Cafe Patisserie Restaurant
Bakonyi bélszín szalonnás túrós csuszával
13 650 Ft

 

Hogyan készül a Gundel recept alapján az étel?

A bakonyi módra készült ételek pirított gombával készülnek és tejfölös habarást kapnak. Sokféle húshoz használják – mi a vöröshúsok kedvelőire tekintettel bélszín steaket sütünk (természetesen olyan fokozatban, ahogy a vendég kéri). Sűrű gombás, paprikás mártást készítünk, tejföllel. Klasszikus körete a túrós csusza házi tésztából, és ahogy az a legfinomabb, a mangalicaszalonna zsírján, vasserpenyőben kicsit odapirítjuk. A zsíros túró és a tejföl kézműves tejgazdaságból származik. A tészta tetejére ropogós tepertőt szórunk.

Hogyan lett a hagyomány, a Gundel örökség része a receptúra?

Gundel Károly számos olyan ételt és ízkombinációt adott, amit ma a magyar konyha alapjának tekintünk. Annyira elterjedtek, hogy nem is gondoljuk, hogy a múlt század elején, az étterem konyhájában keletkeztek. Kitartással ízlelgette a különböző alapanyagokból és más-más arányokkal megálmodott szószokat, mártásokat, ragukat. A bakonyi gombaraguban is hónapokon át tökéletesítette a paprika-gomba-tejföl arányt, míg a „bakonyi módra” végre felkerülhetett az étlapjára.

Felmerülhet a kérdés, mitől bakonyi a bakonyi módra készült étel? Gundel korában a Bakony népszerű gombatermő hely volt, onnan érkeztek az ételbe.

Miért válogattuk be a magyar ízek esszenciájának tekintett Nemzeti 11-be?

Mivel sok erdő és hegyes-dombos terület volt Magyarországon, számos gombafaj termett. Így a gombás ételek jellemzőek voltak a magyar konyhára, és mai napig közkedveltek.

A bakonyi paprikás-tejfölös mártáshoz sokan galuskát készítenek, de igazi ízharmóniát a túrós csuszával alkot. Mi a különbség a túrós tészta és a csusza között? Először is az, hogy soktojásos csusza tésztából készül, ami egy magyar klasszikus tésztaféle. A jól megfőtt tésztát a tejföllel kikevert túróval összekeverve, szalonnazsíron serpenyőben megsütik. Ettől az ízek igazán összeérnek, a csusza tészta alja kicsit megpirul.

Allergének:
Glutén
Tojás
Tej
Zeller
Sertéshús
Megosztás: