A királyi vacsora júliusban, 10 napon keresztül bárki számára elérhető lesz.
A legendás Gundel idén ünnepli alapításának 130. évfordulóját, amit az üzemeltető, az Eventrend Group többek között egy különleges menüvel is ünnepel.
Ennek bemutatójára kaptunk mi is meghívást, és belekóstolhattunk abba a Négykoronás menübe, amit 1993-ban tálaltak fel II. Erzsébet királynő budapesti látogatásának tiszteletére.
Egyedülálló múltú magyar étterem
A történet igazából 1866-ban kezdődött, amikor az Állatkert mellett, a mai étterem helyén felépült egy vendéglő. Ezt az épületet átépítették, és 1894-ben nyitotta meg Wampetics Ferenc azt a helyet, amit a mai napig Gundelként ismerünk.
A Wampetics Vendéglőt 1910-ben Gundel Károly vette bérbe a fővárostól, és átnevezi Gundel Étteremre.
Arról, hogy a 130 év alatt pontosan mi minden történt, ITT olvashattok bővebben.
A Gundelben tökéletesen megjelenik az az örökség, ami Gundel Károly után maradt, de közben figyelnek a mai igényekre, és mind ízekben, mind a pedig a berendezés és a tálalás terén megfelelnek a 2024-ben vendéglőbe járó emberek elvárásainak.
Rengeteg híresség fordult meg náluk a 130 éve alatt, de II. Erzsébet királynő minden bizonnyal az egyik legkülönlegesebb vendégük volt.
Mivel látogatása több mint 30 évvel ezelőtt történt, a menü rendesen feladta a leckét Moldován Viktor séfnek.
A séf ragaszkodni szeretett volna az eredeti menühöz, de közben úgy kellett megformálnia, hogy a vacsoránál könnyedén szervírozható legyen, és a mai közönségnek is tetsszen.
Négykoronás menü
A Gundel kertje már a kezdetekben is ikonikus helynek számított. Sőt, igazából erről volt leginkább ismert a Gundel. Az étterem belső tere egészen apró volt, és csak a téli időszakban volt fókuszban, a kert viszont hatalmas helyen terült el, és jó időben minden társadalmi osztály, akár több ezer ember is képviseltette magát itt.
Mi a menüt ebben a csodálatos kertben fogyasztottuk el. Ami amellett, hogy az egyik legzöldebb és legotthonosabb éttermi udvar a városban, az egyik legnagyobb is, hiszen 5-600 vendég is helyet tud itt foglalni.
Az óriás fák és színes napernyők alatt elegánsan megterített asztalok sorakoztak.
Ennél már csak vacsoraidőben lehet romantikusabb a hely.
Nem véletlenül emelem ki a fantasztikus körítést és tálalást, hiszen ez a menü
Herendi tányérokban és ezüst evőeszközökkel kerül a vendégek elé.
Ez máris ad egy emelkedettebb hangulatot, ahogy az előétel előtt megérkező elefánt formájú vaj is.
A Négykoronás menüt végigkíséri a korona motívuma, így tényleg minden tálon lesz egy vagy több ilyen díszítő elem. Emellett pedig a különleges alapanyagok használata a másik összekötő kapocs.
Az előétel egy egészen fantasztikus füstölt lazac, amit 2 napig sóban pácolnak, majd egy napig füstölnek, ezután pedig hűtőben szárad akár több napon keresztül, amíg megfelelő nem lesz a húsa.
A kedvencem egyértelműen a leves lett, galambot ugyanis nem gyakran talál az ember étlapon. Pedig ha jól van elkészítve, kirobbanó íze van. Pontosan olyan, mint amilyen ez a leves volt.
A séf egyik titka, hogy a galamb és a zöldségek egy részét is lesüti főzés előtt. A másik fantasztikus összetevő pedig a fűszerolaj, ami több ételnél is előkerül.
A fonott borjú szűz egyértelműen olyan étel, ami a hétköznapban nem túl étlapkompatibilis. Rengeteg munka van vele, míg végül ebben a formában kerül a tányérunkra.
A fonás tetejére vékony burgonya koronácskák kerülnek, a belsejében pedig magyar vadrizs, és libamájjal töltött kucsmagomba.
A desszert mind kinézetében, mind ízében álom.
Nehéz eldönteni, hogy a mézédes eper, vagy az eper formájú parfé esik-e jobban, de a legvalószínűbb, hogy a kettő együtt.
A korona pedig egy ropogós keksz, ami felül és alul is megjelenik. Ezt semmiképpen se hagyjátok ki!
Összességében ez egy nagyon különleges menüsor, ami teljesen más élményt nyújt, mint a Gundel à la carte étlapja. II. Erzsébet királynő személye pedig pont azt az extra fényt és eleganciát adja hozzá, amit egy 130 éves fennállását ünneplő étterem megérdemel.
Fontos információk:
A menü július 8 és 17 között érhető el (vacsora időszakban, 18 órától).
2 fogás ára: 17.000 Ft
3 fogás ára: 22.750 Ft
4 fogás ára: 26.600 Ft
+ 15% szervízdíj
A menü ára tartalmazza a welcome pezsgőt (Nyetimber Classic Cuvee).
A vacsora borsorral is kiegészíthető.
Az asztalfoglalás hamarosan ITT lesz elérhető!
A Gundel misszió keretében a „Hírességek menüi” sorozat bevételének 5 százalékát a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége: Sinosz számára ajánlják fel!