megtanultam azt, hogy ez a hivatás teljes odafigyelést, koncentrációt és elhivatottságot igényel. Folyamatos tanulást,fejlődést önképzést követel. A gasztronómia rohamos léptekben fejlődik: napról napra, hétre hétre ismerkedhetünk meg új ételkészítési eljárásokkal és trendekkel. Kollégáimmal azon dolgozunk, hogy mindezeket a legjobb tudásunk szerint adjuk át a kedves vendégeinknek.” – vallja a fiatal Gundel díjas séf.

A díj történetéről:

A Gundel művészeti díjat az ezredforduló tavaszán alapította a Gundel Étterem vezetősége. Az első díjátadásra 2001 májusában került sor, eleinte 10, a későbbi években pedig 14 kategóriában díjazták a különböző művészeti ágak legjobbjait. Mind a sajtó, mind a művészeti közélet a vártnál is nagyobb szeretettel és elismeréssel honorálta az alapítók szándékát. 2005-ben a Gundel újjászervezte a kuratóriumot,a díjazás metódusát. Ekkor lett az elnöke Szinetár Miklós (Kossuth díjas és kétszeres Jászai Mari díjas, opera-tévé és filmrendező, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze és Kiváló Művésze). A Gundel Művészeti Díj célja, hogy a művészeti felsőoktatási intézmények jelöltjei közül kikerülő fiatal, tehetséges díjazottak a díj birtokosaként minél több lehetőséget kapjanak a karrierjük elindításához. Ebben az évben bővítették a kategóriákat, és először adtak ki gasztronómiai művészeti különdíjat. 2015-ben a Balaton környéki vendéglátásra fókuszáltak, amit a jövőben természetesen más terület követ majd.